Servicii de livrare, dar care sunt soluțiile de pe piață?

Livrarea este colacul de salvare al industriei HoReCa când restaurantele sunt închise, iar pentru noi este extrem de necesar să organizăm serviciul într-un mod ideal. Avem la dispoziție două variante: contractarea și angajarea de noi curieri sau inițierea relațiilor de parteneriat cu marii agregatori. În articolul nostru de azi vă aducem argumente pro și contra în analiza acestor două soluții.  

Dacă ne gândim să punem la punct un sistem al nostru propriu, atunci ar trebui să știm și să fim conștienți de faptul că o linie telefonică nu este îndeajuns pentru a putea gestiona acest serviciu. Vom avea nevoie și de un sistem cu software, care să gestioneze comenzile și apoi să le direcționeze în mod optim către curieri. Merită să oferim serviciul de comenzi directe și pe rețelele de socializare, iar rezultatele trebuie să fie promovate pe cât mai multe canale posibile. Evident, va trebui să apelăm la curieri de încredere și să avem garanții în ceea ce privește siguranța livrării, apoi trebuie să decidem care este zona care poate fi acoperită. În funcție de această zonă, trebuie să stabilim dacă pentru livrări curierii folosesc biciclete, scootere, mașini, sau se deplasează pe jos. Avantajul sistemului de curierat propriu este acela că ajută la fidelizarea clienților, care nu aleg în mod aleatoriu de pe paginile de agregare, ci vor căuta în mod expres restaurantul nostru și vor apela la serviciul nostru, așadar se va crea o întreagă comunitate stânsă, chiar dacă e doar virtuală.

Un alt factor important este faptul că noi personal vom gestiona baza de date și vom putea folosi informațiile ulterior și în scopuri promoționale, și tot noi vom putea decide cum să folosim diferența de preț câștigată din oferirea de serviciu de livrare.

Un dezavantaj este faptul că vom avea nevoie de personal special, pe care să-l instruim, ceea ce ne poate schimba focusul de la modul normal de funcționare. Și să nu uităm că ingredientele și sistemele necesită un pic de investiție.

O altă opțiune este să semnăm un contract cu unul dintre serviciile de agregatori. În acest caz, asigurarea software-ului logistic și a background-ului va fi obligația lor, așadar, asta nu va mai fi problema noastră. În schimb, un astfel de contract poate genera cheltuieli mari, pentru că am avea de plătit un adaos de 20-30%.

Este adevărat că nu vom mai fi noi responsabili de controlul calității serviciului – însă ne putem obișnui cu ideea că verificările vor fi făcute de o echipă de profesioniști. Pentru că în cazul agregatorilor este important ca mâncarea să ajungă cât se poate de repede la client, iar serviciile oferite de agregatori acoperă multe zone, fiecare cu o rază de 4-5 km.

Instinctele profesionale ne îndeamnă să înclinăm spre varianta agregatorilor, care oferă promoții, cupoane, livrare gratis și care atrag clienții – ceea ce poate avea efecte pozitive și poate genera trafic și în cazul nostru. Însă există și o parte negativă: vom beneficia de un grad redus de fidelitate din partea clienților. Este foarte posibil ca unii clienți să ne aleagă aleatoriu, fără să știe care este restaurantul de unde provine felul de mâncare comandat.

După cum puteți vedea, amândouă soluțiile au avantaje și dezavantaje, iar fiecare restaurant trebuie să delibereze și să decidă care este metoda preferată și, în mod ideal, să poată să și testeze opțiunea aleasă. Merită să întrebați și clienții în legătură cu varianta preferată de ei.

Nu uitați, pe pagina noastră puteți găsi informații legate de livrare, trenduri și soluții.

Agregatorii online de mâncare au devenit cea mai la îndemână soluţie prin care românii pot comanda de la restaurante în contextul epidemiei de coronavirus. Prestatorii acestor servicii se luptă să aducă în platformele lor restaurante care nu s-au folosit niciodată de internet pentru a atrage clienţi, precum şi să menţină partenerii actuali, pentru care zona de livrare era complementară businessului.

Cei mai populari și de succes agregatori din România sunt – în ordine aleatorie – Food Panda, TakeAway.com, Glovo și Bolt Food. Însă multe restaurante – fie că vorbim despre lanțuri cunoscute de fast-food sau localuri individuale – au început să ofere și servicii de livrare la domiciliu, lucru pe care nici nu îl aveau în vedere în urmă cu un an, când a izbucnit pandemia.

În România se pare că soluția câștigătoare este una hibrid: există destul de multe business-uri care apelează și la servicii proprii, dar și la agregatori pentru a câștiga clienți sau pentru a-i fideliza pe cei existenți.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!