Foitajul: preferatul bucătarilor și cofetarilor

De foitaj nu ne putem sătura. Este pe placul tuturor, cu gustul său untos și textura crocantă și aerată. Poate fi pregătit în variantă sărată sau dulce, se poate folosi ca blat de desert sau feluri principale, pentru antreuri calde sau reci. Foitajul poate fi folosit ca blat cu umplutură de pește, legume sau carne. Deși se poate cumpăra în magazin, nu este prea greu să îl pregătim nici acasă. Mai ales datorită faptului că se poate congela sau ținut la rece pentru perioade lungi. Cum spune marele chef Michel Roux: „foitajul clasic e ca un pursânge, rezultatul final va fi perfect dacă îl folosim.

Așadar, haideți să vedem care este rețeta foitajului! Proporțiile sunt următoarele: la 500 g de făină se adaugă 12 grame de sare, 25 ml oțet de vin alb, 200 ml de apă rece, 50 g de unt topit și 400 g de unt rece. Fără a adăuga acest ultim ingredient, din toate celelalte se preăgtește un aluat uniform, care se lasă la frigider pentru 2 ore în formă de pâine. Apoi coca se aplatizează la cele 4 capete, iar în mijloc se adaugă bucata de unt rece, care se acoperă cu cele 4 capete. Se întinde aluatul, iar cele două capete se pun iar la mijloc, se întoarce cu 90 de grade, se întinde și se împăturește din nou de la cele 2 capete.  După, se lasă coca la frigider încă vreo 2 ore. Se repetă pașii de întins, rotit, împăturit de încă 2 ori și foitajul de casă e gata! Puteți viziona și un filmuleț ce ilustrează acest procedeu – îl găsiți pe canalul nostru video.

Acest foitaj se poate folosi pentru umpluturi diferite, iar pentru asta e nevoie să întindem aluatul la o grosime de 3 mm și să îl tăiem în cercuri cu o rază de 14 mm. Foitajul se poate umple cu sos ragu, sau iarna cu spanac cu pară și semințe de pin.  Para se fierbe în apă dulce, cu zahăr, spanacul se opărește în unt, semințele de pin se prăjesc într-o tiagie de metal, apoi se amestecă și se lasă la răcit. Umplutura se așază pe cerculețe, care apoi se împăturesc. Se unge fiecare foitaj cu un amestec de lapte și gălbenuș de ou, iar deasupra se pot presăra semințe de chimion sau susan. Bucățelele de foitaj se dau la cuptor la 180 de grade pentru 18-20 de minute și se pot servi cu sos de parmezan pe bază de cremă bechamel și salată de verdețuri.

Puff pastry cake with custard cream. Close-up of sweet summer dessert with berries. Food concept

Regina tartelor cu mere

Vorbim acum despre un preparat cu adevărat clasic francez, dar care deja a devenit un desert internațional: tarte tatin, regina tartelor cu mere. Pentru asta avem nevoie de o tigaie în care punem merele tăiate în două peste zahăr și zeamă de lămâie, cu partea rotundă în jos. Foitajul se întinde în așa fel încât să aibă mărimea tigăii în care se dă în cuptor, dar poate fi cu un centimetru mai mare. Prima dată coacem merele fără foitaj, ca să se caramelizeze cu unt și zahăr, iar când se rumenesc, punem foitajul deasupra și dăm totul la cuptor cam 20-25 de minute la 180 de grade. Tarta o scoatem din cuptor și o răsturnăm, în așa fel încât partea de foitaj să fie jos, iar merele cu zahăr în partea de sus. Servită cu înghețată cu nucă sau scorțișoară ori cu smântână dulce e un desert minunat!

Foitajul ne oferă o serie nelimitată de posibilități : îl putem folosi la pește, la amuse bouche cu brânză sau măsline, dar și ca bază pentru o omletă cu șuncă ori chiar cu gem, în varianta dulce. Poate fi folosit cu succes în oferta de mic dejun. Ceea ce trebuie să știm foarte bine este modul în care se coace. Iar dacă am învățat foarte bine aceste detalii, putem folosi foitajul în mii de variații, în funcție de ingredientele de bază pe care ni le dorim.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!