Cum să alegi din abundența de oferte: tipuri de carne de vită și modul lor de folosire

Condițiile de creștere, dar și factorii genetici, sunt elemente ce contribuie la modul în care se dezvoltă structura musculară și a cărnii în cazul bovinelor, iar acest aspect are consecințe și asupra modului în care aceste tipuri de carne pot fi folosite. Un bucătar pregătit, care cunoaște texturile cărnii, știe foarte bine de ce fel de carne de vită are nevoie atunci când vrea să facă o tocăniță, un steak sau un sos ragu. În articolul următor vă vom dezvălui care sunt speciile internaționale de bovine și care este modul de folosire al diverselor tipuri de carne de vită.

Pe piața internațională, specia cea mai cunoscută este vita Angus, care, conform țării de origine poate fi din Scoția, Australia sau SUA.  Această specie fără coarne poate atinge aproape o tonă, iar carnea este de foarte bună calitate. Structura musculară e ideală din punct de vedere al proporției de carne și grăsime, are un conținut ridicat de grăsimi omega, dar și un gust foarte bun, toate acestea făcând acest tip de carne să fie ingredientul de bază preferat al bucătarilor. Această carne de vită poate atinge o textură mai zemoasă și poate fi mai gustoasă dacă este fermentată. Carnea de calitate a 2-a e ideală pentru hamburger, pentru chiftele prăjite pe jar, dar și pentru tocănițe.  

„Regele” steak-urilor se prepară din celebra carne de vită japoneză Wagyu. În condiții ideale de creștere, care ne amintesc în mare măsură de lumea filmelor sci-fi, carnea atinge proporția perfectă de grăsime și mușchi, ajungând la o textură similară cu cea a peștelui, mai degrabă decât a cărnii roșii.  Părțile vitei Kobe de calitatea întâi sunt ideale pentru steak, dar și celelalte părți ale animalului – cum ar fi gâtul, pieptul sau spata – sunt extrem de fragede.

Pe lista cu tipuri de carne de vită de calitate supremă se află și vita franceză Charlais. Ne place datorită calității foarte bune, dar și pentru cantitatea de grăsime scăzută chiar și atunci când animalul a ajuns la maturitate. Carnea are un gust plin și a devenit ingredientul preferat al bucătarilor de pretutindeni, de aceea cine reușește să o cumpere, trebuie să o includă în meniu.  

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!