Prezența restaurantelor pe Instagram – Cum să ieși în evidență în spațiul online?

Fiecare manager de firmă știe cât de importantă este prezența în mediul online. Efectul rețelelor de socializare – „social media” – este din ce în ce mai semnificativ, pentru că importanța generațiilor care folosesc mediul digital pentru socializare devine din ce în ce mai mare.

Firmele din domeniul vânzărilor – și mai ales cele care desfășoară aceste activități pe internet – au posibilitatea de a măsura impactul campaniei lor online, însă în cazul restaurantelor este nevoie de o abordare total diferită. Doar folosind metode foarte directe sau foarte indirecte și complexe putem afla dacă cei care ne sunt clienți ne-au ales datorită unei reclame online sau datorită unei recomandări venite din partea unui prieten, sau dacă ne-au descoperit din pură întâmplare.

Însă asta nu înseamnă că nu avem nevoie de instrumente de marketing digitale, dimpotrivă!  Pentru un restaurant care este prezent doar la nivel local este foarte important să-și facă simțită prezența și să devină atractiv. Iar dacă dorește să se adreseze generațiilor mai tinere, nu este suficient să fie prezent pe Facebook – prezența pe Instagram este cel puțin la fel de importantă.

 

Frica de a pierde ceva

A lua cina sau prânzul la un restaurant nu înseamnă doar a mânca, ci reprezintă și o experiență specială! De aceea este foarte important să atragem atenția și asupra acestui aspect. Vă recomandăm să puneți accent pe faptul că cina oferită de restaurantul dumneavoastră nu înseamnă doar mâncare gustoasă, ci reprezintă și o ocazie de a fi romantic sau o posibilitate de relaxare și pentru copii, și pentru mame, care nu trebuie să gătească pentru toată familia.

Evident, de aceste posibilități pot beneficia toate restaurantele, prin urmare nu o să existe un efect instant asupra clienților. Există totuși o serie de alte experiențe, care se bazează pe tehnica FoMO, prescurtarea expresiei în limba engleză „Fear of Missing Out”, care înseamnă teama de pierde ceva, de a nu fi prezent la un eveniment sau de a nu „gusta” o experiență. Putem profita de acest sentiment de teamă făcând o ofertă specială, valabilă pentru o perioadă de timp limitată. Dacă potențialul client nu se prezintă la timp, va pierde această șansă de a gusta specialitatea casei, iar nimeni nu dorește acest lucru. 

 

Nu fi special doar tu, ci și meniul tău!

Poate nu este o caracteristică pentru fiecare specialitate, însă este posibil să fi inclus în meniu câteva feluri speciale dedicate veganilor, sau celor cu intoleranță la gluten sau lactoză.  Aceste oferte trebuie scoase în evidență, mai ales în cazul tinerilor, care se orientează pe internet atunci când aleg un restaurant.

Deoarece în domeniul restaurantelor concurența este destul de mare, nu doar restaurante cu profil asemănător devin concurente, ci orice local este un competitor. Așadar, trebuie prezentate acele caracteristici care ar putea atrage mai mulți clienți. Este suficient să includeți în oferta meniului un desert pentru diabetici, pe care să îl postați și pe Instagram, și deja ați făcut un pas înainte: aveți avantaj în fața concurenței, care nu a inclus oferte pentru această categorie de clienți.

 

Cum să construim o comunitate?

Oamenilor le place să facă parte dintr-o comunitate, iar acest lucru este valabil și în cazul clienților dumneavoastră. Cel mai bine este să profitați de ocaziile care se ivesc: nu există o reclamă mai bună decât o recomandare care vine din partea unui client onest.

Încearcați să vă convingeți clienții să scrie recomandări pe pagina de Facebook, să vă acorde note pe Google sau să publice poze pe Facebook sau pe Instagram. Feedback-ul pozitiv își va face efectul și oamenii vor fi încântați să vă facă o vizită. Cum i-ați putea convinge? Servindu-le un pahar de vin din partea casei, sau premiindu-i cu altă ofertă specială dacă își postează locația pe Facebook.  

Iar dacă i-ați convins, folosiți pozele postate ei – gestul acesta vă va face și mai simpatici!

Și nu în ultimul rând: fiți atenți la estetică! Pentru că pe Instagram aspectele estetice primează, dacă nu folosiți o poză de bună calitate, degeaba postați mult și variat – acțiunile nu vor avea avea efectul dorit.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!