Dezvoltarea de sine în perioada carantinei și după terminarea ei

Ca în orice domeniu, și în cel al gastronomiei putem spune că nu există limite. A fi bucătar și a găti oferă posibilități nelimitate. Cei cu renume spun că lumea culinară are întotdeauna ceva nou de oferit, de învățat, așadar cei care activează în această breaslă nu au cum să simtă că gata, au terminat de învățat, nu a mai rămas nimic de descoperit. Pandemia care a provocat situația de criză și care a afectat grav restaurantele, din cauza restricțiilor de socializare și de ieșire în spațiul public, a oferit timp liber nelimitat și pentru cei din domeniul gastronomiei.

Foarte multe persoane au rămas izolate acasă pentru mai multe săptămâni și chiar luni, fapt care cu siguranță le-a afectat veniturile, dar care a oferit și o serie de ocazii pentru cei care erau dispuși să învețe, să se dezvolte și să încerce ceva nou. Există mii și mii de modalități de a ne dezvolta – ca să prindeți chef și curaj vă prezentăm doar câteva dintre ele, care să vă îmbogățească cu mii și mii de experiențe.

Merită să ne aventurăm la „periferia” meșteșugului, de exemplu, să încercăm măcelăria. Există o serie de filmulețe despre cum să desfacem un animal. Este bine de știut cum trebuie să desfacem un miel sau o bucată de carne de porc – iar mai târziu puteți încerca să tranșați bucăți mai mici, cu care puteți experimenta, folosindu-le, de exemplu, în preparate pe care le puteți pregăti în mod ideal din ele. În acest fel obțineți în mod economic diferite bucăți de carne, iar din os puteți pregăti o supă cu care încă nu suntem foarte obișnuiți: de exemplu un ramen din oaie.

Dacă nu doriți să ieșiți din regulile bine-cunoscute ale meseriei, puteți învăța foarte mult din perfecționarea unei rețete. De exemplu, puteți pregăti un risotto în fiecare zi din lună, sau puteți perfecționa rețeta de găluște, îmbunătățind preparatul cate puțin în fiecare zi. Adăugăm untul la risotto când e rece? Cum facem ca găluștele să fie moi? Ce fel de vin oferim la risotto? Ce se întâmplă dacă adăugăm apă rece la găluște în timpul fierberii? Vă veți da seama că și aceste rețete simple vă pot face să vă pierdeți în detalii, că un singur fel de mâncare poate avea mii și mii de variante, dar și că folosirea unei tehnici anume și cunoașterea ingredientelor reprezintă fundamentul oricărei rețete.

Chiar dacă virusul nu va face ca economia să intre în colaps, va face ca tendința de a folosi produse locale să fie și mai prezentă. Ne vom da seama și că merită să creăm rețele de furnizare de produse locale, iar meniurile sezoniere vor fi din ce în ce mai în vogă. Bucătarii, dar și managerii de restaurante, merită să se reîntâlnească cu gusturile tradiționale și caracteristice locului, cu rețetele locale și regionale, pe care și fiecare dintre noi poate să le introducă în meniurile pe care le gătește acasă, și să selecteze din ele acele preparate care pot fi valoroase și pentru gastronomia viitorului. Există aici potențial pentru a dezvolta o afacere, dar acest demers necesită și trudă, pentru că trebuie să fim conștienți cum să reinterpretăm, cum să readucem o rețetă veche în prezent și cum să o prezentăm printr-o rețetă perfectă din punct de vedere profesional. Pentru bucătarii șefi este un exercițiu ideal, dar toată lumea poate să experimenteze.

Carantina ne-a luat cea mai bună perioadă din primăvară, piețele sunt pline de produse proaspete, peste tot vedem legumele de sezon, cum ar fi sparanghelul, cartofii noi, ceapa verde, conopida, usturoiul verde, căpșunile, varza, rubarba sau socul. Putem pregăti feluri vegane și vegetariene din aceste ingrediente. Gastronomia viitorului e plină de preparate care conțin mai puțină carne, iar primăvara și vara sunt perioadele ideale pentru a putea experimenta. Să pregătim sparanghel în fiecare zi a săptămânii, dar în feluri diferite, iar săptămâna următoare să pregătim cartofi noi în fiecare zi. 

Să inventăm activități cu folos pe perioada carantinei, care să ne ajute și din punct de vedere al gastronomiei, pentru că acum avem o șansa unică de a ne dezvolta, de a găti pentru familia noastră bunătăți de toate felurile și de a ne întoarce în bucătării cu experiență și cunoștințe noi și folositoare.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!