Cele mai cunoscute preparate care nu pot lipsi de pe masa de Crăciun

Deși de Crăciun cu toții parcă avem deja o imagine bine definită despre cum ar trebui să arate masa și care sunt felurile pe care trebuie neapărat să le pregătim, merită să ne gândim de fiecare dată la o abordare care să scoată în evidență mâncărurile pe care le apreciem și pe care le cunoaștem cu adevărat.

Care ar fi meniul pe care vi-l recomandăm pentru aceste zile festive, pentru masa tradițională de Crăciun? Cu siguranță aperitivele bine cunoscute de la pomana porcului, cum ar fi jumările și piftia, servite cu legume proaspete, dar și cașul fermentat și legumele murate, care sunt foarte apreciate, la fel ca felurile de carne. Iar dacă vă gândiți să introduceți și feluri de mâncare mai puțin obișnuite, cum ar fi aperitivele de caș combinate cu legume de iarnă, vă recomandăm sfecla, pe care cel mai bine e să o fierbeți în apă în care se adaugă chimion. Va fi o combinație ideală, pe placul multora.

O altă idee pe care v-o recomandăm pentru a varia puțin rețetele binecunoscute de la masa tradițională de Crăciun și pentru a le scoate în evidență prin puterea contrastului, este o variantă de aperitiv: felii de avocado și portocale pe pâine de secară. Toate acestea nu fac altceva decât să scoată în evidență varietatea de preparate și să vă facă să vă uitați cu ochi noi la felurile arhicunoscute.

Iar dacă doriți să oferiți la masa tradițională de Crăciun ceva cu totul special, vă recomandăm să serviți la masa festivă o ciorbă. Vă recomandăm să pregătiți o ciorbă clară din cap de crap, cu zarzavaturi, cu adaos de orez sau cartofi, acrită fie cu borş, zeamă de varză, oţet, lămâie sau alte variante de acrit locale.

Capul de crap este considerat o delicatesă, atât pentru gustul deosebit dat de varietatea de oscioare şi pieliţe, cât și pentru acele bucăţele de carne suculente şi fragede, numite obrăjori, care se află în spatele ochiului. Consideraţi a fi cea mai bună parte a peştelui, obrăjorii au fost apreciaţi încă din vremuri străvechi pentru gustul unic, uşor dulceag.

Capetele de peşte se curăţă de solzi şi de branhii, apoi se spală în apă rece. Crapul are un os amar situat la capătul coloanei vertebrale, în locul unde se întâlneşte cu cavitatea bucală a peştelui, care, dacă nu este îndepărtat, va da mâncării un gust amărui. Osul amar are grosimea de 2-3 mm, este de mărimea unei unghii şi se poate desprinde uşor, folosind vârful unui cuţit ascuţit.

Se curăţă pe rând zarzavaturile. Ceapa se toacă mărunt. Doi morcovi, 2 rădăcini de pătrunjel, ţelina și ardeiul se taie în cubuleţe mici sau se pot da pe răzătoarea cu găuri mari. Roşiile curăţate de pieliţă (opţional) se taie, de asemenea, în cubuleţe.

În oala în care se fierbe ciorba se pun 2 linguri de ulei, apoi se adaugă pe rând ceapa, morcovii, pătrunjelul şi ţelina. Se amestecă pe foc mediu, câteva minute, apoi se toarnă apa. După ce începe să fiarbă, se reduce focul şi se lasă să fiarbă cam o jumătate de oră. După ce legumele au dat câteva clocote se adaugă orezul spălat şi roşiile tăiate în cubuleţe.

 

Când legumele sunt aproape fierte, se stoarce sucul de lămâie şi se adaugă sare după gust. Se recomandă adăugarea lămâii (sau acriturii în cazul în care preferaţi zeamă de varză, borş sau oţet) înainte de adăugarea peştelui. Acritura va împiedica sfărâmarea cărnii de pește, care se ştie că este fragedă şi friabilă. Se adaugă bucăţile de pește în ciorba care clocotește şi se lasă în continuare pe foc, până ce carnea este fiartă. Se adaugă un cățel de usturoi mărunţit bine şi se potriveşte de sare sau acreală, dacă mai este nevoie. După ce se ia oala de pe foc, deasupra ciorbei se presară verdeaţa tăiată mărunt.

 

De pe masa tradițională de Crăciun nu poate lipsi desertul. Dacă doriți să vă uimiți invitații cu un cozonac tradițional, care nu prea se mai pregătește în ultimul timp, vă invităm să încercați cozonacul nefrământat, care este gata mai repede. Veți avea nevoie de 1 kg de făină, 4 ouă, 500 ml de lapte, 200 ml de ulei, 25 grame de drojdie și coajă rasă de citrice, iar pentru umplutură cacao, 500 de grame de nucă și 2 gălbenușuri. Se amestecă ouăle cu laptele, zahărul, drojdia şi sarea şi se lasă în bucătărie timp de o noapte. A doua zi se pun aromele şi făina și se amestecă. Se încinge uleiul, care trebuie turnat în fir subţire. Se amestecă prin înglobare în aluat şi, între fiecare folosire, uleiul se ţine pe foc să rămână încins. După ce s-a folosit tot uleiul se lasă aluatul la crescut timp de 60 de minute. Se împarte apoi coca în două părţi, se umple cu cacao şi nucă măcinată și se rulează. Se aşază în forme şi se lasă 30 de minute la crescut. Apoi se ung cozonacii cu gălbenuş şi se coc timp de 50 de minute.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!