Preparate cu pește pentru perioada festivă, gata de livrare

Meniul de Crăciun în regiunea central-europeană are un loc special dedicat preparatelor din pește, care apar în antreuri, ca supe și ca fel principal. Bucatele caracteristice ale țărilor de lângă Dunăre sunt ciorbele de pește cu boia, care în perioada festivă apar și în meniul restaurantelor. Tocmai din acest motiv este o idee bună să le includem și în oferta festivă pregătită pentru livrare – fie în varianta clasică, fie în cea regândită. Lăsând la o parte ciorbele, mâncărurile din pește sunt și ele foarte populare pentru că mulți preferă să evite să prepare pește în bucătăriile proprii sau nu se pricep suficient de bine la gătit, mai ales pentru astfel de ocazii. Preparatele din pește, fie că este vorba de specii de mare sau de ape dulci, pot fi servite împreună cu legumele din acest sezon, iar combinația lor produce feluri inovative și creative, care îi vor surprinde plăcut pe cei care le vor comanda în această perioadă de început de iarnă.

Stilul de ciorbă de pește are două școli mari: una pregătește zeama la foc mare din tot felul de oase, și ulterior o trece printr-o strecurătoare, iar cealaltă optează pentru un proces de fierbere lent, la care se adaugă ulterior carnea tocată, pentru a face zeama mai deasă. Din punct de vedere al livrării,  prima opțiune este mai adecvată, pentru că obținem o supă mătăsoasă, ca o emulsie, care își păstrează aspectul și după răcire. În schimb, a doua variantă poate crea efecte mai puțin atractive, prin formarea de zone cu grăsime, care se separă și devin vizibile după răcire. Supa de pește conține carne de pește fiartă și tăiței de casă cu ou. O idee care s-a răspândit recent este aceea de a pregăti chiftele prin folosirea așa numitei tehnologii quenelle.

Desigur, nu trebui să uităm de popularitatea de care se bucură somonul atunci când vine vorba de pregătirea meniului festiv de Crăciun. Ca antreu putem pregăti un steak din somon, care merge de minune cu legume marinate, cum ar fi sfeclă, morcovi, conopidă, sau ceapă. Iar ca fel principal nu trebuie să uităm de varianta nordică de supă de somon, din care nu pot lipsi mărarul, ceapa, prazul, cartofii și smântâna. Pentru soluția de livrare la domiciliu, cel mai bine este să pregătim cubulețe de somon într-o pungă de plastic sigilată cu vacuum, și să le propunem clienților să fiarbă carnea timp de trei minute în ragu, pentru că în opțiunea de pregătire proaspătă invitații vor avea o experiență de restaurant. Evident, dacă oferim la pachețel și mărar proaspăt tocat, vom crea o experiență rafinată, mai ales dacă sugerăm ca verdeața să fie presărată peste supă la sfârșit.

Un alt ingredient interesant este sturionul, care, datorită conținutului ridicat de grăsimi și structurii ferme, își păstrează aceste calități și pe termen lung. Datorită acestor proprietăți sturionul reprezintă o alegere ideală pentru masa de Crăciun. Sau puteți opta pentru a oferi carnea gata pregătită pentru a fi prăjită acasă, fie feliată, fie ca file, pentru că este ușor de gătit, prin doar câteva mișcări. Iar prin folosirea tehnologiei sous-vide termenul de valabilitate al peștelui crește, așadar, în cazul unei livrări la domiciliu pe perioada de Crăciun își poate păstra valabilitatea în frigider – astfel se pot comanda porții mai mari pentru această perioadă.

Garnitura ideală pentru sturion este un ragu din varză murată, care pe de-o parte este o garnitură tradițională de Crăciun, pe de altă parte este o combinație inovatoare pentru pește. În acest caz condimentarea verzei se face cu foi de dafin, bacon afumat prăjit (care merge foarte bine cu sturionul), smântână și piper. Nu recomandăm folosirea de boia de ardei, pentru că dacă includem în meniu o ciorbă de pește pentru care deja folosim boia, gusturile se vor suprapune – și nu ne dorim acest lucru. Ca garnitură pentru sturion puteți opta pentru piure de cartofi sau pentru cartofi gratinați cu ciuperci de la Aviko .

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!