Ofertele clasice românești de brunch și mic dejun – cele mai noi tendințe

Micul dejun este deseori numit „cea mai importantă masă a zilei” – și pe bună dreptate. Masa de dimineață ne reface rezervele de glucoză după o noapte în care organismul a fost în repaus alimentar și ne ridică imediat nivelul de energie și vigilență, pentru a lua un start puternic la începutul zilei, furnizând în același timp și nutrienții esențiali, necesari pentru o stare de sănătate bună.

Desigur, mulți clienții probabil au luat micul dejun acasă la începutul zilei, dar „fratele mai mare” al acestei mese, brunch-ul, aflat undeva la granița dintre mic dejun și prânz, poate fi noua specialitate a restaurantului pe care îl conduceți.

Conceptul de „brunch” a fost făcut celebru de către americani, deși specialiștii în gastronomie susțin că britanicii sunt cei care l-au inventat, și este tot mai la modă și la noi în țară. Cu toate că există de zeci de ani, acest hibrid mic dejun-prânz pare încă o noutate în lumea restaurantelor românești.

De ce merită să includeți brunch-ul în meniu – pe lângă micul dejun? Unul dintre motivele pentru care ofertele de brunch continuă să crească în popularitate este timpul de servire. Pus la dispoziția clienților după ce se termină orele tradiționale de mic dejun, brunch-ul permite restaurantelor să-și umple locurile în perioada de acalmie dinaintea prânzului, oferind în același timp clienților „mai leneși” o modalitate convenabilă de a comanda feluri de mâncare mai lejere, de tip mic dejun, chiar și până la începutul după-amiezii.

Brunch-ul (la fel ca micul dejun) poate fi servit toată săptămâna, weekend-ul este însă perioada în care clienții îl caută cel mai mult, deoarece este văzut ca o modalitate ideală de a te răsfăța într-o dimineață lejeră de duminică sau ca un mijloc de recuperare relaxantă după un strașnic party de vineri.

Iar dacă tot vorbim despre tendințele actuale, ar trebui să ne gândim și la clienții mai tineri, pentru care contează foarte mult imaginea pe care o prezintă pe rețelele de social media. Atractivitatea vizuală și așa-numita „instagramabilitate” – ocazia oferită pentru instantanee și selfie-uri pe care pot să le posteze pe net – joacă un rol important și atunci când vine vorba despre brunch, care trebuie să încânte toate simțurile. Așadar: servirea contează foarte mult!

 Dar dacă nu vreți să copiați pur și simplu moda occidentală, ci doriți să adăugați un pic de culoare locală meniului din restaurant, atunci hai să vedem: ce mănâncă un român adevărat la micul dejun?

Știm cu toții: o tradiție rămasă de pe vremea bunicilor noștri este să mâncăm cât se poate de bine la micul dejun, inclusiv preparate din carne, prăjeală şi tot felul de sosuri. Brânza de vacă, dar şi cea de oaie şi chiar de capră sunt preferatele și la mic dejunurile celor de la oraș, iar copiii români iubesc dimineața laptele dulce și cald, servit cu miere, cu griș şi cu dulceaţă făcută în casă sau iaurt. În trecut, românii de la țară mâncau chiar și tocănițe și ciorbe la micul dejun, pentru că această primă masă a zilei trebuia să fie cea mai consistentă, căci mergeau să lucreze la câmp toată ziua.

Chiar dacă restaurantul vostru este în oraș, poate că ar trebui totuși să încercați această abordare bazată pe tradiționala abundență rurală în meniu, pentru că toată lumea știe: un mic dejun consistent este sănătos! De asemenea, puteți adăuga o notă rustică, tipic românească, felurilor de mâncare, cu niște ceapă – de preferinţă roşie –, bucăţele de slăninuţă sau ouă ochiuri în ulei. Unele preparate pot fi combinate excelent cu mămăligă sau cu pâine făcută în casă, dar vă puteți inspira oricând și din oferta Aviko dacă doriți să vă uimiți clienții cu noutatea îmbinării tradițiilor românești cu aromele străine și internaționale.

Spre exemplu, pentru un brunch sățios, care combină aromele autohtone cu cele mai noi trenduri din lumea fast food-ului internațional, puteți pregăti ouă cu cârnați chorizo și mini gustări din cartofi rași Aviko, regândind astfel rețeta tradițională de ouă prăjite și combinând-o cu o noutate cu arome occidentale.

Vreți să fiți la curent cu ultimele tendințe, dar nu aveți chef să citiți prea mult? Abonați-vă la canalul YouTube al AVIKO FOODSERVICE România pentru a vă inspira pentru cele mai bune rețete!

 

Pagini sugerate