Clean eating, produse neprocesate în România

În lumea tendințelor actuale, unde în fiecare zi ne lovim de noutăți și idei inovatoare, este indicat să știm să ne orientăm pentru a putea înțelege care sunt informațiile de care avem nevoie și cum să eliminăm acele „zgomote de fond” care doar par a fi în vogă, dar care nu au nicio fundație serioasă.

Dietele care apar și dispar sunt nenumărate, însă merită să le cunoaștem și să ne familiarizăm cu ele. Totuși, cel mai important este să știm bine regulile pe care noi înșine dorim să le respectăm și care sunt din ce în ce mai răspândite pe piață. De exemplu, e important de știut că folosirea de produsele locale și cumpărarea ingredientelor de la vânzători locali sunt mult mai avantajoase pentru mediu decât folosirea produselor importate de departe.

Producătorii locali sunt un atuu pentru comerțul cu produse de tip organic și bio și merită acel plus de valoare, pentru că în ziua de azi clienții sunt și ei mai conștienți de importanța provenienței ingredientelor de bază. În acest fel se reduce posibilitatea ca produsele să fie tratate termic, și se reduce și riscul ca în cursul producției să fie folosite erbicide, care pot fi un pericol pentru sănătate. Asta înseamnă să cumpărăm produse bio, de tip organic, care nu conțin chimicale dăunătoare sănătății, adică sunt în stare bună, pură, cu elementele sănătoase și hrănitoare necontaminate chimic.

Și asta este esențial în conceptul clean eating, pentru că fără ingrediente de calitate cum am putea să ne hrănim curat? Dar la ce se referă acest termen în mod strict? Ce înseamnă mai exact clean eating?

Conceptul clean eating se referă la eliminarea din alimentație a produselor procesate – atât a produselor din carne, cât și lactate -, la care se adaugă aditivi care nu au valoare nutrițională, în schimb au efecte negative fără nici un aport pentru sănătate. De ce sunt astfel de substanțe folosite? Pentru ca producția alimentelor să fie mai ieftină, să aibă un termen de valabilitate cât se poate de lung și să obișnuiască treptat consumatorii cu gusturi de care să devină dependenți. Efectele acestor aditivi nu sunt analizate de către laboratoare – cum de altfel nu se verifică nici efectul combinației lor asupra sănătății oamenilor.

Cum vă puteți apropia de clean eating? Evitând consumul de alimente procesate, evitând consumul de zahăr, înlocuind produsele ce conțin zahăr rafinat cu unele neprocesate, înlocuind produsele pe bază de făină albă cu alte tipuri, pe bază de făină integrală, orezul alb cu cel brun, folosind cartofi dulci în locul celor albi, introducând în lista alimentelor de bază quinoa, bulgurul, meiul și multe altele.

De asemenea, e indicat să evitați uleiurile vegetale procesate – uleiul de palmier, margarina – și să le înlocuiți cu ulei de cocos organic, dar și să consumați grăsimi sănătoase din avocado și multe semințe uleioase.

Consumați legume și fructe de două ori pe zi, pe cât posibil de la producătorii bio. Produsele congelate sunt o foarte bună opțiune, pentru că ele își rețin cantitatea de vitamine – chiar puteți congela acasă în perioada de vară produse proaspete, pentru a le consuma liniștiți în perioada de iarnă.

Nu săriți peste micul dejun și mâncați la câte 3-4 ore, de preferat alegând stilul organic. Este foarte important ca 3 dintre mesele din timpul zilei să conțină proteine, iar micul dejun să conțină carbohidrați complecși. Praful de proteină nu se consideră a fi clean, datorită proceselor de producție prin care trece, așadar vă recomandăm consumul de proteină neprocesată și evitarea consumului de alimente care au la bază cazeina.

Alegeți carne de origine organică, de la piață și de la producători, consumați diverse tipuri de carne, pește și fructe de mare. Și nu uitați: carnea din supermarketuri e „îmbibată” cu soia, zaharuri și lecitină pentru a ridica gramajul, de aceea este de recomandat să evitați consumul acesteia și, evident, a tuturor produselor din carne procesată.

Multă sănătate vă dorim!

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!