Un bol de fericire – ce este de fapt bowl food?

Deși nu se vorbește prea mult despre acest subiect, una dintre tendințele gastronomice ale anului este bowl food-ul, denumire care de fapt se referă la faptul că preparatele sunt servite în boluri. Sau nu? În articolul nostru de azi încercăm să aflăm ce este bowl food-ul și de ce merită să includem astfel de preparate în meniu. 

Bowl food-ul este rezultatul trendului ce presupune un stil de viață sănătos, care a fost lansat odată cu valul de super-alimente și care inițial se referea la preparate hrănitoare, care pot fi consumate și după antrenament. Bolul sau castronelul care conține din belșug legume și fructe, semințe și cereale, a încorporat ulterior și alte ingrediente, iar mai nou putem găsi o soluție de bowl food pentru orice moment al zilei. De la ovăz la supe, de la macaroane și până la chili con carne – toate pot fi considerate preparate de tip bowl food, pentru că pot fi pregătite ușor și pot fi servite într-un singur bol, lângă care nu mai este nevoie să punem și un cuțit. Mâncărurile se pot savura cu lingură și furculiță, în picioare sau la pachet.

Bowl food a ajuns să fie o denumire generică, ce face referire la felul în care mănâncă persoanele care duc un stil de viață sănătos, au un program încărcat, sunt active și foarte ocupate în timpul zilei. Așadar, bolurile conțin preparate care pot fi pregătite rapid și ușor. Sunt de fapt mini feluri principale,  comfort food, rețete clasice și noutăți, unde punctul comun este bolul în sine. Ca un plus, bolul face ca orice preparat să fie foarte aspectuos și estetic, iar încă o bilă albă este modul practic de servire.  

Dar ce face bolul atât de special? Cum de a primit un rol atât de important încât să inspire un tip de preparat? De fapt nu există un singur răspuns, cu toate că există mai multe argumente pro: felurile de mâncare ce conțin și parte lichidă sunt mai ușor de consumat din bol, iar cutiile to go păstrează felul de mâncare într-un container mai compact, deci nu ne surprinde faptul că opțiunile de bowl food sunt foarte populare și apreciate.  Și nu putem să nu ne oprim asupra ideilor creative de bowl design, care completează legumele și fructele din bol și le fac pe cât se poate de atractive. Iar așa-numitul „factor de instagramabilitate” a devenit deja un fel de unitate de măsură a popularității, atât în străinătate, cât și la noi, așadar se vede deja clar că bolurile bogate în ingrediente sunt extrem de atractive. Această ipoteză este demonstrată și prin faptul că numărul bolurilor vândute în ultimul timp este extrem de mare, chiar mai mare ca cel al farfuriilor.

Așadar, e timpul să deveniți și dumneavoastră susținătorii acestui trend! Bowl food-ul poate fi introdus ușor în meniu, chiar mai ușor decât pare: veți avea nevoie doar de boluri. Adică, mai bine spus, bolurile pot fi grupate în cinci categorii: supe, salate, paste asiatice, orez asiatic și feluri pe bază de cereale.  Cele mai apreciate preparate bowl food sunt variațiile create prin combinația acestor tipuri. Acai bowl-ul, de exemplu, folosește fructul acai; poke bowl este o specialitate din Hawaii, în care ingredientul de bază este peștele crud; iar Buddha bowl-ul este varianta californiană a unei mese în care predomină fructele, legumele, dar și semințele. Iar la final, să nu uităm de smoothie bowl. Are ca bază un smoothie, la care se mai adaugă ingrediente ce îl fac mai consistent, mai hrănitor, promovându-l de la calitatea de băutură la cea de preparat de mic dejun, conținând mai multe cereale, fructe și semințe. De fapt, numărul de variații și opțiuni este nelimitat – puteți crea preparate de tip bowl food în stil italian, românesc, etc. Ideea este să încapă și să arate bine în castronel.

Așadar, preparatele de tip bowl food sunt acele feluri care conțin multe fructe și legume, cereale și semințe și pot fi pregătite rapid – nimic care să nu ne placă, nu-i așa? Își pot câștiga locul pe o masă de restaurant, ca o soluție to go, sau ca preparate potrivite pentru livrare la birou sau la domiciliu și consumate în fotoliul din fața televizorului. Depinde doar de dumneavoastră să-l pregătiți în forme creative, ținând cont de stilul mâncării! 

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!