Secretele sosurilor perfecte

Există și alte opțiuni în afară de muștar, ketchup și maioneză. De fapt, lumea sosurilor devine interesantă după ce ne distanțăm de aceste trei variante populare. Secretul sosurilor este faptul că gustul lor trebuie să fie suficient de intens și trebuie să aibă o aromă acidă, pentru a putea contracara grăsimea preparatului consumat. Acesta este motivul pentru care cartofii pai și ketchup-ul reprezintă o combinație perfectă, dar am putea menționa o serie întreagă de alte combinații ideale. În orice bucătărie din lume putem găsi ceva bun și gustos, care are un sos acid cu gust intens. Merită să ne inspirăm din aceste idei și să creăm propriile noastre versiuni pentru meniul de vară. Iar pentru gustări merită să apelăm la produsele Aviko.

Nu putem ignora variantele de sos pe bază de maionează în combinație cu alte preparate, cum ar fi de exemplu fuziunea dintre kimchi și maioneză, pentru care putem folosi kimchi cremos trecut prin mixer și amestecat cu maioneză. Dar o putem lua și în direcția Italiei, dacă la maioneză adăugăm anșoa și usturoi, sau chili și șofran. Această combinație este un sos de lux pentru bucățile de calamar pane – preparat care face parte din oferta Aviko –, iar pe de altă parte este ceva cu totul special în oferta de tapas de vară.

Adevăratul punct forte al hummusului constă în gustul său acid. Deja combinația de pastă de susan tahini și năut este una specială, însă pentru a ajunge la un gust complet, care aduce un plus mâncării este nevoie de zeamă de citrice sau oțet. Așadar pe baza acestor idei ne putem face propriul hummus, sau orice alt sos pe bază de leguminoase. O idee pe care o putem încerca este combinația de linte roșie cu limetă și un amestec de condimente indiene, cum ar fi garam masala.

Din gusturi est-europene putem crea un sos pe bază de linte, smântână, boia și piure de usturoi prăjit.

Alte sosuri cunoscute și apreciate din bucătăria asiatică sunt cel de soia și cel de pește – acesta din urmă este de fapt un sos sărat și fermentat, pe bază de anșoa, bogat în umami. Acest produs este pregătit și în Italia încă de la începutul evului mediu, fiind cunoscut sub numele de colatura di alici. Obținem un sos destul de lichid, cu gusturi puternice, dacă mai adăugăm un pic de zahăr, chili, limetă și ceapă verde. În Thailanda abia dacă există vreo mâncare care să nu fie însoțită de acest sos, mai ales în cazul preparatelor prăjite sau gătite în înveliș de paste.

Steak-urile sau peștele prăjit au și ele „dedicat” un sos care provine din America de Sud. Chimichurri este mai degrabă o salată decât un sos și are la bază pătrunjel, coriandru, ceapă și usturoi, iar dressingul este preparat din ulei de măsline și oțet din vin roșu. Mulți bucătari folosesc și chili, iar rezultatul este un sos proaspăt, picant și gustos. Combinația cu pește și carne prăjită este ideală, dar sosul se poate servi și lângă snacks-uri și gustări.

Așadar, sosuri putem găsi peste tot în lume: sunt combinația ideală alături de anumite preparate prăjite și cu siguranță veți găsi idei și opțiuni pe care să le introduceți și în meniul dumneavoastră!

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!