Touchless – soluții tehnologice inovatoare pentru restaurante în perioada de după carantină

Viața de după carantină ne cere soluții noi: trebuie să găsim o formulă cu ajutorul căreia să trecem peste perioada periculoasă, dar în condiții de siguranță, și să ne continuăm viața cât mai aproape de normalitate. În faza post-pandemie a primului val a trebuit să găsim răspunsuri rapide, deși am putea spune că soluțiile venite din direcția inovațiilor tehnologice sunt încă în faza incipientă, pentru că nevoia s-a arătat cu doar câteva luni înainte. Însă ceea ce se vede clar este nevoia de a crește sentimentul de siguranță. Au apărut o serie de inovații care ne fac viața mai sigură, dar și mai ușoară: au apărut idei care merită atenție și merită să fie încercate, pentru că ne fac restaurantul un loc mai sigur.

Cheia siguranței este reducerea pe cât posibil a contactelor personale, însă pentru că avem nevoie cu toții de relații sociale, cele mai bune soluții sunt cele care ne pot proteja prin menținerea distanței și evitarea atingerii suprafețelor comune. Vom observa această caracteristică la toate soluțiile pe care vi le vom prezenta, soluții care pot veni în ajutorul restaurantelor, cafenelelor și hotelurilor.

Siguranța începe încă de la intrare: multe localuri au introdus deja măsurarea temperaturii corporale, rigoare căreia trebuie să se supună atât angajații, cât și oaspeții. Acest lucru se poate realiza prin termoscanarea de la distanță sau cu ajutorul camerelor termice – o soluție mai discretă – însă nici una dintre acestea nu este o soluție futuristică. În afară de acestea, putem crește sentimentul de siguranță prin așezarea unor recipiente cu soluții dezinfectante chiar la intrare.

În restaurant accentul trebuie să se pună pe evitarea sau minimizarea contactului între chelneri și clienți, iar clienții trebuie să aibă posibilitatea de a evita contactul cu obiecte cu risc. Se știe că unele dintre suprafețele ce prezintă cel mai mare risc sunt meniurile, pentru că multe persoane le consultă. Însă putem înlocui meniurile tradiționale cu soluții mai sigure, moderne și practice! Acestea trebuie să asigure posibilitatea de a alege din oferta de pe meniu fără a atinge un anumit obiect. Așadar, cel mai la îndemână este să le oferim clienților posibilitatea de a consulta meniul prin telefon sau tabletă.  

Meniul poate fi publicat printr-un cod QR, care poate fi lipit de masă. Avantajul metodei este că prin aplicație se poate comanda, dar și plăti, așadar interacțiunea cu chelnerii poate fi redusă la minim. Un alt avantaj al acestui sistem este gestionarea mai liberă a meniului: clientul poate filtra dintr-o singură mișcare preparatele în funcție de alergeni, ingrediente, tip și preț. Folosirea sistemului QR nu este deloc scumpă și nici complicată.

Evident, deocamdată nu ne putem aștepta ca toți clienții să aibă la ei dispozitive digitale. De aceea, ca soluție temporară putem plasa touch screen-uri cu meniul oferit, sau putem instala butoane electronice menite să semnaleze chelnerilor apelul la mese. Astfel se poate reduce numărul interacțiunilor cu chelnerii.

Apropo de chelneri: la fel ca în cazul oaspeților, în cazul cărora scopul este evitarea folosirii mâinilor, același aspect devine important și în cazul chelnerilor și angajaților. În majoritatea restaurantelor comanda deja se preia prin computere, care, din cauza folosirii de către toți chelnerii, devin posibile surse de contaminare, dar azi ideja există suprafețe antimicrobiale, care ajută la evitarea problemelor.

Și plata se poate rezolva prin soluții touchless, de exemplu prin aplicația deja amintită. Evitarea folosirii bancnotelor și a monedelor a devenit deja un trend, dar în timpul pandemiei au apărut și îngrijorări legate de sănătate, pentru că banii pot fi purtători de microbi și virusuri. Cardul bancar este doar una dintre opțiunile posibile – varianta touchless e cea mai bună, pentru că se evită orice contact. Pe lângă aceste opțiuni există și cea a plății cu telefonul, opțiunea e-wallet, dar în curând vom putea plăti și prin criptomonede.

Și ce se întâmplă cu livrarea la domiciliu? Acest serviciu probabil nu va dispărea în următoarele luni, deci va merita să îl folosim și să îl perfecționăm pe cât posibil. Deși e prea științifico-fantastic ca servirea să fie realizată prin roboți, cu toate că există cazuri, în ceea ce privește livrarea sau soluțiile drive-in aceste opțiuni sunt mai puțin futuristice: în China există o serie de încercări pentru a folosi drone și roboți pentru livrarea la domiciliu. Însă dezavantajul este că, deși soluția este menită să elimine contactul personal, totuși preparatele sau ambalajele vor trece prin multe mâini. Soluția ar putea fi perfecționată prin introducerea unui tip de ambalaj cu închidere ermetică automată – o idee care va permite ca mâncarea să treacă doar prin mâinile bucătarilor și ale clientului.   

Așadar întrezărim o serie de soluții care ne pot ajuta să ne dezvoltăm restaurantul, în primul rând crescând nivelul de siguranță. Cele mai multe idei nu sunt deloc extreme și vor fi prezente pe piață în câțiva ani. Așadar merită să fim creatori de trenduri, mai degrabă decât să ne adaptăm la tendințe.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!