Relansarea industriei hoteliere și de gastronomie în perioada de după carantină

Din 1 iunie, în România s-au redeschis terasele, iar probabil pe 15 iunie se deschid şi restaurantele de interior. Prin iniţiativa „SOS Turismul Românesc”, APT atrage atenţia că „fără o strategie curajoasă de relansare riscăm să avem la nivel naţional pierderi economice irecuperabile” şi recomandă ca „România să facă parte din primul pluton de ţări care redeschid turismul. Faptul că avem un număr relativ mic de decese, dar şi zone în care se poate practica un turism individual sau chiar izolat (vezi Delta Dunării, părţi mari din Transilvania, Bucovina, Maramureş etc.) ar putea fi atuuri importante de care România trebuie să profite”.

În România, anul trecut a fost cel mai bun din istorie pentru piaţa de restaurante, care s-a apropiat de 14 mld. lei după o creştere de aproape 20% faţă de 2018, arată datele oferite de părțile interesate. Piaţa hotelieră are încasări de circa 5 mld. lei, iar cea a barurilor şi cafenelelor sare de 3 mld. lei. Pandemia ar putea înjumătăţi vânzările jucătorilor din HoReCa, ar putea şterge cu buretele 30-50% din numărul de firme şi localuri şi ar putea duce la dispariţia a 30.000-50.000 de locuri de muncă.

În 2019, pe piaţa din România activau aproximativ 31.000 de unităţi de tip restaurant, bar, cafenea, din care 400 de unităţi erau cafenele care se axau pe prepararea şi vânzarea de cafea, potrivit lui Radu Savopol. În cadrul celor 31.000 de locaţii lucrau, în 2019, circa 130.000 de persoane, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Antreprenorul Dragoș Petrescu speră ca industria HoReCa să funcţioneze la 50% din capacitatea pe care o avea înaintea începerii crizei, iar până la sfâr­şitul anului se aşteaptă la o recuperare a cifrei de afaceri de 60%. „Industria nu trebuie să moară, trebuie să se reinventeze în această pe­rioa­dă de criză. Această criză profundă va lăsa urme. Consumatorul îşi va schimba anumite obiceiuri definitiv. Componenta de online şi de comandă acasă va creşte până la o cotă care va reprezenta o componentă im­por­tantă pentru restaurante în viitor. Plăţile cu cardul au crescut, iar această pondere se va menţine şi după această criză“, afirmă Dragoş Petrescu.

În urma măsurilor luate de autorităţi pentru stoparea răspândirii corona­virusului, după închiderea pen­tru public a tuturor restaurantelor şi cafe­nelelor, industria s-a concentrat pe trei direcţii noi de busi­ness: cateringul in­sti­tuţional, livrările către spitale sau fa­brici, li­vrarea către supermarketurile care au componenta de ready-to-meal şi livră­rile la domiciliu.

Acum, atât de aproape de lansarea sezonului de vară și de începutul perioadei estivale, merită să ne gândim la idei și opțiuni noi pentru clienții care decid să ne aleagă și să ne viziteze în perioada post-carantină și să ne frecventeze pe baza meniului regândit.

Perioada de vară și de după carantină va aduce nevoia revederii, reîntâlnirii prietenilor și rudelor și în sfârșit se vor putea sărbători evenimentele amânate. Pentru fiecare ocazie merită să avem opțiuni bogate, de unde clienții să poată alege după bunul plac. Totuși, trebuie să fim pregătiți și pentru ieșirile cu prietenii după orele de serviciu sau în weekend, de aceea merită să ne orientăm spre soluții apetisante, care merg de minune cu un șpriț, un pahar cu vin sau sortimente variate de bere. Merită să oferim și gustări calde, care pot fi consumate în compania unui pahar de vin sau care pot fi antreuri în cazul unei mese mai bogate.

Și merită ținut cont de faptul că în timpul verii mulți preferă să mănânce ceva ușor, preparate care să fie ușor de digerat, întrucât de multe ori căldura de vară are efectul secundar de a ne tăia pofta de mâncare. Așadar merită să avem în minte soluții de preparare simple, dar apetisante, care arată bine, sunt ușor de pregătit și aduc și acel sentiment de escapadă de vară, oferind un plus atât din punct de vedere al formei, cât și al gustului. Aceste detalii sunt importante mai ales  acum, când ne aflăm într-o perioadă în care probabil mulți vor zăbovi asupra deciziei dacă să meargă la vară în vacanță în străinătate sau nu, și probabil mulți vor decide să facă turism local. Merită să ne gândim la ei și să le oferim ceva apetisant, care să îi poarte cu gândul spre alte meleaguri.

https://www.dw.com/ro/relansarea-turismului-românesc-de-la-lockdown-la-şansă/a-53496002

https://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/antreprenorul-dragos-petrescu-cea-mai-importanta-resursa-sunt-angajatii-recomand-tuturor-din-industria-horeca-sa-isi-pastreze-angajatii-si-sa-foloseasca-facilitatea-somajului-tehnic-19020415

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!