Industria HoReCa încotro? Restaurantele se închid de la o zi la alta

Industria HoReCa, cel mai mare angajator din România, este, de departe, cel mai grav afectată de criza COVID-19, atât din cauza comportamentului devenit chiar excesiv de precaut al consumatorilor, cât și datorită interdicțiilor guvernamentale, care afectează serios acest domeniu. Până acum, s-a declarat faliment în cazul a aproximativ un sfert dintre unitățile HoReCa, iar proporţia acestora ar putea creşte în curând la o treime.

Însă, în loc de acest ajutor, care a întârziat foarte mult, HoReCa a primit recent o nouă lovitură: anul acesta nu se vor mai acorda vouchere de vacanță angajaților din sistemul bugetar, ci se vor folosi doar voucherele de vacanță din 2019 și 2020 care nu au fost încă utilizate, urmând ca din 2022 să se reia acordarea voucherelor, dacă bugetul de anul viitor va permite.

Ospitalitatea – un joc cu reguli schimbătoare și neclare

La ora actuală, în România nu există reguli suficient de clare cu privire la felul în care domeniul HoReCa ar trebui să-și desfășoare activitatea în timpul crizei sanitare. Totul continuă să depindă de evoluția cifrelor privind rata de infectare, care se pot schimba de la o zi la alta. Unitățile HoReca pot funcționa doar în cazul incidenței de sub 3 la mia de locuitori, la o capacitate de doar 30%, însă există posibilitatea să fie închise aproape peste noapte dacă ratele de infectare cresc. Astfel, poți să deschizi la 2,99 și să închizi la 3,99, ceea ce numai stabilitate nu se poate numi.

Vești bune la orizont? Măsuri compensatorii pentru industria HoReCa

Recent, guvernul a alocat 1 miliard de lei pentru despăgubirea HoReCa. În data de 20 februarie, ministrul economiei, Claudiu Năsui, a anunțat mult așteptata ordonanță privind modul de realizare a plăților. Măsurile compensatorii se vor acorda tuturor firmelor eligibile, indiferent când au făcut solicitarea, și nu după principiul „primul venit, primul servit”.

Măsuri de relaxare: redeschidere, însă numai la 30% din capacitate

Asemănător altor localități mai norocoase din țară, în București s-a dispus reluarea activităţii în spaţii închise, la o capacitate de maximum 30% în domeniul HoReCa, începând cu data de 25.01.2021, ora 0.00. Cu toate acestea, redeschiderea rămâne condiționată de menţinerea ratei de incidenţă sub 3 la 1.000 de locuitori, ceea ce se poate schimba foarte repede, și este valabilă numai în intervalul orar 6.00 – 23.00.

Hotărârea Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență (C.M.B.S.U.) prevede că servirea clienților este permisă numai în spaţiile special destinate din exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese și cu cel mult 6 persoane la o masă.

Reglementarea relevantă pentru HoReca rămâne Ordinul comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1493/2788/149/2020, care prevede măsuri speciale de protecție sanitară.

Astfel, este în continuare obligatorie purtarea măștii de protecție pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, înlăturarea acesteia fiind permisă doar pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului și consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor. Proprietarii spațiilor publice deschise au obligația de afișa informații privind obligativitatea purtării măștii. Este permisă și activitatea restaurantelor și cafenelelor din interiorul unităților de cazare, dar cu aceleași restricții legate de capacitatea spațiului și intervalul orar.

Momentan, cei care par să câștige cel mai mult din această situație sunt firmele de livrări, ale căror comisioane se deduc din profitul și așa mic, dar realizat cu multă muncă, al restaurantelor și fast-food-urilor.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!