Pahare reciclabile, paie din porumb, recipiente din sticlă – soluții fără plastic în restaurante

Peste tot în lume se răspândește ideea de a reduce folosirea plasticului – pe lângă mișcarea civilă, din ce în ce mai multe firme încearcă să reducă folosirea de materiale din plastic și caută soluții pentru a evita utilizarea acestora. Însă și guvernele fac pași importanți în a interzice folosirea consumabilelor din plastic de unică folosință. De exemplu, în Italia deja nu se mai pot cumpăra pungi din plastic, iar în Kenia se aplică amenzi de până la 40.000 de dolari, sau chiar pedepse cu închisoarea de 4 ani pentru cei care folosesc pungi de plastic. Dar care e situația cu firmele și înterprinderile mici și mai ales cu restaurantele? Spre norocul nostru și în acest domeniu este din ce în ce mai ușor să evităm folosirea plasticului, ba chiar, potrivit unor opinii, orice eveniment și restaurant ar putea funcționa foarte bine fără folosirea materialelor de plastic dacă ar exista suficiente informații cu privire la acest subiect.

Potrivit unei decizii a Parlamentului European din primăvară, începând din 1 ianuarie 2021 va fi interzisă utilizarea ambalajelor și recipientelor, ustensilelor, tacâmurilor și paharelor din plastic, iar restaurantele mai curând sau mai târziu se vor vedea nevoite să caute noi soluții. Nu putem totuși amâna eliminarea folosirii de obiecte din plastic: pe lângă faptul că utilizând recipiente sau ambalaje de unică folosință din plastic dăunăm mediului înconjurător, pentru că folosirea lor produce pagube ireparabile, și clienții vor prefera și vor alege soluții care exclud folosirea acestui material. Așadar și din punct de vedere al imaginii firmei dumneavoastră merită să deveniți mai „verzi”. În luna iulie, care este dedicată eliminării plasticului din viața de zi de zi, haideți să vedem care sunt soluțiile la care puteți apela în restaurantul dumneavoastră începând chiar de mâine!  

Există plastice și plastice, deci și diferențe notabile între diversele tipuri de plastic: acestea sunt marcate prin coduri și serii de numere. Cele mai dăunătoare sunt cele marcate cu 3, 6 și 7, adică PVC-ul, polistirolul și policarbonatul. Acestea fie nu pot fi reutilizate, fie sunt toxice, dar vestea bună este că există alternative: tacâmurile și farfuriile de unică folosință făcute din spumă de polistirol pot fi înlocuite cu hârtie sau ambalaje din material compostabil.

Reutilizarea este și ea o soluție mai bună decât plasticul de unică folosință, dar să nu uităm că și aceasta are efecte negative asupra mediului – de altfel, în cazul plasticului efectul pozitiv nu va fi niciodată realizabil. Din acest punct de vedere materialul de ambalaj ideal pentru refolosire este sticla, pentru că recipientele din sticlă pot fi reumplute de 40 de ori și pot fi reciclate 100% după aceasta – însă din cauza faptului că sticla se poate sparge și are și o anumită greutate mulți nu vor să utilizeze acest material.

În viața de zi cu zi, în afară de ambalajele folosite pentru livrarea preparatelor la domiciliu  și în locul tacâmurilor, farfuriilor și pungilor se pot folosi și o serie de alte instrumente, în scopul folosirii unor variante mai puțin dăunătoare pentru mediu. De exemplu, se știe că paiele din plastic sunt extrem de dăunătoare pentru mediul înconjurător, însă există paie făcute din amidon de porumb care se pot descompune. Totuși, cel mai bine este să oferim paie doar în cazul în care acestea sunt solicitate de clienți.

La festivaluri mari a devenit foarte populară utilizarea paharelor refolosibile, soluție care scapă mediul de milioane de pahare de plastic, și de cele mai multe ori, după finalizarea festivalului, s-au găsit soluții și pentru compostare. Compostul astfel obținut se folosește pentru reabilitarea terenului care a avut de suferit în urma prezenței celor care au vizitat locul.

Însă în continuare cea mai bună soluție este înlocuirea ambalajelor și recipientelor de unică folosință cu altele, care se pot folosi de mai multe ori și, pe cât posibil, cel mai bine este să cumpărăm fără ambalaj și să oferim soluții care nu necesită amabalaje din materiale dăunătoare, ci ecologice. Dacă ne pregătim pentru o reformă „verde” în restaurant, să nu uităm că cel mai bine este să folosim ambalajele și instrumentele de plastic, să nu le aruncăm fără să le fi folosit și să le schimbăm cu alternative mai sustenabile atunci când vine vremea unui ciclu nou de aprovizionare. Deși soluțiile care protejează mediul necesită un pic de informare și de organizare suplimentară și de regulă sunt mai scumpe ca soluțiile mai vechi, merită să le schimbăm de dragul protejării mediului înconjurător și planetei, pentru că prin acești pași contribuim la o viață mai lungă a planetei și la un viitor mai sigur pentru generațiile următoare. Trebuie să avem în vedere faptul că în scurt timp eliminarea folosirii plasticului va deveni inevitabilă, iar dacă anticipăm și respectăm în avans regulile care vor deveni obligatorii facem o favoare nu doar firmei, ci și clienților, pe care îi educăm. În plus, cei care deja au dezvoltat o conștiință „verde” ne vor alege pe noi în locul concurenței care nu dă dovadă de spirit civic și ecologic.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!