Ce înseamnă „dark kitchen”? – Cele mai noi tendințe ale gastronomiei

Cele mai mari schimbări produse în industria HoReCa și serviciul de livrare la domiciliu sunt localurile de tip „dark kitchen”. Altfel spus, vorbim despre apariția și răspândirea așa numitor bucătării virtuale, cloud sau ghost kitchen. Cuvintele, care poate nu inspiră neapărat prea multă încredere, de fapt se referă la restaurante care vând mâncare doar prin livrare, nu au spații de restaurant și nu acceptă clienți în incintă. În spatele acestei modalități noi se găsesc obiceiurile de consum schimbate, de exemplu numărul crescut al agregatorilor de aplicații pentru livrare folosite de către clienți, fiind alese grație eficienței de timp, fără să se știe unde sunt gătite efectiv preparatele. Ideea e să li se livreze mâncare de calitate la un preț rezonabil într-un timp scurt, iar pentru exponenții generațiilor Y și Z acestea sunt considerentele cele mai importante. Și cum ei sunt cei care reprezintă cel mai mare număr de clienți care comandă mâncare acasă sau la birou, opțiunile lor cântăresc greu. În definitiv, de ce ar trebui ca un restaurant, adică o bucătărie, să aibă și spațiu de servire?

În timp ce conceptul în sine are și niște dezavantaje, cum ar fi lipsa contactului direct cu clienții, pierderea valorii de vânzare a relației sau faptul că în aceste firme și în bucătăriile lor personalul trebuie să facă față unei presiuni mai mari, la final, merită: felurile optimizate gândite pentru livrare au mai multe avantaje decât dezavantaje.

Timpul de livrare este cel mai scurt în aceste locuri, pentru că de obicei bucătăriile nu se află în centru, în zone aglomerate și cu mare prestigiu, ci mai degrabă în zone periferice, fiind amenajate în containere sau spații de depozit. Când sunt create aceste bucătării, cele mai importante considerente sunt tehnica de bucătărie și modul de livrare ușor și rapid, în timp ce costul redus de funcționare al spațiului și aranjamentul funcțional scad semnificativ numărul de angajați de care e nevoie.

Un alt avantaj important este faptul că se poate experimenta cu concepte noi, cu idei și meniuri noi. Nu există bariere fizice în ceea ce privește alegerea legată de meniul zilei, pentru că aceste tipuri de bucătării ajung la clienți prin aplicații, iar oferta de meniu poate fi schimbată rapid, dacă cea anterioară nu a avut succes. Conceptul de „dark kitchen” este caracterizat printr-o prezență importantă a tehnologiei de bucătărie, pentru că mai toate procesele sunt automatizate, iar cu doar câteva mici modificări sau idei puteți crea rapid o nouă campanie de marketing și un nou design.

În spatele acestui concept de „dark kitchen” găsim o combinație de mai multe concepte de business. Unul dintre ele ține de decizia proprietarilor de restaurante de a funcționa doar în acest mod, prin livrare. Există însă și modele mai complexe: este din ce în ce mai obișnuit ca localurile mici, independente și franchisele să aibă nu doar opțiunea de restaurant, ci și „dark kitchen”, unde lucrează cei care pregătesc mâncare doar pentru livrare. O altă opțiune răspândită în Europa de Vest este modelul de „dark kitchen” gestionat de către agregatorii de aplicații. Vorbim despre localuri unde sunt pregătite preparate ale restaurantelor mari și renumite pentru a fi livrate (evident în parteneriat cu firma respectivă) – fiind incluse aici restaurante diverse, de la categoria fine dining și până la KFC. Avantajul acestei soluții constă în faptul că un singur local „dark kitchen” poate include oferta mai multor restaurante. Iar pentru că acestea se află în legătură strânsă cu restaurantul de origine, calitatea este garantată, în același timp fiind oferit și un mod de funcționare eficient.

Chiar și restaurantele mici își pot permite să funcționeze ca „dark kitchen” și să testeze acest mod de funcționare, să încerce pentru o perioadă de probă sau chiar să se lanseze pe piața de catering fără schimbări importante în bucătăria deja funcțională. Restaurantele mari își pot optimiza modul de funcționare fără ca experiența de restaurant să aibă de suferit. Toate acestea au un efect important asupra dezvoltării rapide din sector. În următorii ani, înțelegând dezvoltarea dinamică a trendului, probabil acest sector va deveni foarte apreciat și foarte important pe piața de livrare. Cifrele arată că merită să investim în „dark kitchen”, pentru că, în ultimii 5 ani, în acest sector s-a înregistrat o creștere cu 300%, semnificativă față de localurile tradiționale, care funcționează ca restaurant.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!