Economia și industria HoReCa după pandemie – cum să ne gestionăm cheltuielile în mod inteligent pe termen scurt și mediu?

Probabil că nu e exagerat să recunoaștem că nu a existat nicio firmă pe piață care să nu fi fost afectată de pandemie. HoReCa este peste tot în lume sectorul economic cel mai grav afectat și care prezintă un risc ridicat, însă situația actuală este dificil de raportat la alte cazuri sau experiențe. Ceea ce observăm acum este o adevărată tendință „pandemic planning”, adică o reorganizare, o reacție la situația economică actuală.

Multe dintre firmele HoReCa au fost nepregătite pentru o astfel de pandemie, însă nu este încă prea târziu pentru o regândire, o replanificare și o reorganizare a proceselor. Primul pas este recunoașterea necesității: avem nevoie de un plan de pandemie, care poate fi implementat din când în când, în așa fel încât posibilele valuri următoare să nu ne afecteze și să nu fim luați pe nepregătite. În acest caz trebuie să uităm de planurile de până acum: cele mai bune și mai de succes modele din ultimele luni au eșuat, pentru că a fost nevoie de reducerea sau, în cel mai rău caz, de sistarea acitivității.

Încă ne aflăm în perioada în care procesăm experiențe și tragem concluzii, însă trebuie să ne concentrăm atenția și spre viitor: cum putem să asigurăm un mod de funcționare mai eficient, cum ne putem pregăti pentru un al doilea val al pandemiei și cum putem să obținem cât se poate de mult din această situație? Ceea ce putem face este să ne pregătim pentru orice eventualitate și să ne dezvoltăm în acest sens: putem introduce sisteme informatice de maximă eficiență și putem moderniza tehnologia de bucătărie. Dacă reușim să realizăm acești pași, avem deja un avantaj la capitolul relansare și putem supraviețui mai bine dacă am introdus deja un sistem de livrare eficient. Cel mai bine este să realizăm noi înșine un astfel de sistem, fără să apelăm la alți furnizori, pentru că în acest fel ne rămâne profitul și nu depindem de alții. Însă merită să creăm parteneriate care să fie avantajoase pentru ambele părți – serviciile care se completează și promoțiile reciproce aduc beneficii tuturor.

Pentru identificarea de noi strategii e inevitabilă o analiză de date, cu condiția să le obținem, dar și să avem capacitatea de analiză necesară. Care sunt tendințele pe care le observăm pe timp de carantină și care sunt concluziile pe baza cărora putem introduce soluții noi? Care e sursa veniturilor și cum o putem optimiza? Cum realizăm un venit mai mare: dacă prioritizăm livrarea sau dacă servim la restaurant? Monitorizarea pieței e inevitabilă pentru că în prima fază trebuie să apelăm la clienți locali, însă, în paralel, merită să ne axăm și pe evenimentele din alte țări, pentru a fi pregătiți în momentul în care se vor deschide frontierele. Ar putea fi o soluție eficientă să apelăm la clienți, îndemnându-i să-și facă rezervări fie prin newsletter-uri, fie prin alte căi directe. Trebuie să arătăm flexibilitate, pentru că această perioadă e grea și plină de imprevizibil, de dubii și de temeri.

Una dintre concluziile la care ajungem după pandemie este că sursele de aprovizionare sunt extrem de vulnerabile, fapt ce poate afecta eficiența restaurantelor. Merită așadar să prioritizăm și în acest caz, să alegem producători locali și să oferim preparate care pot fi pregătite și în condiții precare. Putem îmbunătăți poziția restaurantului nostru dacă realizăm un scurt studiu legat de felurile preferate ale persoanelor care locuiesc în împrejurimi, așadar cei care ne vizitează vor găsi cu siguranță mâncarea lor preferată la noi. Cum putem contribui și în alte feluri la succesul restaurantului? Prin introducerea meniului de familie, prin completarea ofertei cu livrarea la domiciliu, sau dacă ne reprofilăm ca magazin mixt. Aceste gesturi trimit un mesaj către clienți, care vor avea încredere în atitudinea noastră de a le veni în ajutor și astfel vor fi clienți câștigați.

Dar cum se traduc aceste aceste eforturi în cifre? E important să avem țeluri realizabile: să nu încercăm doar să maximizăm profitul, ci să avem un plan care merită efortul, să avem un plan de marketing real, realizabil, care să ajungă la grupul țintă. Dacă se transmite mesajul că orice masă consumată contează, dacă dezvăluim modul de funcționare și le spunem clienților la ce se pot aștepta de la noi, cu siguranță vom obține efectul dorit: vom fi transparenți și de încredere. În schimb, reducerea drastică a prețurilor nu este cea mai bună soluție: ideal este să creăm un preț optim. E important să avem un flux de numerar stabil – care poate fi obținut după reevaluarea opțiunilor din contracte și prin regândirea practicilor curente.

Drept concluzie, putem spune că pe termen scurt ne putem baza pe turismul local, pe termen mediu ne putem baza pe călătoriile organizate de firme cu scop de team building, dar și pe alte ocazii, cum ar fi cununiile și alte evenimente similare – iar organizarea lor merită introdusă în comunicarea de marketing de firmă și stimularea grupurilor țintă. Până atunci, o atitudine pozitivă ne vine în ajutor, dacă introducem abordări creative și nu rămânem la soluții economice foarte tradiționale. În locul trendurilor pe termen lung bine cunoscute e recomandat să apelăm la cele pe termen scurt și mediu, care cu siguranță vor fi apreciate. Iar între timp ne putem baza pe perioadele de extra sezon, care cel mai probabil vor avea și ele o importanță aparte.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!