Gusturi din jurul lumii – Spania: reţete speciale pentru livrări la domiciliu

Bucătăria spaniolă este foarte îndrăgită, cu toate că este dificil de abordat unitar. În această ţară de dimensiuni mari, felurile de mâncare tipice diferă de la o zonă geografică la alta şi, în plus, trebuie să știm că gusturile cele mai populare au fost influențate şi de epocile istorice din trecut. Tradițiile romane, maure şi evreiești au introdus diferite lumi ale gustului. Spre exemplu, în unele regiuni din Spania carnea de porc se consumă cu mare plăcere, pentru că exprimă rădăcinile creștine, în timp ce în altele, unde influențele musulmane şi evreiești sunt mai puternice, acest tip de carne lipsește ca ingredient. În perioada marilor descoperiri geografice, în Spania au apărut pentru prima dată şi noile legume aduse din America, precum cartofii, roșiile, ardeiul și fasolea. Acestea nu sunt la fel de mult folosite în bucătăriile celorlalte ţări mediteraneene şi conferă un caracter unic gastronomiei spaniole.

Spaniolii folosesc frecvent uleiul de măsline, ceea ce nu este deloc întâmplător, ei fiind şi cei de la care provine 44% din producţia mondială de ulei de măsline. Piureul sofrito, realizat din ulei de măsline, usturoi, ceapă şi roşii, reprezintă baza pentru mai multe feluri de mâncare, printre care şi unul dintre cele mai cunoscute preparate spaniole, paella. Acest fel de mâncare, ce seamănă cu risotto şi provine din Valencia, se pregătește din orez, cu șofran, ulei de măsline, fructe de mare, carne şi legume, fiind ideal şi pentru livrările la domiciliu.

În urmă cu ceva timp, am dedicat un întreg articol tapas-urilor, acestor preparate spaniole atât de populare, servite, de regulă, ca aperitiv, înainte de cină. Practic, tapas-urile pot fi realizate din orice fel de ingrediente, care pot fi împărţite în porții mici şi care se potrivesc bine cu băuturile alcoolice, printre care, în primul rând, cu vinul, berea şi cidrul spaniol (sidra). Există tapas-uri reci şi calde, crude şi prăjite, servite pe baghete crocante sau în mici vase de lut. Cele mai caracteristice tapas-uri sunt micile sandvişuri, bucăţile de cârnați sau de șuncă, dar şi delicatese marine precum hamsii, sardine și calamari, condimentate sau marinate. Desigur, există și tapas-uri cu legume și cu murături. La fel de populare sunt însă şi tapas-urile în sosuri, cu usturoi, chilli sau şofran, aproape toate aceste variante de gustări fiind servite cu măsline şi cu pâine. Unele dintre cele mai gustoase feluri de tapas sunt anghinarea marinată, chiftelele din cod şi sandvişurile cu cremă de ardei copţi.

Printre cele mai cunoscute feluri de mâncare spaniole se numără şi gazpacho, care provine din Andaluzia, dar poate fi întâlnit în toată Spania. Este vorba despre o supă de legume servită rece, preparată din multe roşii, cu diferite condimentări, care variază de la o regiune la alta. Gazpacho poate conţine ulei de măsline, usturoi, castraveți, ardei, oțet şi chiar şi crutoane sau pâine uscată. Această supă răcoritoare este alegerea ideală pentru zilele toride de vară şi poate fi preparată şi livrată foarte rapid, așa că merită să o includeți în meniul restaurantului dumneavoastră!

Cum Spania este o ţară cu litoral, bucătăria sa include ca ingrediente de nelipsit peştii şi alte viețuitoare marine. Calamarul gătit în propria cerneală şi caracatiţa sunt foarte populare, dar dintre preparatele din peşte se remarcă în special cel numit escabeche: peşti sortaţi cu grijă şi prăjiţi în marinadă acidă.

Merită menţionate şi deserturile spaniole. Unul dintre cele mai populare dulciuri este crema catalană, care poate fi gustată în special în Catalonia (în Barcelona și împrejurimile sale). Acest desert delicios constă într-o cremă realizată din gălbenuş de ou şi are suprafaţa acoperită cu zahăr caramelizat. Dintre deserturile spaniole, cititorii blogului „În limba bucătăriei” știu deja de churros, căci aceste prăjiturele se regăsesc şi în oferta Aviko. Dulciuri crocante, asemănătoare gogoșilor, churros se prepară din apă, sare și făină, se presară cu zahăr şi, de regulă, se înmoaie în ciocolată fierbinte – însă posibilitățile sunt infinite. Adăugați puţină influență spaniolă în meniul dumneavoastră cu ajutorul Aviko – preparați în câteva minute şi din câteva mişcări acest desert îndrăgit de toţi!

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!