Bune de-ți lingi degetele… Snacksuri și gustări de tip „finger food” românești

Noile studii arată că obiceiurile noastre de cumpărare și consum alimentar s-au schimbat dramatic în timpul pandemiei. După o creștere bruscă a cererii pentru hârtie igienică, oamenii au început să cumpere în cantități mari și lucruri puțin mai ciudate, cum ar fi instrumente și accesorii de coafat pentru acasă. Au crescut vânzările la aparatele de fitness și am urmărit muuult mai multe seriale pe internet. În sfârșit, se pare că unii au început să facă duș (și) mai rar și să renunțe la deodorant, judecând după scăderea cererii pentru produsele de igienă personală. 🤣 

Tendința generală care ne interesează cel mai mult pe noi este însă că și consumul de gustări – tradiționale și mai puțin tradiționale – a crescut ca urmare a carantinei.

Snacksurile gustoase fac trecerea prin criză mai ușoară

Odată înrădăcinate, obiceiurile se schimbă greu! Și de ce ar trebui să se schimbe?!

Street food-ul care se mută și în casele noastre și gustările de tip finger food reprezintă o soluție rapidă și accesibilă pentru satisfacerea poftei de „mâncăruri de consolare” (comfort food) ale generațiilor mai vechi și mai tinere.

Produsele destinate, de regulă, consumului on-the-go, s-au mutat parțial în coșul de stocare pentru consumul în casă. Psihologii spun că atunci când se confruntă cu stres emoțional, oamenii apelează la mâncărurile din categoria „mâncărurilor de suflet” – preparatele asociate cu sentimentul de siguranță sau care ne oferă o stare de bine, de sentiment de acasă.

Mâncarea bună aduce oamenii împreună

…mai ales dacă snacksurile sunt nu numai ușor de făcut, ușor de servit și ușor de mâncat, ci ne și amintesc de gusturile copilăriei și de mâncarea bunicilor.

În perioada pandemiei, unii și-au amintit de chipsurile pe care le făcea bunica din capetele rămase de la aluatul de tăiței, pe care le desfăcea și le cocea direct pe plita sobei. Alte snacksuri preferate sunt plăcintele pe grătar, preparate ca pachețele sau rulate, cu umpluturi simple, dar savuroase (șuncă și cașcaval, brânză sau cartofi, varză călită, carne tocată etc.).

O rețetă pe cât de simplă, pe atât de delicioasă și de efect este cea a pâinii prăjite cu usturoi! Este nevoie doar de două-trei linguri de unt, care se amestecă bine cu ulei până ce se formează o pastă moale. Se adaugă usturoiul strivit, puțin pătrunjel tocat și sare și se omogenizează. Pâinica se despică și fiecare parte se unge cu un strat generos de unt aromat. Bucățile de pâine se dau la cuptor și, voilà, în 10 minute avem un snack crocant: „chips-uri” românești originale, ideale pentru cei care au chef să ronțăie ceva, eventual cu o bere.

Pe locul întâi în preferințele românilor rămân cartofii prăjiți, delicioși și crocanți, așa cum îi făcea mama în copilărie. Aviko a adăugat acum o nouă întorsătură genială clasicului preparat: forma de „U”, datorită căreia cartofii prăjiți pot fi folosiți ca niște linguri delicioase pentru sosuri.

Avem însă soluții și pentru cei care s-au săturat de rețetele bine cunoscute, învățate de la mama: gustările caracteristice bucătăriei internaționale, care și-au dovedit popularitatea pe piața globală, precum gustările de brânză cu ardei roșu și sos iute Habanero, gustarea perfectă de servit alături de bere.

Așadar, soluții există. Doar poftă să fie!

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!