Secretele crenvurștilor

Dacă e decembrie, trebuie să vorbim de crenvurști! Această produs se mănâncă de obicei de Anul Nou, dar se poate consuma în oricare moment al sezonului. Cum arată crenvurștii de calitate? Cum îi putem servi mai variat? Aflați din articolul nostru!

În preajma Anului Nou nu putem să nu vorbim despre produsul din carne cel mai controversat, adică despre crenvurști, când binecuvântați, când blestemați. Situația e destul de simplă, există produse cu o valoare gastronomică pronunțată, care sunt sănătoase și hrănitoare, și există produse cu o consistență neplăcută, cu pieliță artificială, care ne sperie și ne fac să evităm să le consumăm. La fel se întâmplă și în cazul  crenvurștilor. Trebuie menționat că așa se întâmplă cu multe produse din carne. Cele de o calitate bună își au locul în oferta meniului de mic dejun al bistrourilor de brunch, dar și în bucătării, iar cele de o calitate necorespunzătoare nu trebuie folosite deloc, niciunde. În articolul nostru punem acccentul pe importanța calității și ne referim la felul în care putem folosi crenvurștii.

 

Cele mai multe restaurante nu dispun de tehnologia sau capacitatea necesare pentru a putea folosi crenvurști artizanali, ceea ce nu este o problemă atât de mare, dat fiind faptul că producția ține deja de o altă meserie. Însă există crenvurști de calitate bună pe piață, iar ca să îi alegem pe cei mai buni trebuie doar să respectăm câteva reguli de bază.

Evident, prețul e factorul care decide: pentru că vorbim de produse industriale, trebuie să ținem cont de faptul că nu există crenvurști de calitate la un preț mult mai scăzut decât prețul cărnii de calitate. Produsele ieftine sunt tratate cu apă și conțin o serie de adaosuri. Trebuie totuși să fim precauți cu crenvurștii scumpi: trebuie să îi evităm pe cei care conțin soia și să apelăm la produsele măcelăriilor, pe care le cunoaștem, despre care știm foarte bine cum produc carnea de crenvurști și în care avem încredere. Regula de care ar trebui să ținem cont este că trebuie să fie un conținut de carne de cel puțin 80%, iar crenvurștii pe care îi oferim trebuie să câștige încrederea consumatorilor.

Cu ocazia Sărbătorilor vă recomandăm să evitați crenvurștii de pui. Deși consumul de crenvurști nu își are originea în produsele țărănești, ci e rezultatul industrializării, totuși dispune de propria tradiție.  

Crenvurștii de Anul Nou trebuie să fie de o mai bună calitate: îi putem oferi cu un ragu de linte țărănesc, sau putem oferi crenvurști pregătiți pe jar – dar în niciun caz prăjiți în ulei. Secretul fierberii crenvurștilor este să nu îi punem în apă aflată deja în fierbere. Temperatura apei trebuie să fie de 90 de grade, dar să nu clocotească: în acest fel crenvurștii se vor fierbe fără să se spargă și fără să ajungă într-o stare în care să nu poata fi serviți.

Crenvurștii de calitate serviți cu un muștar care li se potrivește pot fi introdus în meniul oricărui hotel sau oricărei pensiuni.  Ca garnitură putem alege din oferta Aviko. Vom avea un mic dejun consistent dacă servim crenvurștii cu cartofi gratinați cu cașcaval. Evident, în acest caz nu mai e nevoie să oferim și muștar lângă crenvurști, dar putem oferi o felie de pâine dospită.  Compoziției cu muștar i se potrivesc de minune bucățile de cartofi în coajă, care oferă energie pe toată durata zilei.

Crenvurștii sunt de obicei serviți cu un sote, iar cei de calitate bună sunt incluși și în meniul restaurantelor. O combinație excelentă poate fi un crenvușt picant din carne de porc mangalița prăjit pe jar, servit alături de o iahnie de mazăre galbenă, cu condimente asiatice, cu nap și mult coriandru. Nici varzei călite nu-i pot lipsi crenvurștii: în acest caz se poate servi cu ceva crocant, cum ar fi hrișca fiartă și prăjită, trecut prin praf de chili picant.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!