Cartofi gratinați de sărbătoare și de primăvară, pentru Paște

Ne încearcă întotdeauna un sentiment de sărbătoare atunci când pe masă ajunge un castron sau un platou cu mâncare îmbietoare, suficientă pentru întreaga familie sau pentru tot grupul de prieteni. Este o adevărată aventură și o activitate foarte plăcută chiar și doar să împarți un asemenea recipient cu bunătăți. Cine să primească bucata mai prăjită, cine nu dorește ceva anume și cine și-ar dori să mănânce toată brânza topită presărată pe deasupra? O porție fierbinte, încă aburindă, de cartofi gratinați poate fi o astfel de garnitură de sărbătoare, în armonie cu gusturile și selecția de ingrediente ale sezonului. Cartofii gratinați de la Aviko evocă această idilă, chiar dacă nu se prepară într-un vas roman sau un vas din fontă, ci, mult mai practic, chiar și cu porția, astfel încât pot fi utilizați atât à la carte, cât și în sistemul de livrare la domiciliu.

Gratinul clasic de carofi, gratin dauphinois, este un adevărat hit francez. Prin caracterul său sofisticat și, în același timp, simplu, acest fel de mâncare l-a inspirat și pe marele maestru al gastronomiei, Esfoffier, care a consacrat ideea sub formă de rețetă. Formula de bază este următoarea: cartofii tăiați subțire se pun pe o tavă în mod ordonat, însă nu neapărat într-o configurație foarte precisă. Peste ei se toarnă un amestec de brânză și smântână condimentat, lăptos și cremos. Tava se pune la cuptor și cartofii se prăjesc la foc mediu-mic până când devin moi și cremoși, iar suprafața lor devine aurie, cu accente de chihlimbar, datorită reacției Maillard. Depinde de gusturile fiecăruia dacă lăsăm brânza (dacă se poate, bineînțeles că de tip Gruyère) să formeze o crustă pe suprafața cartofilor la sfârșit. Dacă optăm pentru această variantă, atunci realizăm ceea ce gastronomia franceză numește gratin savoyard.

Tehnologia este destul de permisivă, astfel că acest fel de mâncare poate fi individualizat prin mai multe variații de gusturi și forme. Cartofii gratinați pot fi o garnitură clasică sau, dacă îmbogățim compoziția, chiar un fel de principal de mâncare. Primăvara, în perioada Paștelui, merită în orice caz să adăugăm la cartofii gratinați cele mai proaspete gusturi ale sezonului. În acest sens, putem folosi gulia, care se simte foarte bine în preajma cartofilor, iar gustul extra poate fi asigurat cu ajutorul starului primăverii, leurda. O altă completare inspirată poate fi salata de ridichi, acrișoară în mod plăcut și îmbogățită cu multe condimente verzi, la care se potrivește și inima de salată la grătar. Din categoria fripturilor, a cărnurilor și a celorlalte ingrediente cu proteine, se pot utiliza, în afară de miel și iepure autentic, diverse specii de pește alb sau chiar și brânza de capră la grătar.

Ideea specială de primăvară de la Aviko este reprezentată de cartofii gratinați aromatizați special cu roșii și mozzarella, care se potrivesc excelent pe orice farfurie de primăvară și pot fi serviți deosebit de elegant și în recipiente pentru livrarea la domiciliu, a căror folosire ne este impusă, din păcate, de circumstanțele actuale. Acest fel de mâncare se poate prepara foarte rapid, în doar un sfert de oră, în cuptorul combinat, astfel încât se pretează perfect pentru livrarea la domiciliu, la comandă, dar și à la carte, cu servire la fața locului. Deocamdată, nu trebuie să ne gândim la evenimente cu un număr prea mare de invitați, dar acest tip de cartofi gratinați reprezintă alegerea perfectă și pentru servirea sub formă de bufet sau într-un platou mixt, deoarece se poate servi cu ușurință din ei cantitatea dorită, iar porția nu este nici prea mare, nici prea mică. De asemenea, cartofii gratinați se pot utiliza și ca element în compoziția unei farfurii de primăvară, cu carne sau salată acrișoară.

În ceea ce privește carnea, alegerea cea mai nobilă este, în acest caz, coloana vertebrală a iepurelui, care trebuie prăjită numai cu foarte puțin unt, până când ajunge la gradul medium sau medium-to-well – ca să fie suculentă, dar să aibă și o anumită structură. În mod autentic, iepurele se servește cu salată preparată din gulii și morcovi noi de primăvară, cu vinegretă de citrice și tarhon.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!