Cum să creăm un meniu compatibil cu livrarea la domiciliu?

Reglementările și restricțiile impuse drept consecință a pandemiei de coronavirus au creat un șoc ce a contribuit la regândirea conceptelor restaurantelor, trezind acel instinct de supraviețuire care se poate observa în cazul restaurantelor și al industriei turistice și hoteliere.  Multe afaceri reușesc să genereze trafic și un venit minim datorită livrării, care le permite proprietarilor să-și păstreze întreaga echipă de angajați și să fie capabili să-și relanseze activitatea la o capacitate cât mai mare. Dar a oferi noi servicii înseamnă și o provocare tehnică, o abordare complet diferită de meniul „à la carte” și decorarea farfuriilor create pe baza ingredientelor proaspete, deoarece distanța dintre bucătăria restaurantului și casa clientului este mult mai mare. Preparatele și meniul merită optimizate și ajustate la acest mod de funcționare, pentru a ne asigura că toți clienții dispun în continuare de mâncare de cea mai bună calitate.

Prima categorie este cea a preparatelor din carne – pur și simplu nu orice varietate de carne este potrivită pentru a fi pregătită și livrată la domiciliu. Steak-urile sunt pe ultimul loc într-un clasament al tipurilor de carne ideale pentru acest scop, dar nici carnea prăjită nu este recomandată. Spre exemplu, pieptul de rață roze sau mușchiulețul de vită își pierd în cutia izolantă calitățile pentru care sunt apreciate: după doar câteva minute pielița crocantă a raței devine moale, carnea își pierde textura fragedă, iar sosul care se scurge va dăuna garniturii, care îl va absorbi.

Pentru categoria livrări la domiciliu sunt potrivite diversele tipuri de carne confiată, în cazul raței – pulpa, în cazul cărnii de vită – gâtul și pieptul. Cu această metodă de preparare putem crea feluri de carne care se pot consuma și după ce a trecut mai mult timp de la pregătire, pentru că mâncarea își va păstra gustul și se va putea reîncălzi în cuptorul cu microunde.

Preparate pané, crochete, carne, legume și garnituri populare, cum ar fi cartofii pai – multe dintre acestea se pot regăsi în oferta Aviko. Un detaliu important de reținut: este recomandat ca în cazul produselor prăjite în friteuză excesul de ulei să fie scurs pe șervețele de hârtie, apoi preparatele să fie lăsate la răcit – în caz contrar pané-ul își va pierde calitatea și va deveni moale de la combinația de ulei și căldura emanată din produse.   

În cazul preparatelor cu paste probabil cel mai bine ar fi să alegem opțiuni care sunt în straturi. De exemplu lasagna seamănă foarte mult cu pastele bolognese, însă lasagna este mai aspectuoasă, se poate prepara cu ușurință și se consumă ușor. În cuptorul cu microunde pastele se usucă, dar în varianta de preparat în straturi, sosul menține o textură moale. Același lucru este adevărat și în cazul preparatelor cu sos, cum ar fi tocănițele, curry, chili con carne, Stroganoff și vită Burgundy. Toate aceste feluri sunt ușor de reîncălzit și își păstrează gustul și textura, iar restaurantul poate decide dacă optează pentru o variantă făcută în bucătăria proprie sau preferă o opțiune congelată.

O altă provocare se prezintă la nivelul salatelor. Deși din cauza lipsei de mișcare pe care o resimțim cu toții, probabil mulți ar opta pentru o salată sănătoasă, cu un conținut caloric redus, este de la sine înțeles că o salată verde nu este o opțiune ideală pentru livrare, căci dressingul sau uleiul vor face ca frunzele de salată să se înmoaie, așadar merită să ne gândim la o variantă în care sosul este ambalat separat. Iar dacă între ingrediente găsim și preparate pané, cum ar fi piept de pui, ideal ar fi ca acesta să fie ambalat separat, și pe cât posibil, departe de feliile de roșii care mai lasă din suc – pentru ca salata să ajungă la destinație în cea mai bună stare și la cea mai bună calitate.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!