Fantastica lume a verzei crețe

În mijlocul iernii multe restaurante se luptă să includă legume proaspete în meniu. Un demers binevenit, pentru că sfecla, dovleceii și cartofii ne sunt la îndemână, însă oaspeții au poftă de frunze verzi. Tocmai din acest motiv diversele tipuri de varză creață pot deveni preferatele sezonului: rezistă de minune la depozitare pentru o perioadă mai îndelungată, pot fi pregătite în mii de feluri, au un gust cu caracter și sunt extrem de sănătoase. Datorită acestor caracteristici pot deveni prezente în meniurile restaurantelor. În următoarele paragrafe vă vom prezenta diferitele sortimente de varză creață și felul în care acestea pot fi folosite.

Sortimentele de varză creață aparțin familiei brassica. Reprezentantul din această familie care se găsește și la noi în țară este varza de Bruxelles, care poate fi garnitură ideală și lângă carnea de vânat. În sistem a la carte poate fi tăiată felii, fiartă în multă apă sărată, apoi pusă în apă cu gheață. După acest „tratament” va rezista chiar și o săptămână în pungi de plastic vidate. Apoi poate fi trecută prin unt condimentat cu usturoi, ca garnitură la preparate din carne de bibilică, dar se poate servi și cu un sos de unt cu cimbru sau măghiran. În acest al doilea caz poate fi un element de garnitură extraordinară pentru un preparat de iarnă în care rolul principal îl are carnea de vânat sau spata de animal. 

02.05

Varza creață e o varză cu foile mai dure, cu un gust mai dulce, mai acru și cu gust parcă de pământ. E un fel de varză originară, strămoșească și are foi care o iau în toate direcțiile de pe aceeași tulpină. În mod tradițional se poate servi cu cartofi fierți și cârnați fierți, e un ingredient ideal pentru iarnă, mai ales în bucătăria germană. După opărire se poate fierbe în zeamă de legume sau în supă de pui. E o garnitură perfectă dacă, după ce a fost opărită, este trecută prin untură condimentată cu usturoi, dar poate fi combinată în mod ideal și cu semințe de chimen dulce și lămâie. Este perfectă pentru a fi folosită în preparate de iarnă, dacă o combinăm cu nucă și rodie, și dacă o servim cu antricot de porc și piure de cartofi cremos cu unt.

Versiunile orientale ale verzei crețe sunt bok choi și pak choi. Aceste legume verzi au fost faimoase mai ales în orient, dar datorită gustului fantastic, valorii nutriționale și beneficiilor pentru sănătate pe care le aduc au intrat și pe piața gastronomică globală. Varza creață cu un conținut ridicat de zahăr se folosește mai ales la kimchi, adică la varză creață fermentată coreeană, care, prin condimentarea puternică și picantă se potrivește și cu bucătăria românească. Foile din interior, care sunt mai fragede, se pot folosi la salate și în sandvișuri, iar dacă se pun la grill se pot condimenta cu un pic de oțet, sare și piper.

Însă ruda mai mică și mai fragedă a pak choi este cu adevărat „regele grill-ului”. Partea de jos, mai groasă, se poate opări timp de un minut, apoi se pune la grill într-o tigaie mare, se condimentează cu sare și piper, iar la sfârșit i  se adaugă unt. E garnitura ideală lângă kaiser caramelizat, dar și lângă un steak din carne de cerb sau căprioară.  

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!