Supe cu legume de toamnă

Deși vara ne oferă o bogăție de nedescris în ceea ce privește oferta de legume, care este o bucurie atât pentru bucătari, cât și pentru cei care fac de mâncare acasă, începutul de toamnă este totuși perioada cea mai colorată și cea mai variată atunci când vine vorba de legume. Încă mai sunt roșii, avem ardei kapia, dar și leguminoase, rădăcinoase, cartofi și fel de fel de dovleci. După propunerea de supă de fructe servită rece în perioada de vară, acum putem oferi ciorbe de legume, care pot fi făcute și mai interesante cu diferite tipuri de tăiței sau carne. În această ultimă perioadă a verii aceeași bază o putem pregăti atât cu carne, cât și în variantă vegană și vegetariană,  cu combinații extrem de interesante.

Una dintre legumele cele mai așteptate este sfecla, pe care o putem pregăti nu doar fiartă, ci și coaptă, la cuptor, procedeu care o va face să aibă un gust mai intens. Punem sare pe sfeclă, o ungem cu ulei și o învelim în folie de aluminiu, apoi o dăm la cuptor la temperatura de 180 de grade, până ce devine atât de moale încât vârful de cuțit intră cu ușurință în ea. Punem sfecla coaptă în turmix împreună cu supă de legume și un pic de xantan, pentru a obține o supă cremoasă, rafinată, cu textură catifelată. Preparatul se poate servi cu sângerete sau felii de limbă de vițel, dacă dorim să îl oferim clienților care mănâncă și carne. Se poate însă servi și cu urdă cu tarhon, sau cu o lingură de brânză cremoasă de capră. Pentru vegani putem adăuga și sfeclă de o altă culoare, ridichi marinate sau nucă.

Oferta clasică a toamnei este supa de dovleac, legumă care chiar a fost un „star” al gastronomiei internaționale în ultimii zece ani. Putem fi siguri că nu va fi altfel în următorii 10 ani, pentru că dovleacul se poate pregăti în mod variat și armonizează destul de bine cu multe condimente. Supa cremă de dovleac o putem servi cu pui sau cu chiftele din carne de pui. În varianta fără carne putem adăuga ulei de semințe de dovleac și semințe de dovleac prăjit, dar un adaos ideal este și un chips din cașcaval fermentat, cum ar fi parmezanul.

Cartofii dulci sunt un alt ingredient de bază pe perioada de toamnă. Pentru preparare rapidă, după ce i-am curățat punem cartofii dulci la fiert la abur într-o pungă – vom ști că sunt gata când îi putem zdrobi ușor cu degetul. În ceea ce privește gustul, cartofii dulci sunt un adevărat „jolly joker” în bucătărie, adică îi putem folosi la mii și mii de preparate și se combină ușor cu foarte multe alte legume sau alte ingrediente. Vă propunem o soluție ingenioasă: cartofii gratinați italienești cu roșii și mozzrella de la Aviko, Deși vorbim mai degrabă de o garnitură, putem folosi aceste preparate și în supe, iar sosul de cașcaval cu busuioc este perfect pentru a fi combinat cu gustul cremos al cartofilor dulci. Dacă dorim să asociem preparatul cu carne, o putem face servindu-l cu limbă de rață cu tarhon sau cu cârnați de pește cu ierburi aromatice ori cu sturion afumat – toate sunt ideale pentru asociere cu cartofii dulci. Pentru vegani putem oferi chipsuri de cartofi dulci, semințe prăjite sau migdale prăjite. 

Vremea rece aduce cu sine și sezonul verzei, cu cel mai apreciat sortiment – varza roșie. Putem pregăti două feluri de ciorbă din varză: ori o prăjim, ori o opărim cu un pic de ceapă, apoi o punem în mixer. Un alt avantaj al acestei legume este faptul că poate fi asociată cu mii de preparate: cu ceviche de sturion sau cu caracatiță pe grill, varza devine un ingredient de lux. Dintre felurile de carne, varza merge cel mai bine cu cea de porc – kaiser prăjit sau porchetta cu salvie sunt combinații de neuitat. În varianta fără carne putem oferi varza cu gutui cu nucă, dar și cu diferite tipuri de cașcavaluri cremoase, care cu siguranță le vor fi pe plac clienților.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!