Cele mai noi trenduri foodservice din 2021

Sectorul ospitalității este deja de un an greu încercat de pandemia de Covid, industria fiind nevoită să se adapteze la toate condițiile neprevăzute și schimbătoare. Deși conform unor voci optimiste deja ne aflăm în apropierea perioadei de redeschidere, este foarte probabil ca primul trimestru al anului să îl petrecem în continuare în condiții de restricții. Însă merită să ne pregătim cu cele mai noi trenduri apărute în această industrie, pentru a ne putea maximiza activitatea. Ceea ce anul trecut a fost ieșit din comun, acum a devenit regulă, și, chiar dacă se apropie perioada de redeschidere, cu siguranță mulți dintre clienți vor aprecia în continuare acele posibilități apărute în timpul situației de pandemie. Trendurile actuale, trendurile apreciate de consumatori, mai ales cele legate de calitatea de livrare și caracterul acesteia, precum și sumele cheltuite pentru acest scop vor fi cu siguranță puncte de reper în dezvoltarea noii strategii de anterprenoriat pentru cei din industria HoReCa.

Se spune des că este foarte ușor să ne obișnuim cu ceea ce este bun și confortabil. De la închiderea restaurantelor există o serie de posibilități comode la îndemâna clienților, cum ar fi livrarea. Am scris de mai multe ori despre avantajele ei, despre angajații proprii care se pot ocupa cu acest serviciu, despre abordarea pe care să o avem în ceea ce privește o flotă proprie, sau despre decizia de a  subcontracta acest serviciu altor firme furnizoare. Însă ceea ce pare a fi important în continuare în acest sector este serviciul de livrare, căci oferă un element de comoditate: clienților le place ca mâncarea să le vină la ușă și să beneficieze de feluri pregătite pe baza rețetelor de pe alte continente.

Mai multe restaurante au încercat să mențină relația cu clienții într-un mod strâns și au optat pentru servicii pe cât se poate de personalizate, atât în ceea ce privește preluarea comenzilor, cât și livrarea. Deși relația personală are un caracter special și ajută la menținerea loialității clienților, nu este foarte eficientă pe termen lung în cazul comenzilor numeroase. Din ce în ce mai multe restaurante de calitate își plasează serviciul de livrare în spațiul online, întrucât platformele online sunt mai eficiente și ca timp și ca spațiu vizitat, și sunt mai precise la preluarea și aprecierea timpului de livrare, iar contactul online este comparabil, dacă nu similar, cu cel telefonic. Dacă avem proprii angajați care livrează, în perioadele mai intense ne vom confrunta cu un mic haos; în schimb în momentele mai relaxante va trebuie să-i plătim, indiferent dacă lucrează sau nu. Merită așadar să avem în vedere posibilitatea de a ne alătura unei platforme sau aplicații de livrare și comenzi online.

De când nu prea mai există posibilitatea de lua masa fizic în restaurante, sau avem șansa de a ne bucura de această experiență în anumite condiții, cu anumite restricții, am putut observa că s-au schimbat și obiceiurile de a cheltui ale clienților. Deși în cazul meniurilor și consumului din cursul săptămânii nu prea există multe schimbări în ceea ce privește suma alocată pentru o singură persoană, clienții se arată mai deschiși la a cheltui sume mai mari pentru feluri mai speciale, de calitate premium. Mai multe restaurante au în meniu oferte de acest fel, cu preparate speciale pentru ocazii speciale, cum ar fi zile de sărbătoare. Putem vedea că multe restaurante au calibrat prețurile lor de cină din cursul săptămânii la prețurile practicate de restaurantele care au avut acest profil online și înainte de pandemie.

Foarte probabil, percepția clienților asupra prețurilor nu se va schimba nici în urma crizei economice, așadar, creșterea volumului de mâncare și descreșterea prețurilor va rămâne cu siguranță un trend pe tot parcursul anului 2021.  Însă în cazul evenimentelor sărbătorite acasă, putem fi siguri că, în general, clienții își vor cumpăra băuturile pe cont propriu, fără să apeleze la acest serviciu online al restaurantului de la care comandă mâncare – așadar, vor echilibra bugetul și vor putea alege feluri de o mai bună calitate la un preț mai ridicat.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!