Mâncăruri și garnituri pe bază de cartofi

La începutul anului vă aducem o garnitură preferată de toți. Este o temă perfectă și pentru blog, pentru că vorbim despre preparate pe bază de cartofi. Vom trece peste clasicii cartofii pai și vă vom arăta câteva idei pe care le puteți folosi în multe situații – de la meniuri de restaurant până la bucatele pe care le serviți la masa de duminică.

puree

Hasselback

Să începem cu garniturile: una din ele sunt cartofii Hasselback (să stabilim chiar de la început că indiferent despre ce preparate pe bază de cartofi vorbim, acestea se pot prepara și din cartof dulce). Este vorba despre un fel interesant atât în ceea ce privește aspectul și textura, și pentru că nu este nevoie de prea multe ingrediente pentru preparare. Cartofii sunt tăiați în rondele, de sus în jos, dar lăsând aproximativ un centimetru la bază. Se freacă bine cu ulei și condimente, și se prăjesc în cuptor până devine crocanți. La final cartofii vor arăta ca niște arici, reprezentând o garnitură extrem de crocantă.

Cartofi rași 

Există o serie de variante ale acestor preparate pe bază de cartofi, cu sau fără ou sau făină, dar se pot adăuga și alte ingrediente, căci acest tip de mâncare acceptă orice. Cartofii rași pe care eu îi prefer sunt aceia în care nu punem nimic: în primul rând eliminăm apa din cartofii dați pe răzătoare. Cartofii scurși de apă se prăjesc în tigaie, iar rezultatul va fi o mâncare crocantă.

Jacket Potatoes

Cartofii copți în coajă se numără printre starurile petrecerilor de grădină: cartofii fierți în coajă se taie și se umplu cu șuncă, smântână și cașcaval, apoi se prăjesc pe grătar, înfășurați în folie de aluminiu.

Cartofi gratinați

De această dată o rețetă franțuzească pe bază: cartofii feliați subțire se pun într-o tigaie, iar deasupra se toarnă smântâna condimentată, după care preparatul se prăjește în cuptor.

Bezele de cartofi (Pom’ Duchesse) 

Sunt convins că în copilărie ne-am întrebat cu toții cum de ajung cartofii să aibă aceste forme? Deși nu e greu de înțeles, bezelele de cartofi (Pom’ Duchesse) sunt extrem de arătoase!

Iar acum, după ce am vorbit de garnituri, haideți să discutăm despre câteva preparate pe bază de cartofi servite ca fel principal!

Gnocchi

Este un produs italian, fiind un sortiment de paste cu cartof. Deși nu este un tip clasic de paste, mulți încadrează gnocchi în această categorie, pentru că pot fi o garnitură ideală lângă tocănițe sau orice fel de carne – cu sau fără sos!

Tortilla

De această dată vorbim despre omleta cu cartofi a spaniolilor, care poate fi consumată ca mic dejun, dar și ca fel principal. Denumirea reflectă exact ce este acest preparat, dar merită să îi adăugăm o serie de ingrediente, pentru că acest fel de mâncare o permite.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!