Siguranța alimentară și igiena în bucătărie în perioada epidemiei de coronavirus

Situația înregistrată în perioada epidemiei de coronavirus aduce o serie de dificultăți pentru industria gastronomică, hotelieră și a turismului și afectează bucătarii, brutarii și pe toți cei care pregătesc și comercializează produse de cofetărie. Trebuie să ne adaptăm situației schimbate în mod drastic de pandemie atât pe plan economic, cât și pe plan igienic și tehnologic. Deși, potrivit celor mai noi informații și conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, în răspândirea Covid-19 alimentele și industria alimentară nu au un rol semnificativ, totuși este important să cunoaștem și să respectăm reglementările care se referă la recomandările de igienă și, evident, trebuie să fim la curent cu informațiile referitoare la virus. 

 

Citim pe orice platformă online faptul că acest nou virus se răspândește prin tuse și strănut, iar primul nostru pas în a contracara răspândirea coronavirusului constă în respectarea regulilor de igienă, care vor fi aplicabile și în bucătării și în restaurante când acestea vor fi redeschise. Iar noi trebuie să ne pregătim și să ne adaptăm acestor proceduri în timp util. Deși în cazul restaurantelor planurile HACCP au reglementat până acum sistemele de igienă, cu scopul de a reduce pericolul de infecție, respectarea lor este cu atât mai importantă în contextul actual. Scopul este să evităm riscul infecției încrucișate, adică să evităm ca bacterille, microorganismele sau alte elemente nedorite să ajungă în alimente, de la alimente la clienți, sau de la utilaje la alimente.  

  1. Înainte de a începe activitatea și în timpul desfășurării acesteia este recomandat să ne spălăm pe mâini de mai multe ori. Să purtăm mănuși și măști în timpul desfășurării activității și în timpul pregătirii felurilor de mâncare, precum și în oricare alt punct de risc HACCP. La fel de important este să purtăm haine de protecție și pantofi curați.
  2. Deși este puțin probabil, nu se poate exclude infectarea de pe ustensile sau de pe blat, din acest motiv este recomandat să dezinfectăm orice suprafață și toate ustensilele pe care le-am folosit.
  3. Deși deocamdată nu există dovezi că virusul s-ar răspândi prin consumul de alimente, nu se poate nici exclude 100%. Pe cât posibil, se recomandă să folosim alimente pe care le-am dezinfectat. Mai mult, în perioada acută a pandemiei este recomandat să folosim alimente pe care le-am tratat termic la o temperatură de 72 de grade Celsius. În cazul livării la domiciliu oricum nu este de recomandat crearea unui meniu care include steak-uri, care își pierd din calitate, sau pește pregătit la temperatură scăzută. Eliminarea acestor feluri din meniu reduce riscul infecției.
  4. Reducem riscul infecției dacă optăm să cumpărăm conserve și produse congelate, pentru că în acest fel reducem și numărul de contacte, așadar și riscul de infecție. În cazul cartofilor pai de la Aviko, aceștia vor fi atinși de 3-4 ori mai puțin până ce ajung în cuptor, comparativ cu situația în care folosim cartofi proaspeți. Merită să colaborăm cu furnizori cu livrare, pentru că este un risc crescut să mergem la piață, în hale sau centre comerciale. Este de recomandat să verificăm temperatura ingredientelor, iar dacă nu este cea dorită putem să le trimitem înapoi. În cazul produselor cu termen lung de garanție, este de recomandat să adoptăm o carantină de trei zile, adică să nu le folosim înainte de trecerea acestei perioade de timp, care este în concordanță cu principiul FIFO recomandat.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!