Crăciunul este unul dintre momentele cele mai importante ale anului, cu o serie de obiceiuri de Crăciun fără de care parcă nu ar mai fi sărbătoarea tradițională cu care ne-am obișnuit. Perioada de dinainte de Crăciun este cea de post, în care se mănâncă preparate vegetariene, iar Crăciunul marchează acea perioadă a anului când se mănâncă la fiecare masă carne, mai ales de porc. Dintre multele obiceiuri de Crăciun vorbim despre tăiarea porcului, adică Pomana porcului. Aceasta pică în perioada dinaintea Crăciunului, la 20 decembrie, de ziua lui Ignat, și chiar dacă cei care stau la oraș nu au posibilitatea de a practica acest obicei, mulți încă mai au rude la țară și mulți călătoresc pentru a-și vizita rudele, pentru a putea face parte din acest obicei și a ajuta la prelucrarea cărnii de porc.
Deși există obiceiuri de Crăciun diferite în funcție de regiuni, ceea ce este valabil pentru toate zonele este faptul că nu pot lipsi de pe masa de Crăciun sarmalele, piftiile și jumările. Evident, nu pot lipsi nici salata de vinete și zacusca, borșul de pește sau ciolanul afumat cu fasole. Ciorba de burtă e ideală pentru a doua zi, după ce am băut poate prea multe pahare de țuică și să nu uităm că mititeii sunt și ei nelipsiți de la masa din preajma Crăciunului. Varianta cea mai gustoasă e cea care combină trei feluri de carne. Chiar dacă această sărbătoare se desfășoară în jurul cărnii de porc, dacă mititeii nu au și carne de vită și oaie, nu au acel gust care ne place atât de mult.
Nici icrele nu pot lipsi de pe masa de Crăciun. Sunt servite ca aperitiv, împreună cu salată boeuf sau salată de cartofi cu maioneză, care de obicei se mănâncă cu chiftele, mai ales în a doua zi a Crăciunului. Sarmalele nu pot lipsi nici ele. Pot fi pregătite la cuptor, cu sau fără sos de roșii, și condimente precum mărarul. Se pot servi ori cu pâine, ori cu mămăligă.
Cozonacul tradițional trebuie să fie și el pe masă și face parte din suita de obiceiuri de Crăciun, fie varianta cu cacao, fie cea cu stafide și rahat, preferatul copiilor. Se mănâncă nu doar ca desert, ci și ca mic dejun a doua zi, împreună cu o băutură cu cacao.
Colindatul, care încă se mai practică mai ales la sat, trăiește și la oraș, într-o formă un pic altfel: prietenii și rudele își fac vizite și încep prin a cânta câte un colind înainte de a fi invitați să intre și să fie poftiți la masă.
Dacă în afară de țuică aveți și afinată sau vișinată, băuturi din fructe care pot și ele fi servite pe fundul paharului, sunt fenomenale în acest anotimp. Cămara cu siguranță ascunde atâtea bunătăți, pe care trebuie doar să le scoateți de pe raft și gata, ați și reușit să faceți o impresie bună! Dacă ați consumat multe feluri de mâncare cu grăsimi, ca desert cel mai bine este să consumați o înghețată ușoară de vanilie, peste care puteți turna câteva bucăți de vișine din gem – alegerea va fi considerată inspirată și va fi apreciată cu siguranță.
Perioada Crăciunului oferă nu doar o masă bogată și un prilej de întâlnire, ci și o ocazie de a oferi invitaților și membrilor familiei ceea ce le place cel mai mult. Nu există nimic mai plăcut decât să ghicim pofta fiecăruia și să ne dăm seama care ar fi felul pe care și l-ar dori în aceste zile, când se mănâncă pe săturate și când e greu să ne abținem de la a gustă din bunătățile ce ni se oferă.
Scrie un comentariu!