Zacusca, o specialitate românească din ce în ce mai populară

Zacusca este produsul tradițional pentru care fiecare gospodină are un secret, un truc, acel „ceva” care face rețeta proprie cea mai bună și cea mai gustoasă. Nu e de mirare că aceste bunătăți se pot regăsi pe rafturile marilor supermarketuri, dar și în piețe, provenind de la producători artizanali și bunici care decid să-și vândă produsele făcute de mâna lor, acasă.

Zacusca nu este doar o rețetă, ci și un ritual, un eveniment care ține mai multe zile și pentru pregătirea căruia se adună cam toată familia, în cele mai bune cazuri. E nevoie de prezența mai multor generații în jurul mesei unde se pregătește această tocană delicioasă și e nevoie de predarea cunoștințelor și secretelor de familie atunci când se pregătește zacusca. Fără îndoială, este o rețetă care necesită mare atenție și mult timp liber, mai ales dacă toate ingredientele sunt de casă. Sucul de roșii, pregătit din roșiile din grădină, dar și celelalte ingrediente sunt alese și pregătite cu minuțiozitate.

Mai ales anul acesta ar putea fi un nou eveniment care adună familia, mai ales în cazul în care avem bunici sau părinți care locuiesc la casă cu grădină și care, cel mai probabil, au încercat să petreacă timp prețios la soare, în grădină, în această perioadă de pandemie care a adus nenumărate interdicții și greutăți.

Așadar, anul acesta mai mult ca niciodată, pregătirea de zacuscă reprezintă un proces foarte special, poate și mai important decât toate celelalte – spre exemplu prepararea dulcețurilor, murăturilor, compoturilor sau altor bunătăți de casă pentru zilele ce ne așteaptă la iarnă.

Dar cum se face că zacusca prinde faimă din ce în ce mai mare și peste hotare, depășind astfel regiunile unde se cunoaște și unde se prepară de obicei în așteptarea iernii?

Produsele românești care ajung pe piața țărilor din Europa de Vest au căpătat o faimă și datorită trendului vegan, care prinde și la noi, și care probabil va avea din ce în ce mai mulți adepți.

Nu doar salata de vinete, ci și zacusca a devenit prezentă în listele de meniu ale restaurantelor, iar magazinele cu produse autohtone deschise în străinătate ajută și ele la crearea și răspândirea renumelui pe care zacusca îl merită din plin.

Ingredientele de bază ale acestui preparat sunt vinetele – prăjite, curățate, tocate –, gogoșarii – acești ardei speciali, grași, care se folosesc mai ales la zacuscă, pe care unii preferă să-i mixeze și cu ardei kapia copt, pentru un gust mai puternic –, ceapa călită și sucul de roșii – evident, ideal este cel făcut acasă. Proporția este de 5-3-1 kilograme și mai folosim un litru de ulei, foi de dafin, sare și piper. Ingredientele se amestecă ore în șir pe foc lent, până se călesc toate și dispare sucul din aceste legume prețioase, obținându-se o textură mai densă, ideală pentru întins pe pâine. Dacă doriți, mai puteți adăuga în această bază fasole fiartă și tocată și/sau ciuperci, eventual morcovi tocați mărunt, dacă preferați un gust mai dulce.

Există și alte variante de zacuscă, spre exemplu cea cu busuioc, dar și alte rețete cu influențe și gusturi mediteraneene, cu mai mult ulei de măsline.

Există însă și opțiuni mai „de casă”. Adică folosind ce am pus în congelator pentru iarnă putem lucra cu baza de vinete prăjite și putem adăuga acasă, într-o tigaie mai mare, ingredientele pregătite la cuptor, preparând astfel porții mai mici de fiecare dată când ne vine chef să savurăm zacuscă în mijlocul iernii. Gustul și mirosul legumelor în toiul iernii ne vor topi inima și ne vor readuce și momentele petrecute cu cei dragi, dedicate pregătirii unei cantități mari de zacuscă pentru toată familia. Pentru că zacusca nu este doar un fel de mâncare ce va fi mereu apreciat și care se poate consuma la orice oră a zilei și cu orice ocazie, ci este și simbolul acelui moment care ne încălzește inima și ne hrănește și sufletul.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!