Supe de fructe răcoritoare pe vreme de caniculă

Vara este într-adevăr perioada în care este foarte ușor să gătim diverse preparate folosind fructe și legume de sezon, căci piețele sunt pline și ne oferă tot ce e mai bun din an. Ingredientele proaspete de bază sunt cele mai gustoase atunci când le pregătim simplu, scoțând în evidență aroma lor caracteristică. Supa de fructe pare a fi felul ideal pentru a fi pregătit în acest fel – chiar și fără fierbere. Astfel de supe sunt ideale pentru un meniu de vară, pentru că datorită gustului acrișor stimulează pofta de mâncare, dar nu exagerat, iar după aroma răcoritoare ne prinde bine și ceva mai condimentat. Fructele sunt ingredientele ideale pentru vegani și vegetarieni, iar soluțiile creative vor avea succes și la clienții gourmet

Vișinele sunt prezente aproape în toată perioada estivală. Aceste fructe acrișoare cu gust caracteristic au devenit pe bună dreptate ingredientul preferat pentru supa de vară, care este o rețetă tradițională în regiune. Pentru foarte multă vreme a fost prezentă și în bucătărille mari, de cantină – se pregătește amestecând smântână cu făină și adăugând lapte. În acest fel supa va deveni mai densă, cu mai puțin gust acid. Însă e și mai bine dacă vișinele fără sâmburi se fierb în sirop de zahăr, pentru o culoare minunată, la care se adaugă vin roșu (lângă vișine este recomandat să folosim pinot noir sau cabernet sauvignon). Alte condimente ce se pot adăuga sunt cardamomul, tarhonul, cuișoarele și anasonul – toate sunt ideale lângă acest gust dulce-acrișor. După ce se amestecă în turbomixer și se strecoară bine, supa este gata.

Aceeași metodă se poate aplica la orice supă de fructe roșii, de mure, de coacăze roșii ori fructe de pădure. Putem scoate în evidență gustul fructelor dacă în supa fiartă adăugăm fructe proaspete turmixate. Însă în acest fel supa nu va rezista atât de bine la temperaturi ridicate, astfel că în restaurante această rețetă se poate folosi doar dacă e pregătită întotdeauna pe loc, iar fructele proaspete se adaugă la sfărșit, chiar înainte de servire. La final mai putem adăuga citrice, ghimbir sau lămâiță (lemongrass).

O altă idee care merită încercată și care poate fi savurată și de către clienții vegani este tapioca fiartă, condimentată cu diferite siropuri și uleiuri, din care în final se obține un fel de caviar. Tapioca o fierbem în apă clocotită timp de 7 minute, o strecurăm și o spălăm cau apă rece. Dacă adăugăm sirop de soc și ulei de tarhon obținem o tapioca delicioasă cu gust vibrant, extrem de pronunțat.

Pe de altă parte, la supa de căpșuni putem adăuga cașcaval de capră, iar supa de coacăze o putem servi alături de sturion marinat cu mentă și citrice.

Există fructe din care putem prepara supe gustoase chiar și fără fierbere – lubenița e cel mai bun exemplu. E suficient să turmixăm fructul, iar apoi putem ajusta textura și acreala cu ajutorul unei limonade. Roșiile pot fi folosite drept condiment – fie unse cu ulei de măsline, fie tăiate în bucățele (dacă sunt mai mari). În acest fel putem face gustul mai extravagant cu un pic de chili.

Lubenița merge foarte bine cu produse lactate proaspete cum ar fi urda, din care putem face gomboți mici.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!