Cartofii dulci – preferații veganilor și vegetarienilor

Deși au fost și ei aduși de Cristofor Columb în Europa, cartofii dulci au fost uitați timp de secole întregi, dar redescoperiți în ultimele decenii în regiune. Aceste legume provenite din America Centrală nu se pot folosi doar ca garnitură, ci și ca gustare, sau ca bază pentru dulciuri și deserturi. Practic, cartoful dulce a devenit un element de bază pentru restaurante, dar și gospodării. Haideți să vedem ce trebuie să știm despre această legumă cu mii de fețe.

Cartofii dulci se aseamănă doar ca formă cu cartofii obișnuiți, pe care îi folosim des și la noi, însă nu fac parte din aceeași familie și au și gustul diferit. Totuși, cartofii dulci îi pot înlocui cu succes pe cei „tradiționali”. Se cunosc două tipuri: cei cu coaja de culoare violet, cu miezul deschis la culoare și cu gustul asemănător cu cel al castanelor și cei cu coaja maronie și miezul portocaliu, care seamănă cu gustul de dovleac. Așadar, modul de folosire și de pregătire a cartofilor dulci este foarte asemănător cu modul de pregătire a rubarbei, dovleacului și cartofilor. Cartofii dulci conțin vitaminele C, B2, B6 și vitamina E, dar și minerale cum ar fi potasiu, cupru și mangan. Au un conținut caloric și de grăsimi redus și datorită conținutului scăzut de colesterol și carbohidrați aceste legume pot fi consumate de către diabetici și de persoanele care țin dietă. În plus, sunt o sursă de vitamine hrănitoare și gustoasă.

Se pot folosi și combina nu doar cu carne – cartofii dulci sunt alegerea ideală lângă carne de porc și curcan –, dar merită combinați și folosiți în mii de alte forme și modalități. Reprezintă o bază preferată pentru multe dintre felurile vegane și vegetariene, pentru că sunt legume hrănitoare și se pot condimenta după gust. Deși în numele acestei legume găsim adjectivul „dulce”, gustul său nu reflectă neapărat această caracteristică, dar totuși se folosește cu succes și în deserturi. Se pot pregăti diferite feluri de făină, amidon, dar și alcool din cartof dulce. Cartofii dulci se pot fierbe, prăji, pune pe grill – putem spune că sunt un adevărat „jolly joker” pentru gastronomie. Sunt foarte gustoși, cumva neobișnuiți și totuși familiari, totodată și cu un aspect special.

Iar acum vă oferim idei despre cum să folosiți cartofii dulci, în funcție de ambalaje și de produsele de la Aviko. Se pot găsi sub formă de cartofi pai, cubulețe, bucăți de diferite dimensiuni și două sortimente de cartofi gratinați.

  • Ca supă cremă: cartofii dulci aduc o experiență specială sub formă de supă cremă. Dacă adăugați morcovi, ghimbir și lapte de cocos veți realiza într-adevăr o experiență gastronomică de neuitat.
  • În curry: cartofii dulci sunt ideali pentru curry – iar cu un pic de mazăre verde putem face acest fel și mai apetisant!
  • În salate: cu un pic de rucola, avocado și brânză feta putem prepara un fel hrănitor și gustos, mai ales dacă adăugăm ulei de măsline și stropim salata cu un pic de zeamă de limetă!
  • Pe grill: cubulețele de cartofi dulci puse lângă zucchini, roșii cocktail și ceapă roșie sunt ideale pentru un party, dar și pentru o masă în familie. Oricare ar fi evenimentul, gustul va fi splendid!
  • Ca gustare: lângă cartofii dulci putem pregăti tot felul de sosuri – se potrivesc de minune cu oricare – iar în acest fel puteți oferi legumele și ca preparat street food!
  • Ca desert : cu un pic de sos de ciocolată și câteva linguri de înghețată deja am creat un desert perfect din cartofi dulci. Iar dacă dorim ceva mai sofisticat, putem pregăti gomboți de caise și chiar și negrese (brownie) folosind cartofii dulci ca ingredient principal.

Luând în considerare cele expuse mai sus, devine clar că merită să cunoaștem mai bine cartofii dulci, pentru că au mii și mii de fețe și secrete nedescoperite încă. Voi sub ce formă oferiți cartofii dulci în meniu?

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!