Strategii de supraviețuire pentru proprietarii de restaurante pe timp de Covid-19

Perioada de pandemie a fost și este una grea și plină de încercări pentru cei din industria HoReCa și pentru managerii și proprietarii acestor afaceri, care au fost afectate semnificativ, vizibil și evident de restricțiile introduse de autorități. Cum ar putea să-și păstreze activitatea pe timp de pandemie și cum ar putea consumatorii să sprijine aceste activități și afaceri? Ce fel de strategii merită încercate și adoptate în vederea menținerii activității până ce se va îmbunătăți situația?

Una dintre măsurile-cheie de adoptat este aceea de a introduce serviciul de livrare la domiciliu, sau pe cel de take away, pentru care este recomandată înscrierea pe una dintre aplicațiile de livrare ca Glovo, Takeaway, Tazz by eMAG, foodpanda, Bolt Food. În acest fel puteți beneficia de infrastructura lor, de resursele lor, de cei care transportă mâncare, și de utilizatorii de aplicații. Majoritatea oferă deja plată contactless, cu cardul sau cu telefonul, pentru a reduce riscul de infectare, iar mâncarea este pusă la intrare, în fața ușii, fără să existe contact între cel care livrează și client. O atitudine care merită adoptată este aceea de a vinde surplusul la un preț mai mic înainte de ora închiderii. Gestul nu va trece neobservat de către clienți, care probabil își vor aminti de dumneavoastră la comenzile următoare, iar în acest fel reușiți să atingeți două obiective: nu faceți risipă și ajutați acolo unde este nevoie.

O altă soluție ce merită adoptată este aceea de a oferi preparate spre congelare. Clienții le pot cumpăra acum, dar le pot consuma mai târziu, și în acest fel ingredientele proaspete pot fi folosite.

Puteți apela și la carduri cadou sau vouchere ca soluție de sprijin acordat clienților fideli, oferind posibilitatea de cumpărare online a cardurilor, pe care să le folosească în viitor. Le puteți trimite prin poștă, sau le puteți emite online, pentru a le transmite prin e-mail. Nu uitați să creați un mesaj personalizat, sau un mesaj de mulțumire pentru clienți, care vor considera acest gest special și îl vor aprecia.

Nimeni nu spune că trebuie doar să vindeți mâncare. Pentru a maximiza profitul și a varia serviciile, puteți avea o platformă unde să postați rețete, să vindeți ingrediente sau alte produse, cu mesajul „Beneficiați de un pic de *aici să apară numele brandului dvs.*”. Le puteți veni clienților în ajutor cu idei și rețete de preparate sau cocteiluri, cu referire la anumite produse necesare rețetei.

Pentru a menține contactul cu clienții, puteți apela la serviciile de social media, extrem de importante mai ales în aceste vremuri. Pe lângă oferta de vouchere, vă puteți ruga clienții să posteze pe rețelele de socializare mesaje cu oferta și serviciul dumneavoastră – în acest fel vă veți putea crește în mod semnificativ numărul de clienți.

Această situație de pandemie ne constrânge pe toți să ne regândim prioritățile și să ne apucăm de realizarea acelor idei pe care le-am tot amânat, cum ar fi reparații mici, acte amânate până acum, etc. Dacă oferiți și serviciul take away, redirecționați personal pentru pregătirea de ambalaje și cutii de carton, sau persoane dedicate care să răspundă la comenzi prin telefon și care să gestioneze corespunzător organizarea serviciului de livrare.

Pe de altă parte, merită menționat că o ofertă de meniu bine gândită vă poate aduce avantaje. Spre exemplu, gândiți-vă la acele categorii de persoane care au nevoi alimentare speciale. Vorbim aici despre cei care doresc un conținut de carbohidrați redus, sau un meniu alcalin, sau un meniu din ingrediente bio și organice, sau un meniu pentru sportivi, bogat în vitamine și proteine și grăsimi sănătoase, un meniu fit, meniu detox, etc. Cu un focus menținut pe tot parcursul săptămânii, această înclinare spre nevoile specifice ale clienților poate genera un număr ridicat de comenzi și poate contribui la un stil de viață mai sănătos, obținut fără eforturi și timp petrecut cu gătitul sau cumpăratul ingredientelor, mai ales acum, când aceste opțiuni nu prea sunt accesibile. Dacă vă gândiți și la cei cu alergii la anumite ingrediente sau alimente, puteți fi sigur că efortul dumneavoastră va fi recompensat prin creșterea numărului de comenzi și poate duce chiar la crearea unei obișnuințe care să vă aducă un număr constant de clienți.

Dacă faceți și o scurtă analiză a noilor trenduri și obiceiuri de mâncare, veți observa că, mai nou, gustările ocupă un loc important, iar acest mod de a ne hrăni înlocuiește mesele principale. Luând în considerare aceste tendințe, puteți crea meniuri care să se adapteze cerințelor de piață și care oferă versiuni mai sănătoase, mai ales că acest considerent a devenit cel mai important în ultima perioadă.

Crearea unui meniu care oferă flexibilitate și permite posibilitatea de înlocuire a unui preparat cu un altul, sau prezentarea unei oferte de gustări sănătoase și hrănitoare sunt aspecte care deja marchează acea transformare a cerințelor de pe piață la care merită să ne adaptăm. Și nu doar atât, ar fi ideal chiar să o anticipăm, pentru rezultate și mai bune, vizibile în numărul comenzilor.

În ceea ce privește stabilirea prețurilor, puteți apela la strategii care să vă ajute să vă găsiți clientela. Pentru asta aveți la dispoziție mai multe opțiuni, care depind de oferta de care dispuneți. Puteți stabili un nivel fie peste prețul de piață, fie la același preț, fie la un preț mai mic, pentru a atrage clienți, sau puteți folosi un preț dinamic. Adică puteți opta pentru schimbarea prețurilor în funcție de perioade ale zilei, ale săptămânii, sau ale lunii, pentru a vă adapta la obiceiurile de cumpărare.

Așadar cuvintele-cheie pentru descrierea și caracterizarea perioadei actuale sunt adaptabilitatea, cunoașterea și recunoașterea nevoii de a vă adapta la circumstanțele actuale. Astfel veți putea crea măsuri care să vă ajute nu doar să supraviețuiți în aceste condiții, ci și să învățați să dezvoltați noi modalități de reușită. Sperăm că ideile prezentate mai sus vă vor fi de ajutor.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!