Mâncărurile mai puțin cunoscute ale Americii de Nord

Poate sunt puțini cei care știu că mâncarea americană înseamnă mai mult decât combinația de burgeri și cartofi pai.  Fie că vorbim despre SUA sau Canada, există o serie de preparate americane despre care mulți dintre noi nici nu am auzit. E important de menționat că acum vom vorbi despre mâncarea din nordul continentului, căci în sud găsim o varietate și mai mare de mâncăruri,  despre care vom vorbi într-un alt articol. Evident, toate aceste preparate americane enumerate aici sunt prezente în urma unei selecții subiective și, desigur, mai există multe altele. Însă le-am menționat pentru că la noi abia se găsesc, în foarte puține locuri, maximum 1 sau 2, deci cei care doresc să ofere ceva memorabil pot lua notițe, pentru că vă vom dezvălui niște idei excelente ! 

Poutine – dacă v-ați gândit deja să creați o varianță îmbunătățită a cartofilor prăjiți, sunteți pe calea cea bună. La asta s-au gândit și cei din Canada. Cartofilor clasici li se adaugă un sos gravy și un sortiment de brânză asemănătoare cu mozzarella. Se servește preparatul și cu carne de porc trasă la tigaie, sau cu bacon crocant. Un preparat delicios!

Lobster Roll (sandviș cu homar) – dacă ne gândim la vietăți care trăiesc în râuri, sigur că homarul va fi prima de pe listă. La noi se găsește mai rar, dar în locurile din SUA aflate aproape de ocean homarii se găsesc și se și consumă. Chiar și în varianta street food, serviți într-un fel de ciabatta cu un gust mai dulce, în care se adaugă și bucăți de homar. În funcție de regiune, se poate adăuga unt sau maioneză. Ultima dată am mâncat așa ceva la New York, în piața  Smorgasburg – a fost genial, chiar dacă am plătit un preț de 25 de dolari.

Coadă de castor – este unul dintre tipurile de preparate americane pentru care nu e nevoie ca cei care militează pentru protecția animalelor să se enerveze. Numele mâncării doar ne aduce aminte de acest animal, în special de coada lui, dar nu se prepară din castor. Despre ce este vorba? Despre niște paste plate și prăjite, care se ung cu tot felul de bunătăți: cremă de ciocolată, unt de arahide, banane, zahăr pudră – orice ingredient dulce, în funcție de preferințele fiecăruia.

Jancsa_Jani2

Supă de stridii – probabil că multă lume își aduce aminte de scena legendară din filmul „Ace Ventura”, unde un cod secret avea legătură cu o supă de stridii din  New England (nu e singura scenă haioasă din film, însă acum nu ne vom opri asupra acestei teme). Supa are o bază de supă de pui, la care se adaugă și cartofi tăiați cubulețe, ceapă roșie și țelină englezească.  Termenul englezesc e mai corect pentru a denumi acest preparat, pentru că chowder-ul este mai dens ca o supă simplă, iar în compania pâinii prăjite e un preparat ideal și ca fel principal. 

Shrimp & Grits – Din uriașa listă cu preparate americane, acesta se poate pregăti în mii de feluri, mai ales cu griș, în variantă dulce, sărată, prăjită în tigaie sau sub formă de terci. În cazul acesta se servește împreună cu creveți și… cam aici se încheie descrierea procedeului de gătit. Inițial, preparatul se consuma la micul dejun, dar americanii și-au dat seama destul de repede că se poate consuma și ca fel principal. 

Key Lime pie (plăcintă cu limetă) – Să începem cu începutul: această denumire se referă la un desert, la care inițial, au fost folosite limete din zona Florida Keys. Spre norocul nostru, nimeni nu ne va opri să folosim limete cumpărate de la piață,  dar e important de știut care erau ingredientele originale!  Baza este un blat de plăcintă, peste care se pune un mix din lapte condensat, ou și suc de limetă. Simplu, dar extraordinar de gustos! 

Cornbread (pâine din mălai) – cu ocazia călătoriei în SUA, când am intrat într-un local unde se servea și barbeque (unde se găseau feluri mai ales din sud) am făcut cunoștință cu pâinea de mălai – o garnitură un pic dulce, un pic sărată, deasă, dar cu o textură plăcută!

Pui și gofre– Există o serie de combinații ciudate în viață, care, surprinzător,  merg bine împreună. Celor cărora le place combinația de dulce și sărat o să le placă și puiul cu gofre – denumirea descrie foarte bine preparatul. Se folosește o gofră dulce, peste care se pune o aripă, o pulpă sau o bucată de piept de pui. În funcție de regiune, puiul poate fi pregătit pane sau pur și simplu prăjit, dar ce e sigur e că preparatul este și mai gustos dacă îi adăugăm și un pic de sirop de arțar. 

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!