Supe și ciorbe calde de iarnă

Iarna este sezonul ciorbelor, o perioadă de care merită să ne folosim și să profităm pentru a atrage cât mai mulți clienți, propunând oferte interesante, surprinzătoare și creative de supe și ciorbe de iarnă, care trezesc curiozitatea gastronomică a clienților. Deși suntem o țară cu nenumărate feluri de supe și ciorbe, iarna merită să introducem preparate noi și apetisante, care aduc noi abordări pentru acest fel de mâncare. Prin urmare, merită să ne ocupăm de acest domeniu al gastronomiei și să-i dedicăm o atenție specială iarna.

Deși suntem în perioada de după Sărbători, când, cel mai probabil, încă avem în frigider preparate tradiționale rămase după Crăciun și Anul Nou, ianuarie poate fi luna când avem nevoie de ceva nou, apetisant, dar care încă mai păstrează din atmosfera plină de răsfăț al sărbătorilor și încă ne bucură cu un gust călduros. O bună alegere este oricare dintre rețetele de supe și ciorbe de iarnă pe care vi le prezentăm mai jos.

Multe supe și ciorbe de iarnă sunt bogate în legume și au o consistență mai densă, fiind specialități apreciate atât în restaurante cât și seara, la cina organizată acasă. Sunt preparate sănătoase, care se pot pregăti rapid și reprezintă o variantă plină de vitamine, o opțiune sănătoasă, care ne poate aduce avantaje și atunci când ne pregătim să găzduim o petrecere cu cină și am dori să introducem ceva nou în meniul oferit.

Pentru o ciorbă densă de iarnă și bogată în legume se începe cu ceapa, pe care o călim cu cubulețe de bacon și peste care, după 5 minute, adăugăm și morcovi, cartofi și usturoi. Amestecăm bine, le călim  cam 10 minute, din care ultimele 5 sunt folosite la fierbere într-o cantitate de apă minimă. Apoi, se adaugă roșiile și salvia și se readuce totul la punctul de fierbere. Acoperim ciorba și o lăsăm la foc lent, pentru încă 30 de minute, iar după 15 minute adăugăm varza. După cele 30 de minute de fierbere, adăugăm și fasolea fiartă, dar și pătrunjel. Putem pune peste ciorba hrănitoare și pâine prăjită crocantă, tăiată cubulețe. Într-o tigaie în care, în afară de ulei condimentat cu oregano, adăugăm și sos de pesto, prăjim crutoanele de pâine timp de 10 minute.

soup-1429793_1920

Din meniul de supe și ciorbe de iarnă, supa cremă de cartofi dulci și ardei copți sunt este o opțiune atractivă și hrănitoare, plină de vitamine și proteine. Preparatul poate fi servit în mod elegant la restaurant, poate fi pregătit rapid și pentru cina de acasă, sau poate fi luat în termos sau caserolă în excursiile făcută în natură.

Modul de pregătire este ușor: se începe prin prăjirea legumelor în cuptor. Cartofii dulci tăiați bucăți, împreună cu ceapa și ardeii, condimentați cu sare și usturoi, și trași în ulei se prăjesc timp de 30 de minute, până încep să-și schimbe culoarea înspre maroniu.

Apoi se pun într-un blender și se mixează până ce textura devine cremoasă. Se adaugă și lapte de cocos și sirop de arțar, ingrediente care intensifică gustul de legume. Preparatul se pune înapoi în oală, ca să fie menținut la căldură și se servește cu pâine prăjită. 

Supa de țelină, alune și trufe este o supă extrem de elegantă și apetisantă, și nu doar pentru că nu apare încă pe meniul fiecărui restaurant, la secțiunea de supe cremă.

Într-o tigaie mare căliți ceapa la foc lent, în ulei încins în care adăugați cimbru, foi de dafin și sare. După 10 minute adăugați și usturoi și mai prăjiți timp de un minut. Apoi adăugați țelina și cartofii tăiați bucăți. Adăugați și un pic de piper alb, și încă un pic de sare. Adăugați supă de legume, aduceți la fiert și lăsați pe foc 30 de minute, până când legumele se înmoaie.

Scoateți verdețurile, amestecați legumele și luați supa de pe foc. Turnați cam jumătate de lingură de ulei de trufe. Însă cel mai bine este să începeți cu o cantitate mai mică, pentru că aroma poate varia. Readuceți supa la o temperatură cât mai ridicată și presărați în ea alune și piper negru, adăugând un strop extra de ulei de trufe. 

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!