Pește la ștrand – ce putem servi în afară de merluciu

Nu avem nimic împotriva bucăților de merluciu provenite de la pește prins din sursă originală, care a fost apoi congelat și păstrat în condiții adecvate, carnea albă și moale fiind în general apreciată. Însă multe feluri de pește care pot fi obținute pe piața locală sunt demne de a fi apreciate și prezente în oferta restaurantelor de la ștranduri și de pe plajă. Pregătite creativ, speciile din estul Europei au caracteristicile peștilor de prin alte zone ale lumii, și adoptând tradițiile și tehnicile internaționale și naționale pot apărea cu succes pe farfuriile teraselor de vară.

Invenția splendidă a gastronomiei peruane este ceviche, un preparat care deja a devenit cunoscut peste tot în lume. Ceviche este de fapt pește marinat, tăiat bucăți și sărat. De obicei se marinează cu zeamă de citrice, în acest fel carnea de pește devenind ideală pentru salate. Preparatul se poate folosi atât în bucătăriile elegante, cât și în oferta de street food a localurilor din incinta ștrandurilor. Se poate combina cu salată verde, roșii de sezon, zucchini prăjit pe grill și răcit, sau cu o salată picantă de porumb. Neapărat cereți pâine de casă pentru o experiență gastronomică aproape de perfecțiune!

Un alt fel de pește extrem de apreciat este codul, popular mai ales pentru caviarul său, care se poate obține ușor și la o calitate stabilă, aproape ca o garanție.

Combinația de pește fript și cartofi prăjiți are un renume internațional și acest gen de combinație se poate realiza de minune din pește local. Peștele cel mai apreciat în regiunea est-europeană este somnul. Se poate pregăti în orice fel – prăjit pane, dar și în amestec cremos de făină cu bere. Iar ca garnitură în mod ideal putem să oferim cartofi prăjiți de la Aviko, dar putem servi peștele și cu cartofii prăjiți  SuperCrunch.  Nu poate lipsi nici maioneza de casă, un sos Ravigote sau remoulade.

Vara se poate folosi pește pentru diferite tipuri de salată, prin reinterpretarea sau „actualizarea” rețetei de crap marinat în oțet. O alegere ideală în acest scop este carasul, care este un ingredient de bază ideal. Secretul este combinația de făină, ouă și pesmet în care prăjim peștele, pe care îl punem apoi peste o zeamă de salată cu oțet, cu ceapă și alte legume. Oțetul din zeama de salată va ajuta paneul de pe pește să-și mențină textura și va înmuia oasele fine și subțiri, iar salata va fi una răcoritoare. În funcție de preferințe putem adăuga pătrunjel, roșii, eventual ardei copți și marinați.

Un fel rece de pește este acela pregătit cu ulei. Este o rețetă de vară, răcoritoare, care se poate oferi în moduri creative, cu multe gusturi și care se poate combina în mai multe feluri. Pentru acest fel recomandăm folosirea burții de pește. Este carnea care se poate obține destul de ușor și nu este scumpă. Fileurile le punem într-o tavă cu ulei, și confităm preparatul aproximativ 15-20 de minute în cuptor la 100 de grade. Lăsăm să se răcească peștele în ulei, apoi îl servim întreg sau tăiat bucăți. Sosul de roșii este o combinație ideală, dar și ghiveciul poate fi o garnitură minunată, la fel ca o salată de fasole verde cu citrice, sau o maioneză cu usturoi și ceapă marinată.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!