Porumbul, perla aurie a sezonului

Porumbul face parte din acele povești de succes care au pătruns în gastronomia europeană doar de câteva secole, după descoperirea Bătrânului Continent. De atunci însă se bucură de o popularitate continuă, atât în ceea ce privește folosirea ca hrană animală, cât și prezența în bucătăria claselor sociale medii și nu numai. Este vorba de un ingredient cu mii de fețe, care poate fi supus la mii de proceduri tehnologice, așadar poate fi prezent în orice parte a meniului. Așadar, în sezonul estival vă recomandăm să gătiți cu porumb, acest ingredient de bază ieftin și gustos, care este pe placul tuturor.

În majoritatea restaurantelor carnea de pui prăjită apare sub o formă sau alta în meniu. O soluție de garnitură de sezon este porumbul, din care putem pregăti practic orice. Garnitura de bază poate fi mămăliga, sau polenta – sub numele ei cunoscut în gastronomia internațională –, pe care o putem pregăti mai cremos, ca un piure, sau mai dens. De asemenea, după răcire mămăliga poate fi prăjită pe grill sau pe jar.

O altă garnitură ideală este reprezentată de chipsurile de porumb, adică tortilla. Iată cea mai simplă rețetă pentru acest preparat popular: trei măsuri de făină de mălai se amestecă bine cu făină de grâu și apă, obținându-se un aluat dens, care se întinde cu ajutorul unui aparat de întins și din care apoi se taie bucăți după preferință. Acestea se prăjesc în ulei fierbinte până ce capătă o textură crocantă. Tortilla se poate păstra pe termen lung și este un element de garnitură interesant, care poate fi combinat cu variate condimente.

Dacă fierbem boabele de porumb putem obține rapid o cantitate mare dintr-un ingredient pe care îl putem folosi pentru a pregăti tot felul de salate, care pot fi făcute delicioase cu ajutorul diferitelor uleiuri și condimente, precum și suc de citrice. Pentru puiul prăjit vă sugerăm o salată picantă, cu ceapă roșie tăiată bucăți, un pic de zeamă de lămâie, coriandru, sare și zahăr.

Boabele de porumb crude sunt destul de rezistente, greu de tocat, dar cine nu renunță ușor poate crea feluri senzaționale cu acest ingredient. Vă sugerăm să fierbeți boabele de porumb la abur sau în apă, apoi să le puneți în turmix la cel mai puternic nivel. Această masă astfel obținută se trece apoi prin strecurătoare, apoi se pune din nou în turmix cu xantan, care va fixa apa din porumb. Astfel se va obține o masă cu o consistență cremoasă și strălucitoare, demnă de invidiat. La această cremă putem adăuga supă de legume sau de pui și vom obține o supă de nota zece. Putem folosi boabe de porumb și la ceviche, adică salată rece de pește, despre care am scris în această lună, sau în salata de porumb menționată mai sus.

Pentru rețete vegetariene sau chiar vegane o soluție poate fi burgerul, pentru care vă recomandăm versiunea condimentată de la Aviko, care poate fi pregătită rapid – un produs interesant, cu un gust picant. Ca sendviș sub formă de burger poate fi servit cu ardei marinați, coriandru, avocado, chili și gem de ceapă roșie.

Burgerul de porumb poate deveni marele preferat al copiilor, dacă îl servim cu roșii cocktail și cartofi prăjiți crocanți. Se poate servi și cu carne, cum ar fi un piept de pui pe grill, dacă dorim să avem în ofertă un sendviș special, de sezon, cu gust proaspăt. Îl putem servi și cu pește pe grill, pe care cel mai bine e să-l asortăm și cu salată cu condimente verzi și maioneză de casă.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!