Serviciul de livrări la domiciliu – Idei și sugestii pentru a avea succes și în perioada de carantină

Acest an 2020 ne-a dat destule bătăi de cap și ne-a marcat profund, mai ales dacă ne gândim la apariția nevoii stringente de a regândi și replanifica felul în care funcționează restaurantele, pentru ca acestea să poată rămâne pe piață sau chiar să atragă noi clienți și,  evident, să mențină cercul de clienți fideli.

Pentru a ne menține măcar pe linia de plutire trebuie neapărat să ne adaptăm noii situații.  Iar dacă tindem să ne creștem numărul de clienți, trebuie să fim creativi în soluțiile găsite pentru problemele create de această situație de pandemie și carantină. Cu restricțiile care sunt introduse și necunoscând data la care vor fi ridicate sau relaxate, este nevoie de o atitudine care arată flexibilitate, iar livrarea la domiciliu are potențial de a ajuta și chiar de a contribui la transformarea modelului de business.

Home delivery, adică livrarea la domiciliu

Multe guverne au introdus un al doilea lockdown și alte restricții speciale referitoare la orele în care se pot face cumpărături sau la intervalele orare în care anumite grupe de vârstă pot avea acces la servicii, cum ar fi cele poștale, iar restaurantele rămân închise publicului larg, existând doar opțiunea de take away sau comandă printr-o aplicație pentru livrarea la domiciliu.

Deși au existat o serie de măsuri de siguranță necesare pentru redeschiderea spațiilor HoReCa în perioada de vară și prima parte a toamnei, situația îngrijorătoare și presiunea cu care se confruntă cei din sănătate au impus noi restricții, care vor fi extinse cel mai probabil și în perioada Sărbătorilor de iarnă și chiar după aceea, până când numărul de cazuri de infectare va începe să scadă și vremea va permite din nou folosirea spațiilor deschise. Însă până atunci mai sunt luni bune, iar asta înseamnă o perioadă suficient de lungă pentru ca cei din industria HoReCa să trebuiască să găsească soluții pentru a supraviețui. Aplicarea măsurilor de siguranță impuse va trebui respectată și după această perioadă, iar la redeschidere probabil toate măsurile de igienă și de siguranță vor trebui și ele implementate și respectate.

Fără îndoială, toate aceste schimbări vor avea efecte și asupra comportamentului clienților.  Din exemplul Chinei, care a reușit să-și repornească economia și industria HoReCa, putem trage concluzii importante referitoare la comportamentul și atitudinea clienților – cum ar fi atenție sporită când vine vorba de respectarea condițiilor de igienă, stabilirea cu grijă a prețului și calității serviciului oferit, importanța din ce în ce mai mare acordată livrării la domiciliu. În momentul de față, piața din Europa arată aceleași trenduri și focusuri, atât din partea furnizorilor, cât și din partea consumatorilor, iar găsirea unei stări de echilibru este și va fi în continuare un punct de interes constant al furnizorilor de servicii HoReCa.

În momentul de față, serviciul home delivery este o soluție bună, cu un rol important în orice situație de lockdown și care poate ajuta până ce revenim la un mod de funcționare normal. Ne menține bucătăriile ocupate cu rețete noi și adaptate la condițiile actuale și de livrare și ne ajută să contribuim la menținerea unei stări de calm pentru clienți, prin respectarea măsurilor de siguranță.

Chiar și rezultatele de până acum arată o creștere în veniturile obținute de aplicațiile de comandă online și livrare la domiciliu sau take away, iar pentru anul viitor se prognozează o continuă creștere.

Efectul serviciilor de home delivery devine „the new normal”, adică noua normalitate – un nou obicei de a servi cina acasă. Dar pe lângă acest obicei din ce în ce mai prezent, vedem și alte aspecte care marchează consumatorii și industria. Dacă vă concentrați pe posibilitățile pe care le aduce noua situație, veți vedea că modul de comunicare cu clienții deschide noi oportunități: puteți introduce nu doar noi modalități de livrare, ci și noi servicii și idei originale pentru oferta de noutăți din meniu.

De exemplu, puteți oferi o listă întreagă cu motive pentru care home delivery ajută la o funcționare mai eficientă în regim de home office. Spre exemplu, puteți sublinia faptul că este un serviciu rapid, care permite experimentarea cu noi și noi feluri sau că prin comenzile lor clienții contribuie la sprijinirea activității producătorilor locali care furnizează ingrediente bio. La fel de bine, puteți prezenta ideea că este vorba despre un serviciu care, în funcție de preparatele comandate, le reamintește clienților de locurile vizitate înainte de pandemie.

