Preparate de street food adaptate la aromele primăverii

Vremea bună care se aproprie prezintă noi provocări și oportunități, atât pentru restaurante cât și pentru celelalte afaceri din domeniul gastronomiei. Traseele turistice redevin căutate și tot mai mulți oameni vor vizita destinațiile populare și vor face plimbări mai lungi sau mai scurte în orașe. Indiferent dacă ne putem întoarce la viețile noastre normale sau nu, se aproprie perioada în care putem savura feluri de mâncare ce pot fi cumpărate rapid și consumate comod, chiar și în mers. Din fericire, nu numai vremea bună și oamenii care ies din case dau un nou impuls acestei tendințe, ci și natura însăși. Începând de la mijlocul primăverii, pe piețe vor sosi nenumărate legume proaspete, care vor elimina de pe tarabe rădăcinoasele folosite deja până la plictiseală. Trăiască salatele crocante și legumele proaspete!

Formula de bază pentru majoritatea soluțiilor de tip street food o reprezintă un amestec de carne și legume, eventual și un produs lactat, ambalat într-un „înveliș cu carbohidrați”, care poate fi consumat cu ușurință fără tacâmuri, doar mușcând (gyros, hamburger, hot-dog etc.). La fiecare dintre aceste feluri de mâncare putem adăuga un element proaspăt de primăvară. De dragul varietății, crusta exterioară poate să fie o plăcintă de tip piadina, pe care o putem adapta și mai mult la sezon, cu iaurt proaspăt și puțină ceapă sălbatică. În interior, prospețimea și gusturile de primăvară pot fi garantate prin inimi de salată la grătar, gulii marinate cu citrice picante și căpșuni verzi murate. Produsele lactate proaspete, cum ar fi primele brânzeturi de capră din sezon, pot oferi o suculență internă suplimentară. În ceea ce privește carnea, putem alege fâșii de cotlet de porc, friptură de miel preparată în stil gyros sau, de dragul gurmanzilor, amestecul „Ierusalim” din măruntaie de miel (ficat și inimă rasă, cu chimen roman și coriandru).

Supele servite la pahar și care pot fi consumate în timpul plimbării reprezintă, desigur, o excepție de la formula de mai sus. De fapt, în acest caz, situația e și mai simplă. Avem nevoie doar de un suc gustos și un adaos creativ, format din cel mult două elemente. Vichyssoise-ul franțuzesc, o supă cremă rece din cartofi și praz, e deja un preparat popular. Pentru o aromă suplimentară și prospețime de primăvară, la finalul preparării termice se poate adăuga și puțină leurdă. Însă este foarte important ca leurda să fie adăugată la supă numai în ultimul moment, astfel încât gustul și culoarea să rămână și mai proaspete. Adaosul la supă poate fi crutonul clasic (din pâine de aluat de casă, care este nu numai gustos, ci ideal și din punctul de vedere al marketingului) și o brânză semidură, topită. Sau putem face și ceva complet neașteptat și să oferim supa cu pește marinat sau cu icre strălucitoare de somon sau de păstrăv, cu ouă de prepeliță sau chiar și cu șuncă maturată. Succesul este garantat, indiferent dacă servim supa rece, călduță sau fierbinte.

Amestecul primăvăratic al gusturilor oferă nenumărate posibilități și în domeniul burgerilor. Chiftelele se pot face și din miel, care este marele hit al primăverii, condimentat cu citrice și verdețuri proaspete și gustoase. O plăcintă delicioasă și crocantă din năut va câștiga cu siguranță inimile oaspeților noștri vegetarieni și vegani. Formula de bază va fi, în acest caz, următoarea: legume rase (cum ar fi dovleceii), năut fiert și pisat într-o piuă, aluat și condimente. Selecția este foarte largă și în ceea ce privește adaosurile: salata proaspătă picantă, salata de câmp mai fină, rucola piperată sau inima unei salate romane, preparată la grătar. Ca murătură, se poate folosi gulia feliată foarte subțire și marinată, ridichile proaspete, chimenul dulce sau, puțin mai încolo, chiar și rubarba.

Dar bineînțeles că nu putem vorbi despre hamburgeri fără garnitură. Pentru ca explozia aromelor de primăvară să fie completă, este nevoie și de niște cartofi prăjiți crocanți, de calitate superioară. Cartofii prăjiți Super Crunch Steakhouse din oferta Aviko, serviți cu maioneză cu leurdă, vor face perfectă orice combinație de street food adaptată la aromele primăverii.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!