Noile reguli de funcționare în pandemie

După ce a trecut vara, care ne-a permis un mic răgaz în perioada de pandemie, ne aflăm din nou în plin sezon când, odată cu răcirea vremii, este nevoie de noi măsuri de siguranță pentru personalul din industria HoReCa, dar și pentru clienți. Care sunt noile reguli de respectat pentru o bună funcționare a restaurantelor și care sunt măsurile luate în vederea garantării siguranței clienților? Și mai ales cum poate industria să supraviețuiască fără prea mari pierderi, cum poate fi continuată activitatea pentru a fi pe placul clienților?

Regulile de igienă sunt extrem de importante, la fel ca și respectarea lor. Tocmai din acest motiv și pentru conștientizarea cetățenilor vedem o serie de măsuri luate pentru a garanta buna funcționare și respectarea cerințelor de păstrare a unei distanțe sigure. La intrarea în fiecare local sunt plasate recipiente care conțin geluri de dezinfectare a mâinilor și sunt afișate reguli cu privire la obligativitatea purtării de mască protectoare.

După cum putem observa, atitudinea cetățenilor manifestată în public este una de respect față de semeni, iar o astfel de abordare va avea rezultate benefice în viitor și va ajuta economia să nu resimtă pierderi enorme, pentru ca sectorul să supraviețuiască. Însă trebuie să știm că și ieșirile în oraș, în public, dar și întâlnirile în interiorul localurilor se desfășoară în condiții de siguranță. În restaurante sunt lăsate spații între mese, iar personalul poartă măști de protecție. Aceste condiții ne ajută să rămânem conștienți de pericolul pe care îl implică ieșirile în oraș și să alegem mai degrabă opțiunile în are liber. Între acestea există o serie de variante, cum ar fi camioanele de street food sau terasele amenajate și dotate cu sistem de încălzire, pentru a putea fi funcționale și la temperaturi mai joase.

Purtarea măștii și regulile de dezinfectare vor fi condiții absolut stricte. S-a solicitat Ministerului Sănătății să existe o impunere a legii în restaurante și în activitatea HoReCa, o verificare a respectării normelor și penalizări care să meargă până la suspendarea activității pentru acei operatori care nu respectă aceste reguli. Se menționează că se va purta mască în condiții aplicate la nivel european. În orice țară din Europa am merge, vom constata că restaurantele cu activitate la interior sunt deschise și purtarea măștii este obligatorie în toate localurile. Orice spațiu închis presupune purtarea măștii de către clienți până când se așază la masă, într-un număr limitat, fie că avem de-a face cu membri ai aceleiași familii, fie că e vorba de persoane independente.

Regulile sunt aceleași pentru toți clienții. La masă nu se va sta cu masca. Când te ridici de la masă și vrei să te duci spre exteriorul restaurantului – terasă, toalete sau în altă direcție, către altă masă – va trebui să porți mască. Președintele HORA a mai precizat că reprezentanții industriei ospitalității au solicitat să fie 6 persoane la o masă, dar că s-a vehiculat și numărul de 4 persoane. Cel mai important însă este să ca toată lumea să știe că numărul clienților care pot sta la o masă este limitat. Există restricții și în ceea ce privește orarul de funcționare, restricții care însă vor putea fi relaxate, în funcție de rezultatele epidemiologice.

În prima fază restaurantele au funcționat fără aer condiționat, pentru că este foarte important să se respecte reguli care să garanteze siguranța clienților. Programul de lucru al operatorilor economici menționați nu poate începe înainte de ora 6.00 și nu se poate prelungi după orele 24.00, ultima comandă putând fi preluată cel târziu la orele 23.00. Confirm regulilor, a crescut și numărul de persoane care pot participa la evenimente private la 50 în spațiu închis, respectiv 100 în spațiu deschis.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!