Diverse tipuri de făină – La ce să le folosim?

Deși este vorba de un sac de făină albă sau maronie, să nu uităm că acest ingredient este sufletul pâinii, al prăjiturilor și al preparatelor de panificație. Depozitarea, pe care trebuie să o facem cu mare grijă, tratarea și selectarea făinii sunt pașii cei mai importanți atunci când ne apucăm de pregătirea unei prăjituri sau a unei pâini.  Anumite paste trebuie să fie pregătite din făină albă, altele sunt mai gustoase dacă au în compoziție și făină mai dură, care aduce un gust bogat, complex. În paragrafele următoare vă prezentăm diverse tipuri de făină obținute din diverse tipuri de grâu, precum și modul corespunzător de măcinare.

Făina cea mai importantă, care stă la baza bunătăților pe care le pregătim în bucătărie, este cea de grâu. Este cea mai răspâdită și cea mai populară. Datorită conținutului scăzut de cenușă, culoarea făinii este complet albă, fiind cea mai adecvată pentru produsele de panificație. Prin cenușă ne referim la cantitatea de minerale din făină, elemente ce nu pot fi distruse prin niciun fel de ardere. Aceste minerale, care ajung în făină din coaja și germenul plantei, sunt cele care dau culoarea, dar și gustul și conținutul de nutrienți.

Făina de pâine de grâu cu o culoare mai gri are și un gust mai plin, deoarece are mai mult conținut de cenușă. O folosim de obicei pentru pâine și stă la baza pâinilor albe artizanele, care pot avea și altă culoare, sau pot fi făcute mai dense prin folosirea mai multor tipuri de făină integrală.

Magazinele oferă o gamă variată și bogată de făină integrală, care conține și coaja, dar și germenii cerealelor. În cazul acestor tipuri de făină, coaja exterioară a semințelor de grâu este curățată, restul elementelor (care conțin părțile ce conferă culoarea, gustul și nutrienții) sunt incluse.  Din aceste tipuri de făină se poate pregăti o pâine cu o valoare nutrițională excelentă. Dar această făină se poate folosi și la alte rețete, de exemplu mulți o folosesc pentru prepararea găluștelor. Nu e o idee radicală, dar trebuie să fim conștienți de faptul că acestea vor avea o culoare un pic mai gri.

Făina de secară are un conținut mai scăzut de gluten și de proteine. Proteinele sunt responsabile pentru structura pe care o au pastele, iar structura glutenului formează o rețea care dă flexibilitatea pastelor. Din făina de secară se poate obține o pâine mai densă și puțin mai umedă, dar pe lângă toate dezavantajele, aceasta ne bucură cu o aromă bogată, iar mirosul de pâine care se pregătește la cuptor o face să devină cereala preferată a brutarilor. Făina de secară are mai multe variante, de la o culoare mai închisă până la una mai deschisâ, dar are și o variantă de făină de secară integrală.   

Mai nou am redescoperit unul dintre tipurile cele mai vechi de grâu, alacul. Morile macină o variantă albă, dar și una integrală. Conținutul de gluten al alacului este foarte ridicat, așadar din aceste cereale se pot face pâini excelente. În comparație cu grâul simplu, are un conținut ridicat de minerale și vitamine, așadar din punct de vedere nutritiv are foarte multe calități. Singurul dezavantaj constă în prețul ridicat. Pentru prepararea pâinii recomandăm folosirea făinii de alac, care prezintă caracteristici foarte similare la faza de coacere.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!