Carne, dar ce e dacă nu este carne?

Opțiuni pentru înlocuitori de carne

Cum cererea de carne crește peste tot în lume și consumul de carne s-a dublat și el față de ultimii 50 de ani, a devenit clar faptul că producția nu mai este sustenabilă. Industria de carne nu mai face față cerințelor și are un efect dăunător asupra mediului, ceea ce contribuie la schimbarea climatică și la deteriorarea condițiilor de viață sănătoasă pe planetă. În același timp, vedem o prezență din ce în ce mai pronunțată a modului de viață vegan și vegetarian, iar cei care îl adoptă fac acest lucru din considerente de mediu, etice și de sănătate. Așadar, renunțarea la consumul de carne a devenit o alegere în spatele căreia regăsim mai multe motive, însă observăm cum apar pe piață și soluții pentru această problemă. În ultimii ani au apărut diferite tipuri de înlocuitori de carne, care la noi au devenit disponibile prima dată în 2019. Ce înseamnă aceste produse și ce trebuie să știm despre carnea „alternativă”? Vă oferim răspunsuri în acest articol.

Metoda cea mai simplă și cea mai naturală de a înlocui carnea este folosirea unor produse pe bază de ingrediente vegetale: în aceste cazuri nu avem ca scop reconstituirea gustului și texturii de carne, ci doar funcția acesteia în cadrul preparatelor. În acest sens Aviko oferă soluții cum ar fi burgerul condimentat cu porumb dulce și burgerul vegetal, pe bază de legume. Evident, aceste preparate nu conțin componente animale și sunt ideale pentru burger. Vă prezentăm încă o idee demnă de luat în seamă: gustările condimentate cu porumb dulce, care pot fi folosite și în salate sau în preparate mexicane, căci gusturile puternice nu sunt apreciate doar de către vegani și vegetarieni.

O altă direcție este aceea de a produce carne din ingrediente alternative, cu scopul de a înlocui carnea atât ca gust cât și ca textură. În afară de restaurantele vegane și vegetariene, din ce în ce mai multe fast food-uri oferă preparate din carne alternativă, cum ar fi burgeri, aripioare de pui, pizza sau taco. În plus, burgeri din înlocuitori de carne se pot găsi din ce în ce mai des și în supermarketuri. 

În timp ce soluțiile mai simple, cum ar fi seitan, soia sau tofu ajung pe farfurii fără să treacă prin procese prea complicate de prelucrare, doi dintre cei mai importanți producători de înlocuitori de carne, companiile Beyond Meat și Impossible Foods, prelucrează proteine vegetale prin procese industriale, cu metode de modificare genetică. În timp ce argumentele împotriva modului de hrănire a animalelor și modul de procesare a cărnii sunt arhicunoscute, alte motivele contra sunt cele legate de folosirea de antibiotice și hormoni – nu știm încă suficient de multe despre carnea vegetală și despre felul în care este procesată.

Din punct de vedere al protecției mediului este dovedit faptul că produsele de carne vegetală nu dăunează mediului. Potrivit calculelor Beyond Meat, dauna produsă mediului înconjurător în cursul producției unei chiftele de carne este egală cu cea făcută prin producerea a 15 chiftele de burger vegetal – și aici încă nu am menționat faptul că în cursul acestui proces nu au murit animale. Așadar, consumatorii consideră că deciziile nu dăunează animalelor sau mediului și, în plus, carnea alternativă oferă și un gust cunoscut și o textură familiară. Iar tendința este din ce în ce mai populară: conform unui studiu, numărul persoanelor dispuse să încerce și să consume carne alternativă a crescut cu 43%, comparativ cu acum 5 ani. Popularitatea acestei soluții este extrem de clară, dacă ținem cont de faptul că lanțuri de restaurante celebre precum Burger King, McDonald’s, KFC și IKEA au inclus în oferta lor carne alternativă. Spre exemplu, IKEA are opțiuni de chiftele vegane pe bază de legume și proteine alternative, iar pe lângă asta există o serie de alte oferte vegane, cum ar fi un hot dog vegan din legume.

Următoarea soluție propusă poate să ne pară încă sci-fi, dar este cât se poate de reală. Vorbim despre carnea pură, adică o carne „adevărată”, naturală, dar care este produsă în condiții artificiale. Scopul soluției americane implementate de Memphis Meats este de a evita sacrificarea animalelor, așadar ei se dedică producției de carne crescută în laboratoare, pe bază de mostre de carne prelevate de la animale vii. Procedura este una eficientă, cu un cost relativ redus și care nu dăunează mediului înconjurător, pentru că animalele nu trebuie crescute și hrănite. Chiar dacă sună destul de bizar, această soluție ascunde un potențial pronunțat de a înlocui industria animală așa cum o știm azi și va putea furniza cantități de carne suficiente pentru nevoile de pe piață.

Oricare ar fi direcția acestor trenduri, merită să le acordăm atenție, pentru că este clar că interesul clienților este pronunțat, deci niciun restaurant nu se poate sustrage efectului de piață. Iar noi vă promitem că vă vom ține la curent cu dezvoltările care urmează în acest domeniu.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!