Delicii sănătoase și sățioase fără carne – street food în stil vegetarian și vegan

Dieta vegetariană şi cea vegană sunt tot mai la modă și în România. Potrivit estimărilor Asociației Vegetarienilor din România, aproximativ 2-3% din populație a decis să nu mai mănânce carne, iar numărul celor care adoptă stilul de viață vegetarian pentru perioade mai scurte este și mai mare.

Unii aleg această dietă din considerente etice, din cauza rezervelor pe care le au privind industria cărnii, lactatelor și pescuitului. Alții își doresc, pur și simplu, o metodă de detoxifiere după perioade în care au consumat diverse grăsimi sau carne în exces.

Dacă vreți să cuceriți un nou segment de piață, atunci merită să luați în serios acest trend. Mai ales în categoria street food, atât de îndrăgită de cei „tineri și neliniștiți”, ultima modă printre hipsteri este să mănânci fără carne.

Vegan vs. vegetarian. Care este diferența?

Vegetarienii (nu toți) mănâncă ouă și produse lactate, ceea ce veganii nu fac. Pe lângă faptul că nu consumă carne, un vegan nu mănâncă nici ouă, produse lactate sau orice alte produse derivate de la animale. Unii vegetarieni nu mănâncă ouă, însă marea majoritate consumă lactate.

Cu alte cuvinte, vegetarienii tind să fie puțin mai îngăduitori atunci când vine vorba de consumul produselor derivate de la animale, iar preferințele lor variază ușor de la persoană la persoană, în timp ce veganismul este foarte clar definit și nu există derivații sau preferințe individuale.       

Putem însă vorbi despre două variații principale ale dietei vegane.

Prima ar fi dieta raw vegană, pentru care optează cei care aleg alimentația crudă, din care exclud felurile de mâncare gătite la o temperatură mai mare de 48 de grade Celsius.

A doua este dieta paleo vegană, adică dieta strămoșilor noștri din paleolitic: carne, pește, legume și fructe – fără lactate, cereale sau alimente procesate, din care veganii exclud carnea și lactatele.

Vegetarienii „standard” sunt însă lacto-ovo vegetarieni, a căror dietă exclude carnea și peștele, dar permite lactatele și ouăle. Există însă și lacto-vegetarieni, care consumă lapte, brânză, iaurt, unt, smântână etc., dar nu mănâncă ouă.

Câteva soluții streed food fără carne          

Multe salate conțin pui, suncă sau alte tipuri de carne, însă cele oferite ca garnituri alături de street food-ul vegetarian/vegan vor exclude aceste ingrediente. Soluția street food clasică este reprezentată de sandvișurile cu legume și burgerii fără carne.

Chifteaua de burger vegan poate fi preparată din diverse leguminoase: fasole, năut, mazăre, linte, dar și din ciuperci, nuci, andive, quinoa etc. Carnea așa-zis vegetală este preparată din proteinele acestor leguminoase, care pot fi folosite și pentru prepararea sandvișurilor vegetariene.

Burgerii, salatele și sandvișurile, cele trei „vedete” gastronomice de bază ale veganilor și vegetarienilor, trebuie să includă însă cartofi de cea mai înaltă calitate, pentru a compensa lipsa cărnii.

Iată de ce merită să încercați gama Super Crunch de la Aviko, ale cărei produse rămân perfect crocante timp de minimum 20 de minute după preparare datorită învelișului special, fără gluten. Printre diferitele dimensiuni de tăiere veți găsi cu siguranță varianta perfect potrivită spre a fi servită alături de sandvișul sau burgerul pe care îl oferiți. Chiar și prepararea va fi foarte simplă și rapidă, fiindcă acești cartofi savuroși sunt preprăjiți in ulei de floarea-soarelui de înaltă calitate.

Țineți pasul cu noile tendințe gastronomice și urați-le poftă bună vegetarienilor și veganilor cu Aviko!

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!