Din rezultatele studiilor realizate până acum reiese că majoritatea clienților, mai exact 53%,  optează pentru preparate take away în weekend, iar 28% optează pentru take away la mijlocul săptămânii. Așadar, pornind de la aceste trenduri detectabile, puteți deja lansa oferte pentru aceste perioade, țintind tocmai aceste obiceiuri care s-au manifestat de la începutul pandemiei. Le puteți numi chiar „meniuri de lock down”, și le puteți gândi pentru fiecare moment al zilei, cu oferte de gustări și dulciuri, care vor crește numărul de comenzi.

Pentru a ajuta și colegii din bucătării sa facă față numărului crescut de comenzi, vă invităm să vă găndiți la introducerea produselor Aviko – ușor de pregătit, gata de servire în timp scurt și realizate din ingrediente de calitate. De exemplu, puteți începe prin introducerea familei de cartofi prăjiți Super Crunch, a felurilor ideale ca antreuri, cum ar fi cartofii wedges, sau a bolurilor de cartofi piure, care pot fi combinate în mii de feluri și care își păstrează toate atuurile: gustul și calitățile care le mențin apetisante atât vizual cât și din punct de vedere al experienței olfactive și gustative.

Aviko poate contribui și la siguranța pregătirii preparatelor – prin reducerea la minim a perioadei de pregătire și a timpului de livrare, precum și prin porționarea adecvată a mâncărurilor. Prin calitatea oferită, Aviko reușește să aducă și un grad ridicat de confort, căci reușește să creeze impresia unui fel pregătit în casă, care aduce aminte de bunătățile cu care ne răsfață părinții și bunicii. Aviko ajută și la diversificarea ofertei, prin multitudinea de feluri hrănitoare și sănătoase, precum și prin opțiunile vegetariene pe care le oferă. Cu cât cercul de clienți pe care vi-l formați este mai variat, mai eterogen, cu atât mai multe șanse aveți să atrageți acești clienți și în viitor.

Pentru cei care caută experiențe noi puteți include și o ofertă săptămânală cu un preparat special, inspirat din bucătăria altor țări. Studiile ne arată că prin livrarea la domiciliu a crescut și numărul clienților celor care sunt deschiși la ideea de a experimenta gusturi noi.

Un alt factor important de luat în calcul este perioada de recesiune, în care venitul scade, iar oferta de preparate trebuie să se adapteze și acestei realități. Din studii recente reiese faptul că dacă vă adaptați meniurile la o valoare acceptabilă pentru clienți puteți avea de câștigat pe termen lung. Cum? Prin oferirea de servicii și mâncăruri de calitate, care nu vor avea un impact negativ asupra veniturilor.

Diversificarea ofertei și meniurile speciale, cum ar fi prânz sănătos pentru cei care lucrează de acasă sau oferte pentru miercuri sau sfârșit de săptămână, vă vor ajuta să creșteți numărul de comenzi, care trebuie adaptate nevoilor clienților, trebuie orientate și comunicate corespunzător publicului țintă. 

Iar pentru a menține numărul clienților nu trebuie să uitați de răsplata loialității cercului de clienți. De exemplu, le puteți oferi o reducere clienților care optează pentru un serviciu zilnic sau săptămânal, și puteți introduce un pachet de reduceri pentru a-i stimula pe cei care comandă mai rar, introducând un concept de „răsfăț”, pe care să-l schimbe într-un obicei.

Să nu uităm nici de serviciul de livrare – aici ne referim la modalitatea în care comanda ajunge la client. Pentru asta trebuie să parcurgem lista de aspecte pro și contra în ceea ce privește serviciul home delivery. Principalele argumente pro pentru a oferi și un serviciu propriu de livrare la domiciliu sunt crearea unei legături mai strânse între brand și cercul de clienți, timpul de livrare mai scurt și o prezență mai pronunțată în spațiul online. Ca argumente contra menționăm faptul că este nevoie de un număr mai mare de angajați care necesită și o instruire specială și faptul că serviciul necesită o serie de investiții în instrumente și sisteme electronice. Însă trebuie să avem în vedere că dacă nu apelăm la acest serviciu propriu, aplicațiile de livrare sunt cele care vor primi datele de clienți, iar aceștia vor fi nevoiți să plătească și un cost suplimentar. 

Dacă decideți să optați pentru un serviciu de take away, vă prezentăm câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a ieși în evidență și pentru a putea fi recunoscuți de către clienți și potențiali clienți. Cheia succesului: să aveți mesaje care atrag atenția, să fiți recunoscuți prin culorile și bannerele alese, și nu în ultimul rând, să apelați la personalizarea mesajului și serviciului dumneavoastră. Nu uitați de acest gest nici în cazul livărilor: un mesaj scurt scris de mână sau un cod de reducere de 10% ar putea crește numărul comenzilor.

Așadar, nu uitați: mai aveți timp să vă regândiți și să vă reorganizați serviciul ținând cont de sugestiile noastre, și garantat, rezultatele nu vor întârzia să apară.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!