Popularitatea neîntreruptă a cartofilor dulci

Marșul triumfal din ultimii ani al cartofului dulce (numit și batat) este neegalat în lumea legumelor. Dintr-o curiozitate exotică, acest produs ingenios și versatil a devenit, inclusiv din cauza schimbărilor climatice, un element stabil al bucătăriei și al cămării de alimente regionale. Vremea tot mai caldă face posibilă cultivarea batatului și în regiunea est-europeană și mulți producători au profitat de ocazie. Este o evoluție binevenită și pentru bucătăria noastră, fiindcă batatul devine astfel disponibil și la nivel local, în piețe. Prin cumpărarea cartofilor dulci, sprijinim fermierii autohtoni și, în același timp, putem prepara pentru oaspeții noștri diferite mâncăruri folosind o legumă proaspătă, gustoasă și cultivată local. Cu toate că batatul este considerat în primul rând o legumă de toamnă și de iarnă, sezonul lui ține până la începutul primăverii, astfel că bucătarii pot conta pe cartofii dulci și pe parcursul lunii martie.

Mulți preferă să consume batatul sub formă de supă. Cel mai elegant mod de folosire constă în prepararea unei supe-cremă – un fel de mâncare deosebită atât prin strălucirea, cât și prin textura sa agreabil de densă. Ca o completare primăvăratică, supa se poate servi cu spanac preparat cu puțin usturoi și cu chipsuri din cartofi dulci, ca element crocant. Alte opțiuni de primăvară, care însă nu sunt potrivite pentru vegani, constă în servirea supei de cartofi dulci împreună cu ouă de prepeliță marinate în ulei cu ceapă verde, chiftele de miel cu legume verzi sau cubulețe de pește, călite în unt cu usturoi verde.

Una dintre cele mai frecvente utilizări ale batatului este prepararea sub formă de cartofi prăjiți, asemănător cartofilor tradiționali. Combinația dintre cartofii pai și friptura din carne nobilă, prăjită la gradul dorit, rămâne un clasic îndrăgit. Primăvara se recomandă în special utilizarea părților mai fragede ale mieilor tineri. Alegerea dintre partea cea mai nobilă, coloana mielului, mușchii file și pulpă depinde și de buget. Soluția perfectă de preparare este la gradul mediu, care evidențiază accentele și notele de gust cele mai savuroase. Prin produsul cartofi dulci premium prăjiți, Aviko asigură garnitura cea mai potrivită pentru această friptură delicioasă. În sezonul de primăvară, putem adăuga un sos velouté subțire, cu leurdă, asemănător preparatului franțuzesc vichyssoise, prin care putem încorona combinația superbă dintre friptura de miel și batați.

Dacă alegem să coacem cartofii dulci în coajă, până când devin moi, putem obține un ingredient universal pentru bucătărie. Pornind de la această formă, putem merge mai departe în direcția supei-cremă, pe care am elogiat-o mai sus, gustul fiind mult mai deosebit în acest caz decât dacă fierbem cartofii dulci – sau putem tăia cartofii rondele și apoi să îi prăjim în această formă. După ce se răcesc, gustul lor dulce reîmprospătează simțurile, așa că este o idee bună să îi folosim pentru prepararea aperitivelor reci. Eventual putem adăuga și ceapă verde la cartofii dulci și îi putem servi cu diferite soiuri de pește. Spre exemplu, se poate prepara un somon gravlax ușor afumat, care se potrivește atât cu ceapa murată, cât și cu batații, și poate fi completat cu gustul proaspăt al mărarului și al feniculului.

O altă garnitură specifică de primăvară sau un aperitiv rece de sezon la fel de plăcut, care evocă un mare clasic într-o formă nouă, este salata franțuzească de cartofi. Și pentru prepararea acesteia putem folosi batați prăjți, dar în acest caz trebuie să fie un pic mai crocanți. Primăvara, morcovii și mazărea proaspătă și fragedă pot reprezenta un alt element natural deosebit în salata noastră franțuzească. Un element de legătură ingenios poate fi, în loc de maioneza simplă, varianta completată cu condimente verzi de primăvară sau, eventual, cu spanac. Tulpinile acidulate de măcriș și guliile opărite pot fi alte accesorii gastronomice mai puțin tradiționale, dar proaspete și primăvăratice. Până la urmă, felul în care reinterpretăm acest preparat clasic depinde numai de alegerea noastră. Un lucru este însă cert: nu trebuie să uităm în niciun caz de cartofii dulci.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!