Tapas – cum mâncăm și consumăm băuturi în stil spaniol : idei pentru terasă

Putem pregăti tapas din aproape orice, însă acest tip de gustare ne vine în minte atunci când vorbim despre gastronomia spaniolă. Aceste gustări aduc un aer mediteranean, iar atmosfera devine imediat una estivală, căci servirea diferitelor mâncăruri sub formă de tapas este de neratat în perioada de vară. Tapas nu pot lipsi de pe masa servită în familie pe terasă, de la poveștile care ne acompaniază serile de vară. Dar oare ce merită știut despre acest stil de servire trendy și plin de culori? Și cum puteți introduce tapas în oferta dumneavoastră?

Există mii și mii de povești legate de originea tapas. Acest cuvânt s-a răspândit peste tot în lume – în Spania se folosește forma de plural, dar în lume regăsim varianta de singular. Cuvântul se referă la capacul cu care se acopereau paharele în cârciumi și baruri, pentru a ține praful sau gângăniile departe de băuturile turnate. Un scop practic, care s-a dezvoltat și a prins rădăcini, când pe farfuriile mici folosite drept capace au început să fie așezate gustări care putea fi consumate de minune cu vinul din pahar. Această idee a fost un ajutor nu doar pentru clienți, ci și pentru restaurante, pentru că, având și posibilitatea de a consuma mâncare, clienții nu ajungeau la o stare de ebrietate, ci la una plăcută, euforică, datorită ritmului mai lent al absorbției de alcool în organism. Totuși, se consuma mai mult alcool alături de mâncare, decât fără, deci nu e de mirare că ideea a fost îmbrățișată de patronii de localuri.

În ziua de azi tapas există și în restaurante cu mai multe stele și în hoteluri de lux, iar barurile de tapas au devenit faimoase și la noi. Tapas poate fi de fapt o gustare înainte de cină, un aperitiv, însă în cantități mai mari, putem servi tapas chiar la cină. A savura tapas este de fapt un eveniment de după orele de serviciu, sau de dinainte de începerea unei nopți lungi de vară în localuri, dacă programul inițial nu era tocmai acela de a vizita localuri de tapas. Gustările tip tapas sunt servite chiar lângă paharul de vin sau bere, sau alături de un cocteil. Pot fi oferite gratis, lângă băutura comandată, sau trebuie comandate special – în funcție de local pot face parte din oferta de meniu. Așadar, în multe cazuri, tapas reprezintă un gest demn de apreciat, o atenție, iar alteori clienții își aleg nu doar gustarea pe care doresc să o consume la un pahar de băutură, ci și cantitatea ei. Cert este că cei care apreciază acest gen de mâncare vor dori să guste toate felurile – pentru că ideea de tapas este strâns legată de discuțiile lungi purtate cu prietenii sau familia sau de momentele de relaxare – cu alte cuvinte asociem tapas cu tot ce este mai bun în viață.

Ceea ce este specific acestui gen de servire este variabilitatea. De fapt, putem pregăti tapas din orice ingrediente din care se pot realiza porții mici, care se combină de minune cu diferite băuturi alcoolice, mai ales vin, bere sau cidru spaniol. Nici măcar gusturile caracteristice bucătăriei spaniole nu mai reprezintă o cerință fermă, pentru că și în Spania a crescut faima diferitelor preparate asiatice și nordice – cum ar fi somnul, sau gustările din feluri chinezești –, care se servesc și ele ca tapas. Există tapas reci sau calde, crude sau prăjite, pe baghete crocante sau servite în tigăi de lut – așadar, nu este exclus să uităm de felul principal după ce savurăm atâtea preparate bogate și gustoase. Felurile de tapas caracteristice sunt totuși sendvișurile mici, cu cârnați și șuncă, cu carne condimentată sau marinată ori cu fructe de mare (sardine, calmari). Există variante cu legume proaspete, dar și cu murături. Foarte populară este oferta de tapas cu sos, cu usturoi, cu chili sau cu șofran, lângă care putem servi pâine și măsline. Exemple de tapas cu gust extraordinar sunt cele cu anghinare marinată, chiftelele de cod sau sendvișurile cu cremă de ardei prăjit.

Pentru că tapas și stilul de viață asociat acestui tip de gustare sunt din ce în ce mai populare și la noi, merită să introduceți tapas în meniul de restaurant – pentru asta nu trebuie să deveniți un local de tapas, o „tapaserie”J. Pentru a găsi gustul ideal și meniul perfect vă puteți baza pe oferta de la Aviko, întrucât aceasta include produse cu care puteți realiza preparate creative ușor și rapid. Există mai multe produse ce pot fi folosite ca bază pentru tapas: de exemplu cartofii rași pot fi ideali ca bază la gustări cu formă mai plată, dar există și gustări mai mici, rotunde, cum ar fi cele din mozzarella, sau orice alt fel de cașcaval, gustări de brânză Cheddar cu chili, gustările cu cremă de brânză Philadelphia, sau gustările condimentate din porumb care pot fi puse pe bețișoare. Există și trei produse noi: gustările de brânză cu ardei roșu și sos habanero, gustările pe bază de macaroane cu brânză în înveliș crocant și gustările de mozzarella cu roșii în înveliș crocant. Servite cu legume, carne sau câteva picături de sos toate acestea sunt ideale pentru a fi servite ca tapas.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!