10 idei despre cum să începi să livrezi mâncare

Răspândirea coronavirusului a reorganizat modul de funcționare al economiei, al practicilor de consum, iar multe dintre sectoare au reacționat în mod asemănător la restricțiile impuse:  încearcă să-și mențină modul de funcționare  cu minimalizarea contactelor, dar totuși în speranța menținerii locurilor de muncă și minimalizarea pierderilor de venit.

În momentul actual în Romania, până la data de 15 aprilie există o serie de restricții referitoare la izolare, care reduce și traficul in restaurante – felurile de mâncare sunt duse la domiciliu prin livrare. Iar mulți proprietari de restaurante acum își dau seama că ar fi bine să introducă acest serviciu. Haideți să vedem, care sunt primii pași și la ce să dați atenție de la început. 

  1. Merită efortul!

Conform unui studiu recent publicat în Germania, oaspeții așteaptă o flexibilitate cât mai mare de la restaurante, care în situația de față înseamnă că ar consuma acasă felurile lor preferate. Dacă aveți dubii referitoare la livrarea la domiciliu, răspunusl este: da! Azi multe tipuri de restaurante oferă acest serviciu, de la categoria de lux la fastfood-uri, și cerințele sunt prezente pe piață.

  1. Care ar trebui să fie oferta?

Meniul merită să fie alcătuit pentru a fi ușor de gestionat- nu trebuie să includă toată oferta, dar trebuie să includă pe lângă meniul de prânz și cină, snackuri și desert. Felurile trebuie să fie transportabile ușor, calitatea să nu se deterioreze chiar dacă pentru livrare e nevoie de 40 de minute. 

  1. Livrare, însă cum?

Există două feluri de livrare de la care putem porni, cu o serie de subcategorii. Puteți opta pentru un serviciu de livrare propriu, sau puteți încheia un contract cu furnizori mai mari cum ar fi Glovo sau UberEats, sau alte opțiuni. Fiecare are atât avantaje cât și dezavantaje, dacă optați pentru furnizorii de livrări, merită să încheiați contrate cu mai mulți dintre ei. Însă dacă doriți să optați pentru un serviciu propriu, veți avea nevoie de un serviciu de logistică, un dispecer și o capacitate organizatorică, de exemplu va trebui să luați decizii legate de distanța maximă de livrare, sau zonele de livrare, care sunt vehicolele cu care realizați transportul, și care e asigurarea pe care o veți încheia pentru șoferi. 

  1. Cu cine și când?

O altă decizie importantă de luat este legat de orarul de funcționare și numărul de personal necesar pentru realizarea livrării și al serviciului. Ideal ar fi să reușiți să mențineți munca fiecărui angajat, pentru că noul meniu ar putea necesista noi procese de lucru, iar ambalarea și comunicarea cu serviciul de transport trebuie să fie și ea menținută în mod gestionabil și funcțional.

5.În ce să ambalați?

Pentru transport va fi nevoie de ambalaj, care necesită un pic de design. Merită  să vă gândiți la modul cel mai practic de transport, iar evident, să mențină și temperatura mâncării. Un alt factor de care trebuie ținut cont este protecția mediului, care nu este doar un factor important dar și apreciat de către consumatori. iar nu în ultimul rând, merită să vă gândiți și la branding, care vă va face să păreți mai profesionali, dar și cumpărătorii vor reține de unde au comandat.  

  1. La ce preț?

În ceea ce privește prețul: merită să luați în calcul toți factorii: să includeți în preț și costul de transport, și totuși să reușiți să aveți o ofertă atractivă pentru clienți.  După ce ați verificat oferta concurenței, merită să vă gândiți la un mic detaliu, un mic gest prin care să la comunicați clienților că apreciați că v-au ales pe dumneavoastră. În mod sigur o vor face din nou!

  1. Să afle lumea!

Pregătirea detaliată al livrării este atât de importantă ca reclama, pentru ca clienții să afle de ea. Folosiți toate căile de comunicare, platformele offline, marketingul și presa- fiți creativi! O campanie bună și un anunț bine direcționat poate ajunge la un număr mare de clienți.

  1. Să fiți atenți la cum vă dezvoltați!

Azi nu mai există niciun eveniment, fenomen sau serviciu, despre care să nu apară tot felul de opinii online, iar asta poate fi de folos, sau chiar riscant. Fiți atenți la feedbackurile primite, răspundeți la ele, și luați în considerare critica constructivă și folosiți-o în favorea dumneavoastră. Merită învățat din toate greșelile, iar peste câteva săptămâni totul va fi mult mai ușor. Iar clienții vor aprecia faptul că vă corectați greșelile și vă dezvoltati.

  1. Apreciați fidelitatea!

Livrarea la domiciliu este un interes comun- pentru cei care sunt în „home office” la fel ca și pentru restaurante. Din acest motiv merită să faceți mici gesturi de apreciere față de clienți: fie cu cadouri, cu puncte de fidelitate sau orice alt gest. Asta vă va face să ieșiți în evidență și cine știe, poate vă câștigați noi clienți, online sau offline– când asta va deveni din nou posibil.

  1. Păstrați ceea ce funcționează!

Ați început cu livrarea, iar primele reacții sunt fenomenale? Ce ar fi dacă ați păstra acest serviciu pe termen lung? Dacă mențineți livrarea la domiciliu pe termen lung puteți ajunge la noi clienți și puteți avea și avantaj, așadar merită să ne gândim la aceste soluții nu doar ca de tranzit, dar ca servicii de lungă durată.

 

În curând vom reveni cu sugestii noi despre cum să realizați serviciul de livrare. Să ne citiți articolele și în continuare!

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!