Gusturi din jurul lumii – rețete pentru restaurant: Grecia

Legume proaspete, fructe, măsline și brânză feta, carne și fructe de mare gătite pe frigărui: gastronomia grecească este vara personificată, fiind și foarte variată și gustoasă! În seria noastră „Gusturi din jurul lumii” vă prezentăm, de această dată, mâncărurile emblematice din Grecia.

Bucătăria grecească de astăzi, care are în spate o evoluție de mii de ani și reprezintă dieta mediteraneeană sănătoasă, este rezultatul unui amestec de trei influențe: rețetele de bază, din Elada continentală, provenite din Antichitate, rezultatele aventurilor maritime și influxul de arome mai savuroase din Asia Mică au fost elementele care au definit gastronomia grecească modernă. Prima carte de bucate din lume a fost scrisă de un autor greco-sicilian, Archestratus, în anul 350 î. Hr. Mesele gustoase au reprezentat dintotdeauna o parte importantă a vieții eline. Ospețele grecilor serveau și ca puncte de întâlnire și forumuri de discuții, iar urmele acestor particularități culturale pot fi simțite și astăzi.

Bucătăria grecească folosește pe scară largă carnea de vită și de oaie, care sunt pregătite într-o varietate de moduri. Condimentele dominante sunt oregano și busuiocul, dar se folosesc cu predilecție și coriandrul, scorțișoara și chimenul. Salatele sunt servite atât ca garnitură, cât și ca fel principal, de obicei cu brânză de capră sărată sau feta. Băuturile grecești cele mai populare sunt coniacul de anason numit ouzo și Metaxa. Vinurile lor sunt în principiu dulci, variantele roșii și rosé fiind cele mai răspândite. Măslinele și uleiul de măsline, iaurtul grecesc, brânza feta și, bineînțeles, gyros-ul au cucerit întreaga lume, dar pentru unele specialități – precum musacaua – merită să faci o excursie chiar în Grecia. Sau nu neapărat? E bine de știut că puteți adăuga și voi următoarele feluri de mâncare în meniul restaurantului și vă puteți transforma localul într-o tavernă grecească.

Cea mai cunoscută salată grecească este cea cu feta și tzatziki, preparată cu iaurt grecesc și castraveți proaspeți, usturoi și ulei de măsline. Plăcintele umplute cu spanac, ouă, brânză sau chiar usturoi sunt populare și pot fi consumate în orice moment al zilei. Secretul frunzelor de struguri umplute (dolmades) se transmite din generație în generație în fiecare gospodărie, dar toate preparatele de acest fel au la bază un amestec de orez asezonat cu semințe de pin și ierburi aromatice (pătrunjel, mărar, mentă, piper). În fine, dar nu în ultimul rând, avem gyros-ul grecesc autentic, care trebuie să conțină și cartofi prăjiți. Dacă doriți să pregătiți acest fel de mâncare, gama de produse Aviko Super Crunch vă stă la dispoziție!

În Grecia putem vedea adesea porci întregi la proțap, dar grecii folosesc carnea de porc și în forme mai simple: souvlaki, materia primă pentru micile frigărui de porc, este mai întâi marinată în ulei de măsline, oțet de vin și într-un amestec de condimente.

Chifteluțele cu roșii de mărimea unei nuci, numite keftedes, sunt îndrăgite și de copii, deoarece nu sunt prea condimentate, având totuși o aromă armonioasă. Cel mai bun acompaniament lângă ele este pita.

Musacaua este combinația perfectă dintre vinete, dovlecei, cartofi, carne tocată de miel și sos de roșii. Toate acestea sunt gătite împreună într-o tigaie elegantă și acoperite cu sos bechamel.

Datorită apropierii de mare, peștele și fructele de mare sunt, de asemenea, caracteristici deloc de neglijat ale meniului grecesc. Peștișorii sunt o delicatesă populară, dar și peștele-spadă, dorada, codul, anghila, caracatița, calmarul, creveții și midiile sunt mereu căutate și la modă. Aviko vă ajută să intrați direct în atmosfera grecească cu fâșii de calamar în aluat dospit cu bere, pe care puteți să le pregătiți în doar câteva minute.

Voi ce feluri de mâncare sau ingrediente grecești aveți în meniu? Scrieți-ne într-un comentariu!

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!