Superfood și bowl food– auzim din ce în ce mai multe despre aceste două trenduri în industria HoReCa atunci când pomenim de noutățile care prind în rândul clienților. În articolul nostru de azi vă prezentăm ce merită să știm despre ele și cum le putem include în oferta de meniu!
Conceptul de superfood s-a născut la începutul secolului 20, dar s-a răspândit mai ales în anii ‘90. Ne referim la feluri de mâncare și produse care sunt sănătoase și hrănitoare, care pot reprezenta un concept, o definiție un pic abstractă, dar și destul de largă, produse care sunt atractive din punct de vedere al marketingului și utile din punct de vedere strategic. Cert este că dacă nu le considerăm produse minune, ci mai degrabă cadouri benefice, nu putem da greș.
Beneficiile super-alimentelor sunt date de conținutul mai ridicat de antioxidanți, vitamine, minerale, enzime, grăsimi bune, proteine de calitate, aminoacizi și fitochimicale. Conform studiilor, produsele care se încadrează în categoria superfood protejează celulele și sistemul imunitar și reduc riscul de apariție a cancerului. Între aceste elemente de superfood se găsesc anumite cereale cum ar fi orezul brun, quinoa, meiul sau bulgurul, iar dintre legume enumerăm sfecla, cartoful dulce, dovleacul, broccoli, varza de Bruxelles, sparanghelul, năutul și fasolea verde. Dintre fructele de pădure afinele, murele și coacăzele roșii sunt considerate superfood, dintre semințe cele de chia, de in, de mac, migdalele și fisticul, iar dintre fructe grapefruit-ul, rodiile și avocado sunt cele mai lăudate.
Superfood sunt și somonul, germenii și algele, scorțișoara, curcuma, usturoiul, ghimbirul, ceaiul verde și mierea. Adică nu doar produse exotice și extrem de scumpe, ci și o serie de bunătăți care se găsesc și la noi, și care sunt accesibile. De exemplu, în loc de boabele goji putem folosi măceșe, în loc de wasabi putem folosi hrean, iar în loc de semințe de pin ne putem bucura de beneficiile date de semințele de floarea soarelui.
Deci merită să consumăm orice tip de superfood, iar clienții vor fi conștienți de existența și de efectele benefice ale acestor alimente. Modul de folosire ideal și practic este acela de a le oferi în bowl food. Bowl food-ul provine din valul de consum sănătos al produselor benefice pentru sănătate, adică din trendul de consumare a super-alimentelor – inițial asta înseamna feluri de mâncare hrănitoare, care puteau fi consumate cu ușurință și după un atrenament. Bowl food se distinge prin conținutul sănătos și ușor, care include multe legume, fructe, semințe, cereale, la care s-au mai adăugat și alte ingrediente. De exemplu, în ziua de azi deja putem combina orice fel de ingrediente în bowl food, pentru că termenul este unul generic și se referă la faptul că aceste combinații sunt preferate de persoane care sunt adepte ale consumului de produse sănătoase. Vorbim deci despre feluri hrănitoare, variate, bogate și care pot fi pregătite într-un timp scurt și ușor.
Prin urmare, bowl food este un mod de servire a mâncării sănătos și practic, pentru că și consistența preparatelor poate varia. Spre exemplu, bowl food poate fi asemănător unei paste, cu multe ingrediente (variantă ce se consumă mai ușor dintr-un recipient mai adânc), și poate fi livrat în cutii de unică folosință, care ajută la combinarea gusturilor de ingrediente. Nu e de mirare că preparatele de tip bowl food sunt ideale și populare ca soluții de take away. Dar nu trebuie să uităm că bolurile colorate și decorate arată de minune când sunt pline de legume și fructe.
Există patru variante de bowl food care ocupă primele locuri în clasamentul de popularitate: acai bowl are ca ingredient principal fructul cu același nume din America de Sud; poké bowl este o specialitate din Hawaii, în care predomină peștele crud; Buddha bowl este un pic hipiot și californian și conține multe legume, fructe și semințe. Iar la final, să nu uităm de smoothie bowl, care folosește un mix de legume și fructe turmixate, dar cu o textură mai deasă, care nu mai este o băutură, ci mai degrabă un fel de mâncare. Această variantă este foarte populară pentru micul dejun, fiind ideală pentru „îmbogățire” cu cereale, fructe și semințe. Dar posibilitățile și variațiile sunt evident nenumărate: putem crea versiuni de bowl food cu caracter local, italienești sau românești, ideea e ca rezultatul să fie aspectuos și să încapă într-un bol. Iar în curând vă vom prezenta conceptul mash bowl de la Aviko, un preparat gustos care are la bază piureul de cartofi.
Scrie un comentariu!