Flămânzii visează mistreți

Fauna țării noastre este foarte bogată: avem cerbi, mufloni, fazani, iepuri, căprioare, etc.  Dar avem și mistreți, iar carnea acestor animale are un gust puternic, care se poate folosi în nenumărate feluri. De fapt, orice fel de mâncare pregătită cu ocazia tăierii porcului poate fi pregătită și cu ocazia vânatului. 

Singurul aspect important este să verificăm calitatea cărnii, aceasta să provină din surse sigure. Dacă ați primit carnea de la vânători, atunci vă recomandăm tratarea termică la -18 grade pe o perioadă de 2 luni. E important să nu folosim carnea pentru cârnați sau șuncă, pentru că nici tratarea cu sare, și nici afumarea nu omoară paraziții.

Carnea de mistreț e bogată: gustul fiecărui animal e aparte, deoarece fiecare exemplar se hrănește singur, diferit, conform preferințelor și nevoilor proprii. Iar oferta de hrană se schimbă de la anotimp la anotimp, iar gustul cărnii diferă și în funcție de sezon. Dar ceea ce se poate spune cu siguranță este faptul că vânatul are mai puțină grăsime – așadar pentru a obține o textură mai moale se pregătește prin marinare și cu adaos de slănină. Pentru marinat recomandăm folosirea vinului sau a oțetului, care fac ca textura să devină mai moale.

Carnea de vânat are un gust mai pronunțat, așadar și condimentarea e mai aparte. Se recomandă să folosim diferite feluri de piper, ienupăr, anason, citrice, dar și salvie, rozmarin și cimbru. De obicei se spune că folosirea unui tip de gem în sos este o variantă foarte la îndemână.

Însă folosirea unui gem poate fi soluția adecvată dacă are un gust mai degrabă acrișor, căci carnea de vânat de obicei e mai dulce. Sosul Cumberland e într-adevăr una dintre soluțiile ideale, pentru că este un gem pe bază de coacăze, cu adaos de muștar Dijon, suc de lămâie și vin roșu sau vin de Porto.  Sosul e prezent în „repertoriul” fiecărui bucătar care folosește și carne de vânat, evident adaptat la gusturile și preferințele proprii.

Carnea de mistreț se poate folosi ca și carnea de porc: cotletul sau mușchiul file se poate prăji proaspăt, chiar și dintr-o bucată. Costița sau pulpa se face la abur, eventual ca ragu, iar antricotul e ideal pentru grătar. Carnea de mistreț se poate pregăti în nenumărate feluri, iar diferitele moduri de pregătire duc la diferite stiluri de mâncare. Pentru fiecare există garnituri de cartofi de la Aviko ideale, Se pot pregăti și cârnați din carnea de vânat, iar ca garnitură recomandăm cartofi pai tip rustic

Însă dacă dorim să prăjim carnea proaspătă, atunci opțiunea pe care v-o recomandăm sunt cartofii rași sau bezelele din cartofi Pom’ Duchesse. Evident, italienii preferă pastele lângă sosul de ragu cu legume. În acest caz se recomandă acele feluri care absorb și sosurile mai dense, cum ar fi papardelle sau gnocchi.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!