Recomandările OMS legate de consumul sigur de alimente și măsurile luate în sectorul HoReCa

În situația actuală de pandemie, care ne preocupă pe toți și care ne afectează în viața de zi cu zi, vedem că sectoarele alimentare sunt afectate în mod semnificativ. Ce înseamnă asta, care sunt aspectele de care trebuie să ținem cont și care sunt recomandările ce ne pot ghida și ajuta în vederea susținerii unui mod de viață sigur, prin care să evităm infectarea? Ce și cum să consumăm? Cum ne putem garanta siguranța în această perioadă?

Dacă ne gândim la cele mai banale momente, care acum au dobândit o importanță aparte, ce reguli trebuie să cunoaștem? În acest scop este bine să răsfoim și să studiem pagina de internet a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care are câteva sugestii referitoare la siguranța alimentară. Haideți să vedem ce ne recomandă OMS!

Conform specialiștilor din cadrul OMS, nu ne putem infecta de la mâncare, legume sau fructe, și nici de la ambalajele de plastic ale alimentelor, pentru că, în general, calea de transmitere a virusului este de la persoană la persoană, prin contact direct (strănut, tuse). Însă trebuie să menționăm că aerosolii care ajung pe ambalaje și suprafețe pot deveni surse de infecție pentru o anumită perioadă (care, în funcție de tipul și materialul suprafeței, poate fi de la 24 la 72 de ore), dacă persoana care intră în contact cu aceste suprafețe nu se spală pe mâini și își atinge fața, ochii, etc.

Pentru că studiile legate de Covid sunt încă noi și nu avem suficiente informații, e recomandat să avem la îndemână date recente, iar această atitudine este extrem de importantă și în cazul managerilor de restaurante și din toată industria HoReCa. Așadar, introducerea măsurilor de securitate și sanitare pentru lucrători și folosirea de echipamente de protecție sunt imperative.

Recomandările referitoare la tratarea fructelor sunt simple: spălarea cu apă și spălarea mâinilor în mod regulat. Modul de pregătire a alimentelor este sigur, ca în toate celelalte cazuri: prăjirea sau orice alt tip de tratare termică la 70 de grade anihilează bacteriile și virusurile. Pentru dezinfectare cel mai bine este să folosim soluțiile cunoscute și utilizate pe scară largă și până acum, adică cele cu conținut de hipoclorit de sodiu sau cele cu conținut de etanol de 70%.

Nu există medicamente sau vitamine care pot preveni infecția cu Covid, însă vitaminele D și C contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar, iar toate celelalte remedii „tradiționale” de prevenire a răcelii pot contribui la reducerea inflamației (utilizare usturoiului, ghimbirului, etc.).

Evident, în această perioadă este extrem de important să avem în vedere și să înțelegem factorul „siguranță” în cazul livrărilor la domiciliu. Le fel de important este și să ne asigurăm că aceste servicii ne oferă siguranță atât în ceea ce privește modul de pregătire și ambalare, cât și în ceea ce privește ingredientele și afișarea lor pentru cei care au anumite sensibilități alimentare. Așadar, această perioadă poate fi folosită probabil și ca o ocazie de a verifica respectarea tuturor aspectelor ce țin de siguranță și de informare.

Și aici nu vorbim doar despre acel minim obligatoriu referitor la alergeni și comunicarea acestora prin simboluri, sau orice altă modalitate găsită, ci și despre modalități de ambalare sigure, care să garanteze transportul în siguranță. Iar în această categorie putem include și plata online sau plata către livrator, precum și echipamentele de protecție, cum ar fi folosirea măștii, mănușilor și a dezinfectanților.

În această perioadă au fost efectuate o serie de verificări sanitare, în cadrul cărora inspectorii s-au deplasat la restaurante și în bucătării și au prelevat mostre, pentru a evalua prezența microorganismelor care sunt dăunătoare și periculoase pentru sănătatea oamenilor. Aceste verificări sunt necesare mai ales în această perioadă, dar este important de menționat că verificarea ambalajelor a demonstrat că nu există niciun fel de infectare pe suprafața ambalajelor. Iată, deci, un semn încurajator, care ne ajută să ne simțim în siguranță atunci când alegem să comandăm mâncare la domiciliu.

O altă măsură de protecție importantă pe care o putem pune în practică este să încălzim mâncarea livrată și să păstrăm celelalte măsuri de igienă alimentară, să ținem mâncarea în frigider și nu la temperatura camerei. Pe de altă parte, e bine de știut că ouăle și carnea nu reprezintă niciun pericol, dacă au fost pregătite corespunzător, prin folosirea tehnologiilor cunoscute.

Ne putem liniști și în ceea ce privește locul unde se prepară mâncarea, dacă ne informăm în acest sens, asigurându-ne că datele de care dispunem sunt suficiente și de încredere.

Să nu uităm nici de responsabilitatea noastră personală și să ne asigurăm că informațiile despre locul de gătire, ingredientele folosite și modalitatea de pregătire și de livrare sunt accesibile și comunicate transparent. Iar în cazul în care aceste detalii lipsesc, e bine să conștientizăm că putem depune sesizări la instituțiile de specialitate și autoritățile abilitate.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!