Arta aranjării mesei – cum să aveți o ofertă unică?

În lumea culinară, prezentarea preparatelor reprezintă unul dintre cei mai importanți factori. Este prima impresie pe care clientul o are despre mâncarea pe care o oferiți și pe baza căreia decide dacă va fi dragoste la prima vedere sau nu. Voi știți cum să creați o fuziune de culori sau ce farfurii alternative interesante să folosiți? Există atât de multe moduri de a aranja o masă… Mai întâi hai să vedem regulile de bază!

  • Farfuria nu ar trebui să fie niciodată supraîncărcată cu alimente, dar nici aproape goală.
  • Lăsați întotdeauna partea exterioară a farfuriei goală de-a lungul marginii!
  • Încercați să creați un contrast de culori pe farfurie!
  • Uitați de simetrie: preferați formele asimetrice!
  • Amestecați dimensiunile preparatelor, texturile și nuanțele luminoase și întunecate!
  • Fiți consecvent când vine vorba de mărimea porțiilor!
  • Nu exagerați cu sosurile, mai bine serviți-le separat!
  • Dacă serviți frigărui de pui, chifteluțe sau creveți, folosiți un număr impar de bucăți, mai degrabă decât perechi, pentru ca farfuria să arate mai interesant!

Există o regulă străveche de a privi farfuria ca pe un ceas și de a stabili anumite tipuri de alimente pentru anumite ore: carbohidrații (paste, orez, cartofi) la ora 11, legumele la ora 2, iar proteinele și felurile principale (pește, carne, ciuperci) la ora 6, pentru cină. Un aspect pozitiv al acestei metode este că ajută la asigurarea unor porții de dimensiuni similare. Acest lucru reduce risipa de alimente, ușurează calcularea costurilor și vă facilitează menținerea rentabilității.

Stilul japonez

Stilul japonez de servire a avut o mare influență asupra designului alimentar în general. Minimalismul este prezent peste tot în Japonia, inclusiv în bucătărie și în arta culinară. Frumusețea simplității și a unicității prevalează și aici.

Japonezii nu pun niciodată feluri de mâncare diferite pe aceeași farfurie, ci le împart în mai multe boluri și farfurii micuțe. Acest mod de servire rezolvă problema de a asorta culorile și formele, așa că, dacă nu aveți talentul de a crea un aspect general armonios, stilul japonez ar putea fi o alegere bună pentru dumneavoastră. Aspectul mesei va fi determinat în mare parte de farfuriile și bolurile pe care le folosiți, putând fi foarte simplu sau decorat cu diferite motive. Puteți servi nu numai mâncăruri japoneze cu bețișoare, ci și, de exemplu, cartofi prăjiți.

Forme abstracte

Această metodă este alegerea preferată a celor mai curajoși și mai creativi bucătari. Exprimați-vă ca un artist care se bucură de crearea de artă abstractă. Uitați de formele, texturile și dimensiunile rigide și lăsați felurile de mâncare să arate natural pe farfurie – sau construiți, creați forme provocatoare! Pentru cele mai bune rezultate, folosiți farfurii mari albe și combinați mai multe culori diferite.

Garnituri și decor

Decorarea farfuriilor este foarte importantă, deoarece adaugă personalitate farfuriei și reprezintă o notă finală pentru poemul gastronomic. Există mai multe moduri de a face acest lucru, dar se recomandă întotdeauna să se folosească decorațiuni comestibile și condimente care să sporească aroma și să servească drept completare la felul principal. De exemplu, serviți peștele cu felii de lămâie, risotto galben cu portocale sau deserturile cu diverse siropuri. În zilele noastre, arta decorării mâncărurilor a făcut un pas și mai departe: bucătarii sunt liberi să folosească până și elemente decorative necomestibile, cum ar fi florile.

Pentru copii

Aspectul vizual este cel care face cea mai mare impresie asupra copiilor, dar dacă li se oferă niște legume frumos servite, și adulții vor dori să vă viziteze din nou restaurantul. Oferiți un meniu pentru copii care arată ca un rezultat al imaginației celor mici. Aranjamentele culinare create pentru copii pot semăna cu personaje din desenele animate, cu animale sau jucării populare. Faceți ca restaurantul dumneavoastră să fie unul dintre restaurantele preferate ale copiilor!

Farfurii alternative

Nu-i așa că și voi ați fi surprinși dacă sosul ar fi servit într-o eprubetă în loc de bolul obișnuit? Lăsați-vă imaginația să zboare și serviți mâncarea în recipiente alternative. Spre exemplu, puteți servi supa în boluri speciale sau în căni în loc de farfurii obișnuite. Dar și sucul de fructe arată interesant atunci când este turnat în vase neobișnuite. Faceți un pas mai departe și serviți felul principal pe capacul unei oale sau într-un borcan lat de sticlă. Borcanele cu capac pot servi și ca recipiente pentru salate.

O tendință similară este utilizarea bolurilor și a farfuriilor din materiale naturale. De ce să nu folosiți farfurii și linguri din lemn sau piatră? Acestea adăugă garantat o notă rustică mâncărurilor și restaurantului. Vasele de lut sunt nu numai atractive din punct de vedere estetic și vizual, ci și foarte practice pentru a servi mâncărurile fierbinți, cum ar fi supele, deoarece păstrează căldura mai mult timp.

Pregătirea mâncărurilor în fața oaspeților

Este unul dintre cele mai populare moduri de servire a mâncării în restaurantele din întreaga lume, deosebit de potrivit pentru restaurantele care oferă preparate ce nu necesită un tratament termic îndelungat. Clienții pot vedea cu ochii lor cum se gătește și se servește mâncarea, iar aceasta este una dintre cele mai bune modalități de promovare a restaurantului și de creare a unei atmosfere plăcute. Faceți spectacol! Aperitivele reci, supele, mâncărurile calde din carne și pește și deserturile pot fi pregătite sau finalizate în fața oaspeților. Flambarea, prăjirea pe piatră și folosirea grătarului pot fi elemente deosebit de spectaculoase. În unele restaurante, oaspeții pot chiar să-și pregătească propriile feluri de mâncare, de exemplu, folosind un grătar raclette sau o piatră fierbinte. Totul depinde de tipul de restaurant și de dorințele celor care îi calcă pragul.

Pagini sugerate